korrupcióinfó

Hadházy: polgármestereket zsarol egy országgyűlési képviselő az uniós forrásokkal

Uniós támogatásokkal kapcsolatos korrupciós ügyben nyomoz az ügyészség. Hadházy Ákos tudomása szerint az ügyben érintett a térség országgyűlési képviselője is, de ezt a fideszes politikus és az ügyészség is cáfolja.

Polgármesterek elégelték meg, hogy térségük fideszes országgyűlési képviselője kvázi zsarolja őket: csak akkor juthatnak uniós forrásokhoz, ha az illető politikus barátai nyerik a közbeszerzéseket – erről tájékoztatta egy helyi forrás Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.

Hadházy szokásos Korrupcióinfóján tegnap az is elhangzott, hogy bár a települések egy része úgymond behódolt, azokat a polgármestereket viszont, akik ellenálltak, „személyükben is zsarolta” a politikus. Egyikük – előre menekülve – feljelentést tett.

Hadházy összesen négy kérdést tett fel Polt Péternek az üggyel kapcsolatban:

1, Érkezett-e feljelentés (vagy nyomozás áttétel) Önökhöz 2017. óta olyan ügyben, amely Jász- Nagykun-Szolnok megye 04. számú országgyűlési egyéni választókerületét (a választókerület székhelye Törökszentmiklós) – azok településeit – érinti, olyan vonatkozásban, hogy választókerület települések uniós pályázatai pénzeinek a felhasználása során költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének a gyanúja merült fel?

2, Amennyiben nyomozás folyik a fenti paraméterekkel rendelkező ügy(ek)ben, mikor rendelték el a nyomozást, s annak (azoknak) mi a határideje? Egyesítettek-e nyomozásokat?

3, Van-e már gyanúsítottja az esetleges nyomozásoknak?

4, Felmerült-e a nyomozás(ok) során parlamenti vagy önkormányzati képviselők érintettsége?

Polt annyit válaszolt, hogy „az Ön által feltett kérdés alapján jelenleg van beazonosítható ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy.”

Hadházy megnevezte az ügyben szerinte érintett fideszes politikust, a vidéki körzetet, sőt, felsorolták azokat a beszállítói beszerzéseket is, amelyeket a forrás szerint a politikus erőltetett ki a településekből: turisztikai és infrastrukturális munkákról van szó a legtöbb esetben.

A térség országgyűlési képviselője a Coca-Cola plakátjai miatt felháborodó Boldog István, és Hadházy őt nevezte meg tegnapi sajtótájékoztatóján. Boldog a neki elküldött kérdéseinkre nem válaszolt, de az alábbi közleményben reagált a vádakra az Index beszámolója szerint:

„Ez az egész csak egy politikai cirkusz, hangulatkeltés a választási kampányban, eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kaptam, de szükség esetén természetesen állok a hatóságok rendelkezésére.”

A Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség szintén közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy

„Dr. Polt Péter legfőbb ügyész dr. Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére adott válaszában országgyűlési képviselőre vonatkozó információt nem közölt. (…) Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a 2019. szeptember 23-án kelt válaszában az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatta, hogy a feltett kérdés alapján jelenleg van beazonosítható ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy. A legfőbb ügyész válasza kizárólag a fenti kérdésre vonatkozik, és egyetlen személyt sem érint.”

Rádi Antónia

Címlapkép: Hadházy Ákos/Facebook

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás