Hódmezővásárhely

Márki-Zay: százmilliók hiányoznak a fideszesek felügyelte hódmezővásárhelyi alapítványból

Hiányzik a pénz a hódmezővásárhelyi babakötvény mögött álló önkormányzati alapítványból – állítja Márki-Zay Péter polgármester.

Önkormányzati rendeletben vállalta Hódmezővásárhely, hogy babakötvénnyel segíti a fiatalokat lakáshoz jutását. Erre alapítványt hoztak létre 2006-ban, amit részben a fideszes képviselők felügyeltek. Májusban lemondott az elnök, kiderült, a vagyon is hiányos, és csak egyre fogy.

“Nem találják azt a sok százmillió forintot, melynek a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány számláján kellene lennie” – állította pár napja szokásos heti facebook videójában Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Azt mondta, az alapítvány elnöke még májusban lemondott, a kuratóriumban lévő fideszes képviselők közül sem akar senki sem elnök lenni.

“Úgy tűnik, a pénz eltűnt ebből az alapítványi pénztárból” – mondja videójában a polgármester. Márki-Zay Péter augusztus 4-én jelezte ezt a problémát, a közgyűlés fideszes tagjai azóta sem reagáltak.

A Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány 2006-ban indult. Célja, hogy első lakásvásárlásnál segítsék a helyben maradó, 18 éves fiatalokat. A vásárhelyi közgyűlés 2005-ben rendeletet hozott, hogy a költségvetésben biztosítják a születendő gyerek után járó kezdetben 3,5 ezer, majd havi 4 ezer forintot. Ezt – a 2012-es alapítói szerződés módosításáig – külön is kezelték. Arról is döntöttek, hogy 2011 után 3 évente, a tényleges születési számnak megfelelően fizetnek az alapítványnak.

Az alapítványi elnök lemondását a május 29-i közgyűlésen jelentették be. A beszámolót is akkor fogadták el, ez most is elérhető Hódmezővásárhely oldalán. Ebben az szerepel, hogy a kuratórium alelnöke Havasi Katalin, aki egyben a Fidesz helyi elnöke, valamint kuratóriumi tag volt az egykori alpolgármester, Kószó Péter is.

A beszámoló szerint az alapítvány Raiffeisen Bank Zrt.-nél vezetett számláján 13 ezer 836 forint volt 2017. december 31-én, ugyanezen napon a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett számláján 58,8 millió forint. A számok alapján az alapítvány saját bevallása szerint sincs minden teljesen rendben. A közgyűlési dokumentumban az szerepel, hogy az összesítő adatok szerint 2006-2011 között 2084 fő jogosult volt, összesen 330 millió forintra. Ezután már csak rászorultsági alapon adtak új támogatást, 2017-ben pontosan nulla gyereknek.

Az alapítvány korábbi beszámolói a bíróság honlapján is elérhetőek. Eszerint 2011-ben mindössze 145 millió forintja volt, ebből 139,2 millió tárgyi eszközben, bankszámlán pedig 5,3 millió. Ez 2012-re úgy változott, hogy a tárgyi eszközök 136 millió forintra csökkentek, a készpénz 6,5 millióra nőtt. Később sincs nyoma a beszámolókban annak, hogy az önkormányzat eleget tett volna saját döntésének – miszerint háromévente befizet.

 

 

A számokból úgy tűnik, hogy már 2011-ben hiányzott a fele vagyon, vagy egyszerűen nem szerepeltették az alapítvány közhiteles bevallásában. 2011-ben változtattak, a fideszes többségű testület úgy döntött, 2012-től elsősorban a rászoruló családok gyerekei kaptak támogatást.

A Délmagyarország 2013-as cikke szerint, “az első évben 8 millió 747 ezer 872 forint gyűlt össze az alapítvány számláján. 2010-ben már több mint 185 millió forintra emelkedett az összeg, és 1584 babakötvény-tulajdonos volt Vásárhelyen”. 2013-ban a lap azt is írta, “jelenleg eddig 2133 babakötvény-tulajdonos van Vásárhelyen. Az alapítvány időközben vagyonának jelentős részét belvárosi ingatlanokba fektette, a bérleti díjból gyarapítja a pénzt”.

Három ingatlana is van az alapítványnak, a Kinizsi utca 8, a Petőfi utca 27, valamint a Hódi Pál utca 3 szám alatt. Mindhárom korábban önkormányzati tulajdon volt. A Kinizsi utca 8 egy omladozó, meglehetősen rossz állapotú ház egy 993 négyzetméteres telken.

A Petőfi út 27-ben a SZEFO – a főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állam cég – található. Ami valóban értékes lehet, az a Hódi Pál utca 3., ez egy belvárosi, egykori óvoda épület, 400 négyzetméteres. Ha hinni lehet a hódmezővásárhelyi ingatlan statisztikának, akkor a 400 négyzetméteres épület  – ha lakóépület lenne – 43 millió forintot is érhet, de ezek közül egyik ingatlan sem az.

A dokumentum szerint, ha kifizetésre kerülne sor, az alapítvány eladja az ingatlanokat, ha nincs vevő, az önkormányzat vásárolja meg.

Az elmúlt években nem nőtt jelentősen az alapítvány vagyona, pedig évente 100 millióval kellett volna. A jelenlegi létszám mellett Hódmezővásárhelynek 2024-ig – amikor az első, 2006-ben született gyerek megkaphatja a támogatást – további 600 millióba kerül ez a program. Az alapítvány első kifizetését 2024-ben 278 fiatal kérheti. Az gyerekekként 864 ezer forintot jelent, összesen 240 millió forintot jelent – ami közel 100 millióval több, mint az alapítvány 2017-es vagyona. Ha pedig az ingatlanok valódi értékét nézzük, még borúsabb a kép.

Az alapítvány befektetési politikája nem ismert. Vagyis, hogy a rájuk bízott és elvben kamatoztatott vagyonról hogyan és miként rendelkeznek. Csak érdekességképp: ha meg akarták volna őrizni a vagyon inflációval korrigált értékét, akkor most 10,1 százlékkal több pénze kellene hogy legyen az alapítványnak, mint 2011-ben.

Hogy a hiányzó milliókat miből gazdálkodja ki a város, nem tudni. Az önkormányzat azt közölte, vizsgálják, mi történhetett. Kerestük a fideszes többségű közgyűlés tagjait, amint válaszolnak, ismertetjük.

Segesvári Csaba

Fotó: a Kinizsi utcai befektetés. A szerző felvétele

Megosztás