Érd

Nyilvánosságra hozták a Duna Aszfalt négymilliárdos érdi keretszerződését

Az Átlátszó cikkének megjelenése után életre kelt az érdi közmű-társulás honlapja. A szervezet mintha eleget akarna tenni a közzétételi kötelezettségének. A helyzet viszont nem lett átláthatóbb: a honlap szerint a Duna Aszfalt négymilliárdos keretszerződése azelőtt lett a Modern Városok Programjának része, mielőtt a program elindítását bejelentette a miniszterelnök.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Bő három évnyi tetszhalott állapot után a napokban feltámadt az egykori Érd és térsége szennyvíztársulás honlapja. November derekán írtunk arról, hogy az adatvédelmi hatóság vizsgálatot indított a január 1-jével Érd és térsége közmű-társulás névre átkeresztelt önkormányzati szervezet közadatkiadási gyakorlata miatt.

Jelenleg feltöltés alatt, hamarosan jelentkezünk!

A 34 milliárdos csatornaberuházást levezénylő szervezet Érd, Diósd és Tárnok önkormányzatainak társulása. A társulás közfeladatot ellátó szerv, amelyre szigorú átláthatósági szabályok vonatkoznak.

Egy civil aktivista a térség csatornaberuházásának Tárnokot érintő szerződéseit kérte ki, de az igénylésre nem kapott választ. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ezért ősszel vizsgálatot indított.

A közbeszerzési adatbázis dokumentumaiból derült ki, hogy az új néven működő társulás a régi honlapját adta meg elérhetőségként. Ez a honlap utoljára 2015. augusztusában frissült. Adódott a kérdés: az önkormányzatok társulása, amely közpénzekből milliárdos nagyságrendben szervez és bonyolít beruházásokat, miként tesz eleget az úgynevezett közzétételi kötelezettségének, amit az infoszabadságról szóló törvény ír elő.

Cikkünk megjelenése után a nyitóoldal fejlécében felbukkant a “Érd és Térsége Közmű Társulás” elnevezés, és a látogatót köszöntő szöveg alatt ez olvasható: “Jelenleg feltöltés alatt, hamarosan jelentkezünk!”

A csatornaberuházás dokumentumai mellett felkerültek a honlapra a Modern Városok Program érdi fejlesztéseinek adatai és iratai, így például a NER-kedvenc Duna Aszfalt Kft-vel kötött négymilliárdos keretszerződés is.

A csapadékelvezetésre és más feladatok mellett szennyvíz-elvezetési és 50 kilométernyi út építésére kötött szerződés egyik legérdekesebb része az aláírás dátuma. A társulás honlapján “Modern Városok Program” aloldalon megtalálható szerződést 2014. szeptember 23-án írták alá. A Modern Városok Programot ugyanakkor Orbán Viktor 2015. elején jelentette be.

Az 1038/2016. (II. 10.) Korm. határozat bevezetője szerint is a kormány 2015-ben kötött megállapodást megyei jogú városokkal a program keretében. Az Érddel kötött megállapodást 2015. július elején jelentették be.

Szinte a semmiből felbukkant 50 kilométer út

Az is figyelemreméltó, hogy a Modern Városok Program aloldalán egy olyan szerződés szerepel, amely csatornaépítésről és ötven kilométer útépítésről szól. Ezek szerint a 34 milliárdos csatornaépítési projekt mellett a Modern Városok 40 milliárdjából is finanszírozták csatornaprojektet Érden.

Az 50 kilométeres útépítésről szóló szerződési rendelkezés azért érdekes, mert 2017. decemberében Simó Károly alpolgármester, a helyi Fidesz szóvivője azzal dicsekedett a helyi sajtóban, hogy a csatornapénzekből 50 kilométer utat építettek. Vagyis ezek szerint a költségvetésből érkezett pénzekből és az érdi lakosok által befizetett önrészből finanszírozott úgynevezett csatornázási “B”-programból 50-50 kilométer épült Érden.

A fentiekből adódó kérdésekre kizárólag úgy lehet egzakt választ adni, ha megismerjük az úgynevezett “B”-programot, illetve annak szerződéseit. Kezünkben van már a négymilliárdos Duna Aszfalt-szerződés, és emellé kellene megkapnunk a “B” program útépítési szerződéseit.

T. Mészáros: “Teljesen nyilvánosan történik minden”

Az érdi önkormányzat november végi közgyűlésen T. Mészáros András polgármester, a társulás és a helyi Fidesz elnöke kijelentette (itt tekinthető/hallgatható meg 2:32-től): “De egyébként az információs törvény [sic!] alapján is nagyon sok kérdést [kaptunk] az ellenzéktől és az ellenzéket és Soros Györgyöt kiszolgáló Átlátszó pont hu-tól, és így tovább, és így tovább, folyamatosan érkezik, és meg is adtuk, ööööö, ezeket a válaszokat. Teljesen nyilvánosan történik minden.”

Több jel és körülmény arra utal, hogy ez a kijelentés minimum félrevezető. Különösen igaz ez a csatornázási projekt vonatkozásában.

Az érdi polgármester, aki a csatornázási projektet levezénylő elnöke, elhallgatta, aztán bagatellizálta alpolgármestereivel együtt a beruházás egyik legfontosabb projektelemét érintő közbeszerzési szabálytalanságot. T. Mészárosék szabálysértése az adófizető állampolgárok 1,4 milliárd forintjába került.

A milliárdos nagyságú közpénz fölött diszponáló közműtársulás úgy működött, hogy szinte láthatatlan volt az interneten, és a jelek szerint nem tett eleget a közzétételi kötelezettségének, amely az infoszabadsághoz fűződő alkotmányos alapjogból fakad.

A társulás nem válaszol az adatigénylésekre, amiért a NAIH vizsgálatot indított. Az Átlátszó nyáron benyújtott adatigénylésére a mai napig nem kapott érdemi választ. Az igénylésben nem a szerződések másolatait kértük, hanem azokat az internetes elérhetőségeket (linkeket), ahol a “B” program szerződései elérhetők.

Tehát egy linklistára várunk. Ehhez képest a társulat projektvezetője a hatalmas munkateherre hivatkozva kért haladékot, és azóta hallgat.

Az Átlátszó írásbeli megkereséseire a polgármester immár egyáltalán nem válaszol. Korábban legalább ürügyeket keresett arra, hogy ne kelljen válaszolnia a kérdésekre. Például egy hulladékkezelési projekttel összefüggésben arra kérdeztünk rá, hogy mi alapján kell százmillió forintot elkölteni az úgynevezett szemléletformálásra. T. Mészáros azzal hárította el az adatigénylést, hogy a kért dokumentumokkal az önkormányzat nem rendelkezik. Ezt a választ az teszi érdekessé, hogy a hulladékkezelési projektet előterjesztőként T. Mészáros András vitte az önkormányzat közgyűlése elé.

Ha komolyan vehető T. Mészáros válasza, akkor az előterjesztő polgármestert a döntést megalapozó dokumentumok nélkül, teljesen felkészületlenül vitte a javaslatot a közgyűlés elé. Egy ellenzéki képviselő betekinthetett a dokumentumokba, aztán az érdi közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Kis Zoltán (Érd)

Címlapkép: a szerző felvétele

Megosztás