Hódmezővásárhely

Lázár személyesen adta át a babakötvényeket, de egy fideszes képviselő szerint életszerűtlen, hogy ezeket be is váltsák

Továbbra sincs válasz arra, mennyi pénz hiányzik a hódmezővásárhelyi babakötvény-programból. Közben a fidesz frakcióvezetője azt állítja, van adóssága a városnak, ezt viszont korábban tagadta az RTL Híradónak.

2006-ban, Lázár János polgármestersége idején hozta létre a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt. A cél az volt, hogy segítsék a helyben maradó fiatalokat az első lakáshoz jutásban. A közgyűlés rendeletben határozott arról, hogy a városban született minden gyermek után havi 3,5 ezer, majd 4 ezer forintot különít el a számlán. A 2006 januárja után született, s nagykorúságuk eléréséig folyamatosan helyben lakó fiatalok ebből a pénzből jogosultak támogatásra, amennyiben első lakásukat a városban kívánják megszerezni – eleinte több feltétel nem is volt szükséges a „babakötvény” lehívásához. Később azonban a városvezetés ráébredhetett, hogy túlvállalta magát, s rászorultsághoz kötötték az igénylést – az egy főre jutó jövedelem a minimálbér legfeljebb 50 százaléka lehet.

Márki-Zay Péter polgármester és csapata, áttekintve a város gazdálkodását, azt gyanítja: így is elszivárgott a közalapítvány vagyona – erről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, egyebek mellett bemutatva azt a romos házat, amit például „befektetésnek” vásároltak.

A kuratórium volt elnöke és a Fidesz egyik helyi képviselője magyarázkodásba kezdett a kormánybarát regionális sajtóban. Mondandójuk lényege, hogy soha nem volt szó arról, hogy minden 2006 óta született gyermek felvehetné/felvenné a rá jutó összeget nagykorúsága idején. Az a legkevesebb, hogy tévednek. A tét százmilliós nagyságrendű.

„Minden pénz, minden vagyon, amit az önkormányzat mint alapító átadott a kuratóriumnak, azt a kuratórium, a felügyelő bizottság, a könyvelő, a könyvvizsgáló ellenőrzi, és az a helyén van. Azt lehet mondani, hogy az én meglátásom, véleményem szerint elegendő is” – mondta Bán Csaba, a Vásárhelyi Fiatalokért Alapítvány májusban lemondott elnöke a fidesz-közeli Rádió 7-ben. Ezt azután tette, hogy Márki-Zay Péter azt állította, sok százmillió forint hiányzik a 2006-ban alapított hódmezővásárhelyi babakötvény-programból.

A volt elnök, Cseri Tamás fideszes képviselővel együtt beszélt a rádiónak a babakötvényekről, tekintettel arra, hogy fidesz-barát médiáról van szó, kérdéseket sem kaptak. Cseri egyébként kétségbe vonta, hogy valaha is annyi fiatal élne a város által létrehozott babakötvénnyel, mint amennyien az alapítvány beszámolójában szerepelnek.

“Gyakorlatilag ő [dr. Márki-Zay Péter polgármester – szerk.] úgy számolja, ha minden jogosult gyerek felvenné a pénzt, akkor ő körülbelül olyan 1,6 milliárd forintot keres. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 2000 fiatalnak van eddig Hódmezővásárhelyen babakötvénye, és ha minden évben az összes igénybe venné, akkor az körülbelül 1,6-1,7 milliárd lenne. Mennyire életszerű az Hódmezővásárhelyen, hogy 18 és 24 között minden fiatal vesz magának egy lakást?” – írja a portál.

Úgy fogalmaz, hogy “a vád részéről mindig a megszületett gyermekekkel számolnak. Valószínűleg egy sokkal jobb viszonyulást jelentene, ha azt vizsgáljuk meg, hogy Hódmezővásárhelyen egy évben hány új lakás vagy családi otthon épül fel, és ezek között, akik felépítik, azok között mennyi a 18 és 24 életév között lévő”.

Csakhogy a polgármester által idézett számok épp az alapítványtól származnak. Aminek a működését a 775/2005-ös rendelet szabályozza, ezt pedig képviselőként alapítvány alenökének választott városi fidesz frakcióvezető Havasi Katalin is megszavazta, az akkori polgármesterrel, Lázár Jánossal egyetemben.

Azt, hogy Cseri képviselő szerint mi az életszerű, már láthatjuk, Lázár János viszont másképp gondolhatta 2009-ben. Egy akkori városi tévés felvétel szerint ők minden gyerekre számítottak, ezért is a városházán adták át a szülőknek a kötvényt.

A képviselő nem beszél arról sem, hogy szerinte valójában megvan-e az összes pénz. Ha a közgyűlés anyagait nézzünk, akkor kétséges. A 2009. április 14-ei előterjesztés azt tartalmazza, hogy “A Közalapítvány minden esetben a hódmezővásárhelyi Anyakönyv által lejelentett, illetve a nem vásárhelyi szülöttek esetében a Polgármesteri Hivatal Jogi Csoportjánál leadott nyilatkozat szerinti újszülött-szám alapján különíti el a közalapítványi bankszámlaszámára a 3.500.-Ft/hó összeget, 2007. január 01. napjától gyermekszámonként 4.000.-Ft/hó összeget.”

Ebben nincs feltételes mód, és a képviselő által említett ésszerűség sem. Vagyis, ha ez nem így történt, akkor a fideszes többségű képviselőtestület, valamint az alapítvány vezetése nem végezte megfelelően a munkáját.

Ezért lehet, hogy a Márki-Zay Péter által hiányolt százmilliók valóban nincsenek az alapítványnál. Hogy a képviselő és az alapítvány elnöke miért emlékszik másra, mint ami a beszámolóban is szerepel, nem tudjuk, nem válaszoltak korábbi kérdéseinkre sem.

Általánosnak tűnik a memóriazavar hódmezővásárhelyi fideszes körökben. Hegedűs Zoltán fideszes képviselő – aki február végén Márki-Zay Péterrel szemben indult a város vezetésért – az RTL Híradónak például korábban azt állította, a városnak nincs adóssága.

Közben kiderült, a képviselő nem bontotta ki az igazság minden szálát. Ez egy Délmagyarország cikkben olvasható, miután a vásárhelyi kórház 264 millió forintot kezdett követelni a várostól.

Hegedűs most azt mondta a lapnak “Nem én vagyok a polgármester, nem engem kell kérdezni arról, hogyan áll a vásárhelyi kórház felé fennálló tartozás törlesztése”. Azt is állította, “hat évvel ezelőtt még a városhoz, annak költségvetésébe tartozott az Erzsébet kórház, vagyis az önkormányzat volt az intézmény fenntartója”. Szerinte “a 264 millió forintra akkor egy finanszírozási megoldáshoz volt szükség, arra költötte a város az összeget. Vagyis a kórház jogosan kéri vissza a költségvetéséből már évek óta hiányzó 264 milliót. A polgármesternek kell megegyeznie az adósság ütemezéséről, erre adott neki felhatalmazást, megbízást a közgyűlés”.

A 264 millió visszatartásáról egyébként Hegedűs is szavazott, ő a 2010-es önkormányzati választáson 64,8 százalékkal nyerte körzetét.

Segesvári Csaba

Fotó: pixabay.com/eun279

Megosztás