Érd

Kizárták az érdi Fidesz-frakcióból a képviselőt, miután kiállt a kirúgott sportvezető mellett

A jelek szerint a Fidesz Érden sem tűri az ellenszegülés legcsekélyebb jelét sem: kizárták a képviselőtestület frakciójából Tekauer Norbert sportvezetőt. A hivatalos közlemény szerint a döntést a hónapok óta tartó nézeteltérésekkel indokolták, mások politikai bizalomvesztésről beszélnek. A legnyilvánvalóbb oknak az látszik: Tekauer szembe szegült a helyi pártvezető-polgármester akaratával, ezért kell mennie.

Az Érdi Fidesz közgyűlési képviselőcsoportja keddi ülésén kizárta a frakcióból s ezzel egyidejűleg visszahívta a Közrendvédelmi Bizottságból Tekauer Norbertet – olvasható az erdmost.hu-n megjelent közleményben, amelyet a helyi pártszervezet szóvivője, Simó Károly alpolgármester írta alá.

„A döntést a Tekauer Norbert és az Érdi Fidesz képviselőcsoportja között hónapok óta fennálló nézeteltérések indokolták. Tekauer Norbert a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek nem tagja, így a konfliktust a magunk részéről ezzel lezártnak tekintjük” – írja Simó a közleményben.

A frakcióülésről kiszivárgott információk szerint a döntés hátterében politikai bizalomvesztés áll.

Arról van szó, hogy a Sport Kft. ügyvezetőjének kirúgása után Tekauer kiállt Szántó Erzsébet mellett. Ez a szembeszegülés példátlannak számít, és ezt T. Mészáros András polgármesternek, a Fidesz helyi vezetőjének meg kellett torolnia – vélekednek helyi források.

A kizárt helyi politikust telefonon és írásban is kerestük, egyelőre nem reagált.

Júniusban bombaként robbant a hír, hogy a polgármester a közgyűléssel kirúgatta a Sport kft. ügyvezetőjét. Szántó Erzsébetnek azért kellett távoznia, mert T. Mészáros megítélése szerint Szántó felelős az érdi edzőcsarnok megépítését célzó projekt többszöri késedelméért. A közgyűlésen kiállt Szántó mellett a sportklub elnöke, Tekauer, aki egyben a Fidesz-frakció tagja.

A konfliktus azután éleződött ki, hogy Szántó Erzsébet közölte T. Mészárossal, megromlott egészségi állapota miatt a 90 napos fel mondási időben nem tudja ellátni az ügyvezetői feladatokat. A Sport Kft. vezetőségének nagy része felmondott, hogy így nyilvánítsa ki szolidaritását az elismert sportszakember mellett.

A Sport Kft. működőképességének fenntartása érdekében T. Mészároséknak rendkívüli közgyűlést kellett összehívnia. A polgármester itt megismételte, elégedetlen volt azzal, ahogy Szántó Erzsébet a 2,3 milliárd forintos edzőcsarnok-beruházást menedzselte. A július 9-én megtartott rendkívüli testületi ülés vége felé kifakadt: „Szántó Erzsébet elszabotálja az ügyvezetést”. Korábban megvádolta Szántót azzal, hogy nem kellett volna habozás nélkül beleegyeznie legközelebbi munkatársai azonnali felmondásába. Mintha azt akarta volna sugallni, hogy az azonnali felmondás elfogadásával és a betegállományba vonulással az lett volna a célja, hogy a tekintélyes sportvezető megbénítsa a sportklub működését.

A rendkívüli közgyűlésen Tekauer már nem vett részt. A Szántó Erzsébet kirúgásáról szóló javaslatot tárgyaló, korábbi közgyűlésen bejelentette: ha a közgyűlés visszahívja Szántót, akkor lemond az elnöki posztjáról.

Tekauer felszólalásában arra utalt: a projekt halogatásáról szóló vád megalapozatlan, hiszen köztudott, hogy az ilyen projektek pályáztatása mennyire bonyolult, és olykor a szerencsének is fontos szerepe van. Egyszersmind burkoltan bírálta T. Mészáros döntéshozatali módszereit.

Kis Zoltán

A képen az érdi kézicsapat kabalafigurája. Fotó: Facebook – Érdi kézilabda

Megosztás