Hódmezővásárhely

Batidai közúteinstand – a Lázár-féle kastélyhoz vezető bekötőút elvesztette közútjellegét

Lázár János volt a polgármester, amikor az időközben Lázár János résztulajdonába került vadászkastély felé vezető út elvesztette közútjellegét. A politikus azt mondja, semmiről sem tud. A kastélyt építtető cég – melyben már Lázár is tulajdonos – most a fideszes képviselők javaslatára megveheti az utat, amit közel 3 éve elkerítettek.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nincs tudomása az érintett út tisztázatlan helyzetéről – ezt mondta az RTL Híradónak Lázár János. Hogy pontosan mit értett ezalatt, nem részletezte. Az út ahhoz a batidai vadászházhoz vezet, melyről a 2018-as parlamenti választásokig Lázár azt állította, nem az övé. Az út az ekkor még Lázár vezette önkormányzaté volt, a kastély akkori üzemeltetője egyszerűen kisajátította.

Az RTL Híradó riportja

2018 februárban a Magyar Narancs cikke után RTL Híradónak elismerte, a vadászházhoz csak az ő földjein keresztül lehet eljutni. Két dolog következhet ebből: Lázár János volt polgármester nem tudott arról, hogy egy önkormányzati út van a földjén, vagy tudott róla, de akkor nem mondott igazat. A vadászházról hosszabban itt írtunk.

Az út egyébként – a földhivatali nyilvántartás szerint  – 2009-ben került Hódmezővásárhely önkormányzatának tulajdonába. Lázár János 2006 óta polgármesterként vezette a várost, így kétséges, hogy tudomása nélkül a város kezébe került volna egy út.

De nem ez az egyetlen furcsaság az ügyben. Az atlatszo.hu-hoz eljutott, a kastélyt üzemeltető Grossweise Zrt. ügyvédje által az önkormányzatnak 2018 novemberében írt levél szerint

“A sajtóból értesültünk, hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városának álláspontja szerint a társaságunk üzemeltetésében álló (…) bekötőút állítólagosan az Önkormányzat tulajdonában áll.”

Csakhogy 2018 őszén a sajtó nem az útról, hanem Lázárról és a kastélyról cikkezett. Információink szerint az önkormányzathoz valóban érkezett egy megkeresés még 2018-ban – arról egyelőre nincs hír, hogy melyik médiától – az úttal kapcsolatban, de mivel ott sem tudtak hirtelen mit válaszolni, így nem lett ebből semmi. Az üzemeltető ügyvédje, úgy tűnik, mégis értesült a megkeresésről.

Az önkormányzat 2019-ben végeztette el a földmérést, ami igazolta, hogy a már részben Lázár János tulajdonában lévő épülethez vezető út nem az ő földjéhez tartozik, hanem az ő polgármestersége alatt került az önkormányzathoz – azaz köztulajdon.

Az is érthetetlen, hogy ha az az ügyvéd – akiről a Délmagyarország megírta, hogy hódmezővásárhelyi önkormányzati cégekben tisztségviselő  -, és aki már 2018 novemberében tud az út problémáról, miért nem értesíti a tulajdonost, Lázár Jánost.

A Google Earth 2007-ig visszanézhető képein is jól látszik az út. És nem csak ott, hanem a földhivatal térképén is jelölték, hogy Lázár János fiának földje mellett bizony út van – ezt a térképmásolaton úgy tüntették fel, hogy út. Ráadásul másik helyrajzi számon.

Tehát aki megvásárolta a területet, majd hozzákezdett a kastély építéséhez, kijelölte a mostani kerítés helyét pontosan tudta, hogy egy külön helyrajzi számú út van arra, és az történetesen az épülethez vezet. Eltéveszteni sem nehéz, csak az az egy út van ott.

Áprilisig kellett várni, hogy a részben Lázár János tulajdonában lévő vállalkozás a helyi fideszes képviselők segítségével megvegye az utat. És még bérleti díjat is fizetnek, igaz, hogy azt a teljes 3 éves kisajátításra, de ehhez már Márki-Zay kellett, ugyanis a cég csak tavaly novembertől akarta megfizetni a bérleti díjat.

Fotó: Magyar Narancs

Megosztás