Győr

Adatnyilvánossági per: egy bíró zárolta Borkai Zsolt, győri polgármester vagyonnyilatkozatát

Az egykori olimpiai bizottsági elnök városi adminisztrációjában sajátosan viszonyulnak az egyik legfontosabb alkotmányos szabadságjoghoz. Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatába bürokratikusan megnehezített, kényelmetlen procedúra után lehet betekinteni. Pedig a vonatkozó szabályozás egyértelműen akadálymentesíti az eljárást: kérésre emailban is ki kell adni a vagyoni adatokat. Nemrég egy győri járásbíró szokatlan lépésre szánta el magát. 

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

„Az Önkormányzat szintén jogellenesen tagadta meg a közérdekű adatigénylést, valamint a vizsgálat során rosszhiszeműen, a hatóságot megtévesztve akadályozta a közérdekű adatok kiadását. Ezt követően a Hatóság jelentést bocsátott ki az Önkormányzattal szemben” – olvasható a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján egy korábbi adatigénylés megtagadása kapcsán.

A szokatlanul kemény megállapítások címzettje a győri önkormányzat, ahol a jelek szerint a polgármesteri hivatalhoz és a jegyzőhöz hasonlóan sajátságosan értelmezik az alkotmányos alapjognak minősülő információszabadság-jogokat.

A győri jegyző továbbra is dacol az adatvédelmi hatósággal

Az idézett 2015-ös ügyben egy mélygarázsépítéssel összefüggő szerződés nyilvánossága volt a tét. Egy másik ügyben az önkormányzat egyik bizottsági üléséről készült hangfelvétel kiadásának megtagadása miatt volt kénytelen vizsgálatot indítani a NAIH. A hatóság felszólításának a győri önkormányzat ebben az ügyben sem tett eleget, ezért Péterfalvi Attila elnök nem tehetett mást: reményét fejezte ki, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatalával orvosolható az információszabadságot ért sérelem.

Több jel arra utal, hogy Győr önkormányzata, valamint jegyzője és a NAIH ismét kénytelen összecsapni. A győri polgármesteri hivatal az ország megyei jogú városai közül az egyetlen, amely nem hajlandó kiadni a polgármester 2017-es évről szóló vagyonnyilatkozatát.

Az Átlátszó nyáron tesztelte a megyei jogú városok polgármestereit és hivatalait – látni akartuk, milyen módon és gyorsasággal tesznek eleget a vagyonnyilatkozatok kiadását célzó adatigénylésnek. Azt láttuk, hogy négy polgármester – a dunaújvárosi Cserna Gábor, Borkai Zsolt, Fodor Tamás (Sopron) és Ács Rezső (Szekszárd) – hivatala mindent elkövetett annak érdekében, hogy megnehezítse az adatok megismerését.

A 23-ból 4 megyei jogú város polgármestere kérésre sem adja ki a vagyonnyilatkozatát

23 megyei jogú város és a főváros polgármesterének vagyonnyilatkozatát próbáltuk megismerni, az eredmény minimum vegyes: 8 városvezető, továbbá a budapesti főpolgármester önként és azonnal, további 11 városvezető az erre irányuló adatigénylésre nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát. Négyen azonban megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a megismerését, Dunaújvárosban egyenesen a bolondját járatják az adatigénylővel.

Miután az Átlátszó munkatársa nyáron a NAIH-hoz fordult, novemberben megérkezett a dunaújvárosi, a szekszárdi és soproni polgármester vagyonnyilatkozata. Úgy, ahogy kértük: emailben.

A győri jegyző és polgármestere viszont ismét szembement a NAIH elnökének döntésével.

Lipovits Szilárd jegyző nem tágított az álláspontjától, arra hivatkozva, hogy nem tud eleget tenni a vagyonnyilatkozat kiadását kérő igénylésnek, hiszen a vagyonnyilatkozatot nem az általa vezetett polgármesteri hivatal tárolja, hanem az önkormányzat illetékes bizottsága.

A jegyző szerint ezért a vagyonnyilatkozat megismerését a győri önkormányzat működési szabályzata szerint kell lehetővé tenni. Vagyis az illetékes bizottsággal időpontot kell egyeztetni, el kell menni a győri önkormányzathoz, és ott – felügyelet mellett – be lehet tekinteni a polgármester vagyonnyilatkozatába.

Ezzel az állásponttal Győr jegyzője és polgármestere egyedül maradt a megyei jogú városok vezetői közül.

A dunaújvárosi polgármesteri hivatal korábban hasonló indokokkal utasította el az adatigénylést. A NAIH állásfoglalása ez esetben hatott: a vagyonnyilatkozatot emailben haladéktalanul megküldték. Nem sokkal később megkaptuk a szekszárdi és a soproni polgármester vagyonnyilatkozatának elektronikus másolatát is.

Látszólag csekély a jelentősége annak, hogy betekinthetünk-e a vagyonnyilatkozatba, vagy emailben kapjuk meg azt. Gyakorlatilag viszont óriási: gondoljuk el, mekkora akadályt jelent a személyes betekintés, ha például egy nyíregyházi polgár szeretné megismerni a győri polgármester vagyonnyilatkozatát. Telefonálnia, leveleznie kell, lényegében azonosíthatóvá kell tennie magát, aztán átutazhatja az egész országot Borkai vagyonnyilatkozatáért.

A gyakorlati megfontolások mellett „az emailben kérem – emailben kapom” formulának elvi jelentősége is van: nem véletlen, hogy bírósági ítéletek és NAIH-állásfoglalások sora szögezte le, hogy a győri jegyző által megjelölt módon nem korlátozható az információszabadság.

Első fordulat: egy civil beperelte a győri önkormányzatot

Az országos tesztről szóló cikkünk megjelenése után egy váci civil aktivista elhatározta, hogy besegít az Átlátszónak. Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője a négy problematikus vagyonnyilat megszerzése érdekében megindította az adatigénylési eljárást. Szekszárd és Dunaújváros esetében sikerrel járt.

Borkai Zsolt emailben ki nem adott vagyonnyilatkozata miatt pedig beperelte az önkormányzatot. Az ügy érdekes fordulata, hogy az ügyben eljáró győri járásbíró gyakorlatilag zárolta Borkai 2017-ről szóló vagyonnyilatkozatát.

A zárolás azért vált szükségessé, mert az önkormányzati képviselők nyilatkozataira különleges szabályok vonatkoznak. Amikor a képviselő az év elején leadja a vagyonnyilatkozatot, akkor visszakapja az előző évben leadottat. Ferjancsics és jogi képviselője úgy értelmezték ezt a szabályt, hogy január 1-től gyakorlatilag elérhetetlenné válik a peresített vagyonnyilatkozat, mert azt Borkainak előbb-utóbb vissza kell kapnia. A megindított per viszont aligha fejeződhet be jogerősen eddig az időpontig – vagyis mintegy karanténba kell helyezni a győri polgármester vagyonnyilatkozatát.

A bíró elfogadta ezt az álláspontot, és ideiglenes intézkedéssel kötelezte a győri önkormányzatot, hogy a per jogerős befejezéséig őrizze meg Borkai vagyonnyilatkozatát.

Az egykori olimpiai bajnok, nemzeti olimpiai bizottság elnök polgármestertől megkérdeztük, mivel magyarázza, hogy a megyei jogú városok polgármesteri hivatalai közül egyedül Győr nem adja ki a polgármesteri vagyonnyilatkozatot emailben. Borkai lényegében megismételte a jegyző által leírtakat: a polgármesteri hivatalnak nincs semmi köze a polgármester vagyonnyilatkozatához.

Megkérdeztük továbbá, lett-e bármilyen jogi következménye annak, hogy a NAIH elnökének álláspontja szerint az önkormányzat jogellenes, rosszhiszemű és megtévesztő magatartást tanúsított a mélygarázs-szerződés ügyében, de erre a kérdésre a polgármester nem válaszolt.

Második fordulat: műsoron kívül ugyan, de mégis megkaptuk Borkai vagyonnyilatkozatát

Megkérdeztük azt is, hogy hajlandó-e megküldeni elektronikus másolatban az idén leadott, 2017-ről készült vagyonnyilatkozatát.

Borkai erre ezt válaszolta: “Tekintettel arra, hogy Önnek sürgőssé vált a vagyonnyilatkozatom cikke elkészítéséhez, mellékelve megküldöm azt, egyben kérem, hogy a jövőben az arra illetékestől kérje, amennyiben szüksége van rá.”

A nagy jogi kalamajkát okozó vagyonnyilatkozat szerint Borkai egy építési telek, két lakóházas ingatlan társtulajdonosa. 2016-ban egy 6644 és egy majdnem nyolcezer négyzetmeteres szántó földterület kizárólagos tulajdonosa lett. 2017-ben egy Suzuki Swiftet, valamint 20 millió forintot örökölt. 10,5 milliós tartozása mellett havi 984 ezer forint a bruttó fizetése, ezen felül 263 200 forint olimpiai járadékot kap.

Borkai Zsolt 1988-ban, Szöülban szerzett olimpiai aranyat lólengésben. 2010 és 2017 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, 2006-ban a Fidesz jelöltjeként választották meg Győr polgármesterének. 2010-től 2014-ig a Győr központú választókerület országgyűlési képviselője volt.

Kis Zoltán (Érd)

Megosztás