Hódmezővásárhely

Menekül a Fidesz-frakció az informatikai szerződéses álbotrányból, amit kavart

Fiktívnek minősített két informatikai szerződést és feljelentést tett Hegedűs Zoltán, a hódmezővásárhelyi Fidesz-frakció vezetője április végén. Mindkettőt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester kötötte, a szerdai rendkívüli közgyűlésre a cégek vezetőit is elhívták. Mivel nemzetbiztonsági kérdések is felmerültek, zárt ülést javasolt a szocialista alpolgármester. Hegedűs viszont inkább kihátrált.

“A pénteki felszólításunk ellenére Márki-Zay Péter még most sem mutatta be azokat az informatikai szerződéseket, amik meglehetősen gyanúsak. Holott ezeket bárki megtekinthetné, ugyanis a város közpénzből, az adófizetők pénzéből kötötte meg két külsős céggel” – jelentette be még április végén Hegedűs Zoltán, a hódmezővásárhelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, erről a promenad.hu írt.

A fideszes képviselő szerint “a titkolózás egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben a szerződések körül, és akár az is lehet, hogy a polgármester újabb korrupciós ügyére derült fény.” A promenad.hu cikke szerint “a Fidesz ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel Hegedűs Zoltán szerint elképzelhető, hogy a két informatikai vállalkozás nem csak a város, hanem Márki-Zay Péter saját politikai érdekeit is szolgálja.”

A Hegedűs Zoltán által vizionált korrupciós ügy előzménye, hogy az április 26-i közgyűlésen Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy informatikai támadás érte a várost. Ennek elhárítását már nem a városi HVSZ Zrt. végezte, mivel az kapacitáshiányra hivatkozva felmondta a megbízást.

Az önkormányzat ezután egy, a Belügyminisztérium által országos informatikai rendszer kiépítésére megbízott céghez fordult, de ők is elutasították a kérést. Így az általuk ajánlott, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal való együttműködésben tapasztalt vállalkozással kötöttek szerződést, illetve egy másikkal, amelyik az alvállalkozó munkáját támogatja.

Az informatikai szerződéseket Hódmezővásárhely a város honlapján tette közzé. A feljelentés után Hegedűs a KESMA-tag Délmagyarországnak azt mondta, hogy a város honlapján nyilvánosságra hozta ugyan a hivatal a megállapodásokat, de az szerintük olyan, mint egy üres bevásárlókosár: nem tudni, később mit tettek bele.

A szerdai közgyűlésre ezért meghívták a Cyber Services Zrt. és a VIAT Kft. vezetőit is, az ott készült teljes videó itt érhető el.

Frész Ferenc, a Cyber Services Zrt. vezérigazgatója azt mondta a képviselőknek, vállalkozása az egyik legjelentősebb hazai kiberbiztonsági cég, amely az Exim Növekedési Alaptól, azaz az államtól kapott hatszázmillió forintot a fejlesztéseire – ezt korábban a HVG is megírta. Frész szavai szerint a kibervédelmi cég 41 százalékos tulajdonosa a Magyar Állam (az Opten gyűjtött tulajdonosi információi szerint pontosan az Exim Növekedési Magántőkealap.)

“Legmagasabb nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkezünk, ilyen cégből még 2 van az országban. Állami beszállítónak tekinthető a vállalkozás, ezt törvény szabályozza. 2011-ben kaptam a második Orbán-kormánytól a felkérést, hogy Magyarország kibervédelmi központját alakítsam ki, ezt vezettem négy és fél évig. Ez a hátterünk” – magyarázta a közgyűlésen Frész. Hangsúlyozta, tavaly átvilágították az hivatal informatikai rendszerét, ajánlásokat is tettek.

Hegedűs Zoltán a keretszerződésről kérdezett Frészről, majd azt állította, egy másik vállalkozás, a VIAT Kft. hasonló munkára szerződött a várossal, párhuzamos feladat ellátásnak nevezte a munkákat.

Amire a Cyber Services Zrt. vezetője azt válaszolta, nincs átfedés, ráadásul a VIAT Kft. vezetője korábban a  Cyber Services Zrt. munkavállalója volt, ő volt kinevezve a korábbi munkára, de mivel vállalkozó lett, így folytathatta a munkát.

Kalotay Balázs újra felajánlotta a Fidesz-frakciónak, hogy szűkebb körben megmutat mindent, elmagyarázza mivel foglalkoznak. Erre viszont az érzékeny adatok miatt zárt ülésen lehetne lehetőség. Kiss Andrea szocialista alpolgármester ezért zárt ülést javasolt.

“Egy ilyen értékelésen nem biztos, hogy olyan információk hangoznának el, amit nem szakértők igazán értékelni tudnának, az, hogy itt most felsorolják, hogy milyen feladatokat láttak el, ami vagy így van nem, hiszen, láttunk már ágon varnyút, azt gondolom ennek nincs igazán köze az ügyhöz, ez az ügy ennél sokkal bonyolultabb, majd a rendőrség ki fogja nyomozni” – ezzel utasította vissza a zárt ülést Hegedűs.

Vagyis a képviselő szerint, ha már jelen vannak a korábban korrupcióval megvádolt cégvezetők – akik nem mellesleg állami beszállítók – akkor igazából nem is érthetik, ők mit magyaráznak. Persze a feljelentésnél még értették, de most inkább kihátráltak a saját maguk generált álbotrányból, pedig mindent megtudhattak volna a kérdéses szerződésekről és az amögötti munkákról. A rendőrséget kérdeztük, megérkezett-e a feljelentés, elrendelik-e a nyomozást, várjuk a választ.

Segesvári Csaba

Fotó: olvasónk felvétele

Megosztás