Hódmezővásárhely

Lyukra futottak a fideszes képviselők a Márki-Zay elleni feljelentéssel

Hosszú utat járt be a fideszes Hegedűs Zoltán és Cseri Tamás feljelentése: Márki-Zay Pétert a híressé vált Göbl-levél miatt mószerolták be a helyi kapitányságon. Az ügy onnan a szegedi ügyészségre, majd újra Hódmezővásárhelyre, aztán Gyulára került. Ott végül megszüntették a nyomozást.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

“Sajnos több visszajelzés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók, nézők, hallgatók a pozitív témák alapján úgy érzik, megy, működik a város” – ez állt Göbl Vilmos, Lázár János sajtósának levelében, ami tavaly ősszel került nyilvánosságra, és amelynek lényege, hogy a fideszes képviselők ne nyilatkozzanak a sajtónak semmiről.

A levelet Göbl a saját bevallása szerint azért írta a képviselőknek, mert “az irántuk érzett tisztelet, a közös munka, és tulajdonképpen az az együtt, közösen kialakított kommunikációs stílus volt az, ami miatt megkerestek engem, és ami miatt én tanácsot adtam nekik ebben a kérdésben.”

A fideszes képviselők komolyan vették az intelmeket, sajtótájékoztatót hívtak össze még akkor ősszel.

A vasarhely24.com tudósításában az áll, “a városban kialakuló diktatúra újabb állomása az, hogy a polgármester magánlevelezéseket töret fel”, legalábbis Hegedűs Zoltán frakcióvezető szerint. Ezért Cseri Tamás fideszes képviselővel együtt a baráti sajtó kamerái előtt beléptek a helyi rendőrkapitányságra, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

A Délmagyarország ezt úgy tudósította, hogy feljelentette Márki-Zayt a Fidesz-frakció. Tették ezt annak ellenére, hogy a polgármester az RTL Híradónak már elmondta, legálisan került hozzá a levél. Cseri Tamás fideszes képviselő ebből azt szűrte le, hogy Márki-Zay “Ezzel tulajdonképpen indirekt módon elismerte, törvénytelenül, törvénytelen eszközökkel jutott a levélhez. Tettével nagyon mélyre süllyedt”.

Az Átlátszó először tavaly októberben kereste a rendőrséget a feljelentés miatt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte, a Szegedi Járási Ügyészség az illetékes. 2019. január elején azt válaszolták az újabb érdeklődésre, hogy “az ügyben a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság folytat nyomozást, amely felderítési szakban van. Erre, valamint a jogszabályi rendelkezésekre tekintettel az ügyet a rendőrség kommunikálja.” De hiába kerestük újra a Csongrád megyei rendőröket, kiderült, ők mégsem akarnak ebben a láthatóan is kínos vitában dönteni, így az ügy Békés megyéhez került.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte az Átlátszóval, hogy az “információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény gyanúja miatt indult nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya 2019. február 1-jén megszüntette.”

Vagyis ők mondták ki, hogy nem történt meg, amit Cseri és Hegedűs képviselő bűncselekménynek látott. A levél azonban célba ért, a Fidesz azóta is arra törekszik, hogy úgy tűnjön, nélkülük nem működik a város. Egyelőre sikertelenül.

Segesvári Csaba

Címlapkép: a hódmezővásárhelyi közgyűlés (a szerző felvétele)

Megosztás