korrupcióinfó

Hadházy Ákos: Simonkáék kamuigazolásokkal papírozták le az EFOP-pályázatokat

Szlovák kisebbségi színjátszókör nézőivel próbáltak meg igazolni Tótkomlóson egy Simonka-közeli uniós pályázatot. De ezúttal lebuktak egy bátor és figyelmes független képviselőnek köszönhetően. Erről szólt Hadházy Ákos eheti Korrupcióinfója.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„Statisztikához lesz” – ennyit válaszolt a két asszony, ha valaki megkérdezte, mégis, miért íratnak alá jelenléti ívet a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat által szervezett amatőr színház nézőivel még januárban a tótkomlósi Természet Házában.

Néhány résztvevő aggodalmaskodni kezdett, hogy esetleg a „szlovákságukat” listázza valaki, így a szervező utána nézett. Kiderült: szó nincsen „statisztikáról”, az aláírások az  EFOP-1.5.3-16-2017-00062 uniós pályázat igazolásához kellettek.

A végöl összegyűlt három ívnyi aláíráson a lényeg, vagyis hogy milyen tevékenységen, hol és mikor vettek részt az aláírók, üresen maradt. Zsurka Zoltán független települési képviselő minderről a testületi ülésen tájékoztatta képviselőtársait:

 

 

Kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását is, ám ezt a fideszes többség nem szavazta meg.

Az említett EFOP-os pályázat létezik, Tótkomlós és pár környező település nyert 500 millió forintot „humán szolgáltatások fejlesztésére”. Csakhogy idő közben a települések mellé bekerült konzorciumi tagnak a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány is.

Csütörtöki Korrupcióinfóján Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő emlékeztetett: az alapítvány régi ismerőse a politikai korrupciós hírek olvasóinak, sőt a bűnügyi információkban is szerepelt már. Az alapítványt Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka volt polgármestere szerteágazó köreibe szokás sorolni azon oknál fogva, hogy korábbi elnöke, Gábriel Pálné neve több Simonka-érdekeltségben is felbukkant. Korábban, még a kétezres években pedig kuratóriumi tag volt Simonka Györgyné is.

Mi egyebek mellett ezt írtuk az alapítványról korábban: az alapítvány egyetlen napon hat közbeszerzésben hirdetett nyertest. A szerencsés kiválasztott ugyanaz a konzorcium volt, amelynek tagjai már a Mengyi Voldemort-féle Public Sector tanácsadóhoz kötődő hálózatban is felbukkantak. Egyenként nem voltak – mészárosi értelemben – nagy tételek, de éppen ebben állt a Simonka-know-how: sok kicsi sokra megy.

„Tízezerszámra hamisítják a jelenléti íveket az EFOP-os „rendezvényekhez”, mint a múlt heti kamusportnap is, csak nagyon ritka, hogy valóban megbukjon. Itt viszont csúnyát buktak egy tisztességes önkori képviselő miatt” – mondta Hadházy.

Rádi Antónia

Fotó: Simonka György/Facebook

Megosztás