korrupcióinfó

Hadházy: félmillió forint uniós pénzért főzött pörköltet a fidesz-közeli cigányszervezet

Már nem az „F. Flórián-féle” Országos Roma Önkormányzat gigaprojektjei, hanem fantom-cigányszervezetek húzzák az uniós pénzt – erre jutott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a részleteket Korrupcióinfóján ismertette.

Az OLAF pedig eközben arra, hogy a Farkas elnökölte ORÖ pénzszivattyúja megérne egy „rendes” nyomozást. Hadházy most mindenesetre a „sűrű fillér alapú” romaprojekteket mutatta be.

Például a Kopogok hangosan – a romák kulturális lábnyomai Zalában munkacímű EFOP-projektet. Amit így jellemzett: a projektgazda Demokratikus Roma Vezetők Szögetsége összesen majdnem 50 millió forintot húzott be, rendszerint óránként 500-500 ezer forintért megfőzött pörkölt, egy órás vándorkiállítások,  egy órás egyszemélyes irodalmi előadások, „felolvasóestek” délután fél kettő és fél négy között, romakultúra-bemutató röpkoncertek, esélyteremtő attitűd workshopok révén.

A szervezetről a képviselő azt tudta meg, hogy az egyik frontembere a Fidesz zalai erős emberével, Cseresnyés Péterrel ápol jó viszonyt.

A Demokratikus Roma Vezetők mindenesetre három, összesen 270 milliónyi  EU projektben vesznek részt Hadházy kutakodása szerint. A kormányzati unióstámogatás-adatbázis szerint pedig ez tudható róluk, ami nem túl átütő: „a Demokratikus Roma Vezetők szövetségének elsődleges célja 2002-es alakulása óta, hogy tevékenységével hozzájáruljon a romák és a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javításához, integrációjuk elősegítéséhez. Ezt a folyamatosan bővülő tevékenységeivel éri el úgy, hogy képviseli a Magyarországon élő hátrányos helyzetű, elsősorban a roma származású személyek érdekeit”.

A gyakorlatban pedig ez azt jelenti, hogy a „roma kultúra bemutatása egyenlő a Kanizsa Csillagai kisegyüttes (gitár, vizeskanna, énekesnő) minifellépésével néhány ember előtt.

Mivel a képek alapján más költség (pl. hangosítás, színpad) nem merült fel, az együttes óradíja 500 ezer forint kellett, hogy legyen. A nagyradai kultúraterjesztő meghívójából látszik is, hogy a kanizsai csillagok pont egy órás műsora ért 500 ezer forintot.

Rádi Antónia

Fotó: DRVSZ Nagykanizsa/Facebook

Megosztás