uniós támogatások

Bujkálnak az EFOP-projekt nyertesei, csak a kormánybarát egyházak válaszoltak

11:2 – ez az arány a válaszadásra, ha az EFOP transznacionális együttműködés nyerteseitől kérjük szerződéseik listáját. Az uniós projektre már korábban gyanakodott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Mi most azt tapasztaltuk, nem alaptalanul.



Társadalmi célú hirdetés

Szakmai kihívás lehet a szegedi postásoknak megtalálni az „Alapítvány Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért” nevű civil szervezetet – föltéve, hogy nem tudják pontosan, milyen fedőnév alatt rejtőznek.

Az Átlátszó Csongrád megyei tudósítója a minap (munkanap, munkaidőben) járt az alapítvány székhelyén, egy takaros, parkosított lakótelepi környéken, le is fotózta, nem csak az úgynevezett székhelyingatlant – ami egy csinosan felújított, négyszintes társasház -, hanem a lépcsőház kapucsengőjét is. Nem hogy az alapítvány, de még annak vezető tisztségviselői (elnöke, kurátorai) neve sem szerepel kiírva. A járókelő helybeliek sem hallottak felőlük.

Nekünk azért fontos, hogy az alapítvány biztosan megkapja a küldeményeit, mert fellelhető email hiányában postai úton küldünk közérdekű adatigénylést a székhelyként bejegyzett címükre. Fellélegezhetünk: a szegedi kézbesítők értik a dolgukat. Az október 2-án feladott tértivevényes küldeményt némi spéttel, 11-én átvették, válasz azonban egyelőre nem érkezett.

Az Alapítvány Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért egyike annak a 109 nyertesnek, amelyik EFOP-transznacionális együttműködés címén nyert tavaly 50 millió forint uniós forrást. Az alapítvány honlapját ugyan nem lelni, de létezik Facebook-oldala, csakhogy 2016-ban frissült utoljára. Akkor is a kuratóriumi elnök, Csetreki Rita magánvállalkozását, a Sajtkukac Fejlesztőközpont programját népszerűsítette.

Az EFOP-projekt célja papíron „a közszolgáltatások elérhetőségének és minőségének fejlesztése, esélyteremtő szerepének javítása”, erre a célra 30-50 millió forint kérhető. Az uniós támogatási program már szemet szúrt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek is, aki nemrégiben Korrupcióinfót szentelt a projektnek.

Hadházy a Zombai Romákért Egyesület 50 milliós projektjén keresztül mutatta be a program gyenge pontjait és vázolta aggályait. Például azt, hogy fejenként 700 ezer forint „ajándékpénzt” kaphatna minden zombai roma ebből az összegből, ehelyett workshopokra, rendezvényekre, tanulmányutakra megy a pénz.

Az Átlátszó akkor – Hadházy Korrupcióinfója apropóján – kiválasztott 11 nyertest. A két „ismert” kormánybarát egyházi adatgazdát: a Szeged-Csanádi egyházmegyét, illetve az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget. Valamit a Hadházy által bemutatott zombai cigány-egyesületet, továbbá véletlenszerűen – például az abszurdan csengő elnevezés vagy egyéb, hasonlóan tudománytalan szempontok alapján – nyolc másikat, köztük a fent bemutatott szegedi „lakótelepi” alapítványt.

Közérdekű adatigénylésben kértük tőlük az EFOP-pályázat alapján kötött szerződéseik listáját. Az Alapítvány Társadalmunk Fenntartható Fejlődésért-en kívül még kettőnek, egy debreceni és egy tiszavasvári civil szervezetnek kellett postázni az igénylést, a többieknek mehetett online.

Az eredmény elszomorító, egyszersmind azonban igazolni látszik, hogy Hadházy képviselő jó helyen kapiskál. Érdemben csak a „nagyok” – a két egyházi adatgazda – válaszolt, egy szintén szegedi nyertes azt üzente, hogy még nem szerződtek le az irányító hatósággal. A többiek, köztük a Zombai Romákért Egyesület is, már kikéstek a határidőből, ezért tanakodunk a további jogi lépéseken.

A Szeged-Csanádi egyházmegye „Fiatalokkal a keresztény Európáért” című projektjére 49,5 millió forintot kapott. Az adatigénylésünkre adott válaszból az derült ki, hogy a projektmenezseri munkát a püspökség alkalmazottja látja el, worksopokra, tanulmányutakra 10 millió forint megy egy mórahalmi cégnek, meetingekre és tanulmányokra pedig 2 millió egy budapestinek.

Az EMIH – amelyik szeretszolgálatuk tapasztalatszerzésére nyert 49,9 millió forintot – előkészítésre 1,2 millió szerződést kötött az Ex Ante Kft.-vel, kutatásra és lebonyolításra pedig 9,3 milliósat a Heszed Segítő Kéz Alapítvánnyal. A rendezvényszervezést kiszervezték: 6,8 millió forintos szerződést kötöttek 2018-2019-es hatállyal „Dévényi Háromkívánság Tibi bácsi” családja érdekeltségével, a Butiq Agency Kft.-vel.

Rádi Antónia

Közreműködött és a fotót készítette: Segesvári Csaba

Megosztás