Hódmezővásárhely

Százmillióval többet költött Hódmezővásárhely reprezentációra 7 év alatt, mint Sopron, Érd, Dunaújváros és Nagykanizsa együttvéve

Háromszázhuszonhat-millió forint – ennyit költött 2011-2017 között Hódmezővásárhely reprezentációra. Az Átlátszó által vizsgált hasonló méretű 4 másik megyei jogú város együtt kevesebbet költött, mint az egykor Lázár János vezette alföldi város. Jutott borra, és Lázár későbbi kastélytulajdonosára is.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Negyvennyolcmillió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos volt ekkor a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban – írtuk tavaly a hódmezővásárhelyi önkormányzat adatai alapján. Hogy ez sok, vagy elfogadható – erre kerestük a választ.

Négy hasonló lakosságszámú megyei jogú városnak küldtünk a KiMitTud-on keresztül közadatigénylést, hogy kiderüljön, Sopron, Érd, Dunaújváros és Nagykanizsa városvezetése mennyit szánt reprezentációra 2011 és 2017 között. Hódmezővásárhelytől is kértünk adatokat, hogy ne csak a tavalyi, egyetlen számláról szóló adat derüljön ki.

Az összehasonlítás előtt nézzük meg, Hódmezővásárhely mikor, mire költötte a legtöbbet. Az önkormányzattól kapott adatok alapján a város 123,6 millió forintot költött el 2011-en reprezentációra Lázár János polgármestersége idején.

Ebből 45,8 millió ment a későbbi kastélytulajdonoshoz. Ebben az évben 6,1 milliót költött el a város borászatokban: ebből 5 milliót Sauskéknál, 515 ezret pedig a Bazilikánál lévő borboltban. Több mint 3 millió forint ment a budapesti New4 Kft.-hez is, ez a cég később már a Lázár vezette Miniszterelnökségnek szervezett rendezvényeket.

Egy évvel később, 2012-ben az 51,4 milliós keretből borászatra már csak 2,4 millió ment el. 2014-es könyvelésből eltűntek a cégnevek, helyette azt írták be, mire ment el a pénz. Így költöttek “májas falat pogácsára” 2600 forintot. Ezen kívül 15 milliós “étel-, italfogyasztás” sor is feltűnik 2017-ig.

De hogyan teljesítettek az összehasonlításba bevont városok? A grafikonon is jól látszik, hogy Hódmezővásárhelynél minden más általunk vizsgált településhez képest fontosabb volt a reprezentáció:

Made with Flourish

Hogy ez az összeg sok, vagy kevés, mindenki döntse el saját maga. Ha lakosságra lebontva nézzük, akkor így néz ki a 7 évnyi reprezentációs költség egyetlen lakosra vetítve:

Még beszédesebb, ha a költségeket a településeken élők gazdasági erejével, egyszerűbben, gazdagságával vetjük össze. Ehhez a NAV SZJA adatait használtuk, településenként. A reprezentációs kiadásokat a településen élők összes belföldi jövedelmének arányában vizsgáltuk. A felsorolásból Dunaújváros kimaradt, mert ők nem küldtek évekre lebontott adatokat.

Made with Flourish

Ebből látszik a legjobban, hogy Hódmezővásárhely a jelentősen gazdagabb Érdhez képest is többszörösét költötte reprezentációra Lázár János, majd az őt követő, és 2017-ben elhunyt Almási István ideje alatt.

A költéseket a Fidesz-barát promenad.hu-n a kormánypárti képviselők tavaly  úgy kommentálták “Almási István idején élénk kulturális, társadalmi és sportélet zajlott a városban, aminek velejárója a magas szintű vendéglátás. Erre Fekete Ferenc is ráerősített, aki úgy véli, a más városokból, országokból érkező vendégek fogadása egyfajta befektetés a jövőt illetően, ezért meg kell ahhoz teremteni a megfelelő körülményeket. Röviden úgy zárta mondandóját: „azt a pénzt elköltöttük, és nem elherdáltuk”.

Márki-Zay Péter 2018-as megválasztásával megváltozott a helyzet, a többségben lévő fideszes képviselőtestület a polgármester reprezentációs és bérkeretéből lényegében minden pénzt elvont.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás