korrupcióinfó

Hadházy feljelentést tesz a humánszolgáltatás-fejlesztés fedőnevű unióspénz-lenyúlás miatt

Az Elios-botrány kulcsszereplője, a Tender Network bedolgozott a Hadházy Ákos által régóta szemmel tartott „Humánszolgáltatások fejlesztése” elnevezésű uniós projektbe is. A sztártanácsadó ezúttal Rákócziújfalunak segített, de más tanulságok is kiderültek a képviselőnek küldött válaszokból.

Baba-mama klub, önismeretfejlesztő tréning hátrányos helyzetűeknek – efféle hasznosságokra költötte Rákócziújfalu és térsége az Humánerőforrás fejlesztése címen kapott 250 millió forint uniós pénzt. A település Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszában azt is elárulta, a pályázat részeként benyújtott „helyi emberi erőforrás fejlesztési terv előkészítését” régi ismerősünk, a Tender Network Zrt. (korábban kft.) végezte.

A szekszárdi illetőségű Bánsági Zsófia érdekeltségébe tartozó Tender Networkről az OLAF is megemlékezett, miszerint az Elios-féle közvilágítás-tendereken nem kevesebb, mint 13 alkalommal volt közreműködő – előkészítői vagy projektmenedzseri szerepekben.

Az eszerint a miniszterelnök családjáig érő kapcsolatrendszerrel rendelkező cég Rákócziújfalutól 4,8 milliót húzott az előkészítő munkákért.

Kalocsa válaszában úgyszintén régi kuncsaft neve bukkant fel. A város és térsége csaknem 400 millió EFOP-pénzt nyert, a „humán emberi” (igen, így) erőforrás fejlesztési tervet az Agenda Pályázatház Kft. dolgozta ki. Márpedig az Agenda Pályázatház – mint Hadházy emlékeztetett – annak a DFT-csoportnak a „kistestvére”, amely méltán unióspénz-szivattyú bullshitgenerátorként vonul be a mutyitörténelembe.

A DFT ügyeit cikksorozatban mutattuk be:

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

A DFT-Hungária Zrt. körül kialakult céghálózatban tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására: a hálózat tagjai az elmúlt három évben legalább 6 milliárd forintot pályáztak össze. Cikksorozatunk első részében egy belső használatra szánt prezentáció segítségével bemutatjuk, hogyan csinálják ezt a profik, és összevetjük ezt néhány megnyert és lezárult projekt eredményével.

A lényeg: A DFT-Hungária Zrt. körül kialakult céghálózatban tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására: a hálózat tagjai az elmúlt három évben legalább 6 milliárd forintot pályáztak össze.

Az Agendában pedig a DFT alkalmazottai az alapítók.

Hadházy szerint közvetett bizonyíték az is a kamupályázatra, hogy Kalocsa megvalósult programjain a város válasza szerint mindig pont 200-an vettek részt, legyen szó akár sportnapról, akár hagyományőrzésről.

Kalocsa és Rákócziújfalu viszont legalább válaszolt. A – térségi szinten – félmilliárd forintot becsatornázó Jászapáti csak annyit, hogy nem kíván a középpontba kerülni a választási kampány idején, Makó pedig, amelyik térségi vezetőként kétszer is nyert humánfejlesztő-projekt címén, 196 ezer forintot kért a közadatokért Hadházytól. A képviselő a tapasztaltak alapján ígérete szerint büntetőfeljelentést tesz.

Rádi Antónia

Fotó: Hadházy Felcsúton, forrás: a képviselő Facebook-oldala

Megosztás