Egyéb

A gyáli önkormányzat szerint az OLAF nem a gyáli közvilágítás-projektet vizsgálta

 

Gyál nemrégiben kiadta az adatigénylésünkre az Európai Unió csalás elleni hivatalától kapott levelet, melyben az OLAF azt összegezte, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágítási projektjének vizsgálata során. Korábban kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak, most közzétesszük az előző cikkünk megjelenése után kapott válaszokat.

Gyál 2014-ben pályázott a közvilágításának korszerűsítésére, és erre a célra 260,4 millió forint európai uniós támogatást kapott. A város 2015-ben kötött kivitelezési szerződést az Elios Zrt.-vel 193,6 millió forint értékben.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) az Elios által elnyert több más közvilágítási megbízással együtt a gyálit is alaposan megvizsgálta, és 2017 októberében elküldte a település polgármesterének az észrevételeit. Az OLAF szerint Gyál EU-s pályázata – több másikhoz hasonlóan – felülről irányított volt, és személyi összefonódásokra is bukkant a hivatal.

Kapcsolódó cikkünk

Gyálon és Siklóson is szabálytalanságokat tárt fel az uniós ellenőrzés, Alsópáhok és Hatvan nem adta ki az OLAF-levelet

A gyáli önkormányzat az Átlátszó adatigénylésére kiadta az OLAF-tól kapott levelet, és az arra küldött választ is, amelyben csupán a közbeszerzés referenciakövetelményeire reagáltak érdemben. Az OLAF többi megállapításához mindössze annyit fűztek hozzá, hogy “a vizsgálati anyagban szereplő dokumentumokat nem az önkormányzat készítette, ezért ezek vonatkozásában nyilatkozni nem tud”.

A gyáli önkormányzat az Átlátszónak küldött válaszlevelében megadta a Gyál Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének elérhetőségét, hogy őt keressük kérdéseinkkel. Előző cikkünk megjelenése előtt először telefonon beszéltünk Donhauzer Ádámmal, majd kérésére írásban küldtük el neki a kérdéseinket. Cikkünk megjelenése után kaptuk meg a gyáli jegyzőtől a válaszokat, amelyeket most változtatás nélkül közzéteszünk.

Mi a véleményük az OLAF vizsgálatáról, amelyet Gyál közvilágításának korszerűsítésével kapcsolatban folytatott le az Európai Unió csalás elleni hivatala?

Az OLAF nem Gyál közvilágításának korszerűsítésével, hanem több magyarországi, Európai Uniós pályázat segítségével megvalósult közvilágítási projekttel kapcsolatban folytatott le vizsgálatot, melyet nem tisztünk véleményezni, a vizsgálat lefolytatása során a hivatal rendelkezésére álltunk.

Gyál honlapján elérhető a kivitelező Elios Zrt.-vel kötött szerződés, amelyben a cég 5 év jótállást vállalt a LED-lámpákra 2015 márciusában. A város honlapján ugyanakkor elérhető egy másik dokumentum is, amely szerint a gyáli önkormányzat 2015 júliusában a LED-lámpákra is kiterjedő, szintén 5 évre szóló karbantartási szerződést kötött az Eurovill Kft.-vel. Utóbbi megállapodás szerint az Eurovill Kft. a Gyál közigazgatási területén található 2.070 db lámpa (2.000 db LED-es új, és 70 db korábban felszerelt hagyományos) karbantartásáért esetenként és lámpatestenként nettó 11.000 forintot kap. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy miért kötöttek külön karbantartási szerződést azokra a lámpákra, amelyekre az Elios Zrt. jótállást vállalt. Nem teljesíti az Elios Zrt. a vállalt jótállást?

Az Eurovill Kft. és Gyál Város Önkormányzata között létrejött karbantartási szerződés a nem garanciális kötelezettség alá eső feladatok elvégzésére köttetett. Ilyen feladat a bejelentett, áramszolgáltatót érintő hibák, például szakaszhibák továbbítása a szolgáltatóhoz, mivel a szolgáltató által a térségünkre minősített vállalkozóként ezt ő teheti meg, az Önkormányzat közvetlenül nem. Ilyen feladat továbbá a nem garanciális körbe tartozó hibák – például rongálások, balesetek, időjárási körülmények következtében történő meghibásodások – javítása. Az eddig eltelt, több mint két és fél éves garanciális időszak alatt minimális garanciális hiba merült föl, amik a garanciális kötelem keretén belül maradéktalanul kijavításra kerültek.

2017. októberében az RTL Klub Híradója arról számolt be egy riportban, hogy a közvilágítás korszerűsítése óta Gyál egyes részein sötét van, és a helyi civilek által megrendelt fénymérés is azt igazolta, hogy nem megfelelő a LED-es közvilágítás fénye. Erről mi a véleménye, illetve mit tud ehhez hozzáfűzni?

A 2017 októberében az RTL Klub Híradója által készített riport egyáltalán nem közölte le Pápai Mihály polgármester úr ez ügyben kifejtett véleményét, a vele készült közel fél órás felvételből kevesebb, mint egy perc került a végleges anyagba, a véleménye a teljes felvételből ismerhető meg.

 

 

Erdélyi Katalin

Megosztás