Székesfehérvár

Élesedik a fehérvári cicaharc, az ellenzék elhatárolódást vár a rabszolgatörvénytől

Ha lassan is, de elérte Székesfehérvárt is a budapesti gyors, új mederbe került egy röpke hétvége alatt a helyi politikusok közötti viszony. A fideszes polgármester egy nem különösebben durva internetes mém miatt érzi megtámadva magát és a várost, az ellenzék pedig azt szeretné, ha Szegedhez hasonlóan Fehérvár is elhatárolódna a rabszolgatörvénytől. A regnáló képviselő-testület – működése óta először – nem tartotta meg az évlezáró közgyűlés utáni közös karácsonyozást sem.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

A székesfehérvári közéletről 2018 decemberéig nyugodtan lehetett azt mondani, hogy a béke napsütötte kis szigete. Ha a szorosabban benne lévők, vagy a képviselők érezték is ennek olykor a másik oldalát, a polgárok felé ez nem szűrődött ki.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán például korábban csakis pozitív események, köszöntések, átadások, felavatások és léleküdítő gondolatsorok láttak napvilágot. A város épülése-szépülése jó érzéssel töltötte el a helybéliek zömét, akik lelkesen köszönömöző kommentekben adtak hangot elégedettségüknek. Néhány napja azonban meglepő események dúlták fel a hidegben is napsütéses adventi hangulatot.

Az előzményekről az Átlátszó írt a múlt héten, a lényeg: az ellenzék kezdetben bírálta a polgármestert amiért kiskorúakat használ biodíszletnek, majd kitört a béke, és közösen fotózkodtak gyerekekkel. Azóta új fejlemény, hogy a különböző pártállású képviselők és a polgármester közös, gyerekeknek szánt ajándékosztása utáni szombaton Cser-Palkovics András megint posztolt, s ezúttal már az egész várost ért „gyűlölet vezérelte romboló mocskolódásról” írt egy névtelen Facebook oldal újabb bejegyzése miatt.

Ezt azóta az ismeretlen oldalgazda törölte, de mi lementettük: a polgi egy ismert fehérvári cukrászdából lép ki éppen, a képaláírás szerint azt a helyet még nem vette meg, ellentétben egy másik presszóval. Az online népművész ezen felül megjegyzéseket tett Cser-Palkovics drága viseletére is.

Cser-Palkovics szerint nem csak őt támadják politikai ellenfelei, hanem annak a cukrászdának a tulajdonosát is, amelyikből a fotó szerint ő éppen kilépett. Bár erről a kritizált oldal bejegyzéseiben nem volt szó.

A polgármester egy aznap, ebéd után sebtiben összehívott utcai sajtótájékoztatón is beszélt minderről, s ezúttal már nem csak „jucizva, rolizva, attilázva” említette az ellenzékieket, hanem teljes néven:

„A leghatározottabban felszólítom az ellenzéki politikusokat, név szerint Ráczné Földi Juditot, Márton Rolandot, Fazakas Attilát, ifj. Balsay Istvánt, és Barlabás Andrást, hogy egyértelműen nyilatkozzanak, ők állnak-e a provokáció mögött! Egyértelműen elvárom, hogy ezektől elhatárolódjanak, és nyilvánítsák ki, hogy ezekből ők sem kérnek Székesfehérváron. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor a gyanú igazolódik, hogy a beleegyezésükkel és háttértámogatásukkal valósulnak meg ezek a kamuoldalak és álhírek.”

Cser-Palkovics hozzátette: feljelentést is tesz az őt ért rágalmazás miatt. (Ifjabb Balsay a volt fehérvári fideszes polgármester ellenzéki fia, jelen állás szerint az ellenzék közös polgármester-jelöltje.)

A momentumos Fekete-Győr gyanúsan sokat időzik a városban

Cser-Palkovics a sajtótájékoztatón a sajtón keresztül Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum Mozgalom vezetőjének is üzent, aki a szervezet helyi gyűlésének fő vendége volt a múlt hét közepén. A polgármester szerint Fekete-Győrt egyre gyakrabban látni a városban:

“Remélem, nem ő képzi az embereit itt, Székesfehérváron!” – kommentálta e tényt Cser-Palkovics. Ezzel célzott egyben arra is, hogy a gyűlés után az ott résztvevők egy része (köztük a Momentum elnöke) közösen átsétált a néhány utcára lévő lezárt Fidesz-Fidelitas irodához és különböző szlogenekkel – Úri muri! A nép kizsigerelői! stb. – ellátott cetlikékkel ragasztották teli a helyi kormánypárti erők bázisának ajtaját. Ezeket azonban hamar el is távolították az illetékesek.

A hétvégén egyéb kommunikációs esemény nem történt, azonban nem sokáig késett a viszontválasz: az új munkahét első napján az ellenzékiek közös sajtótájékoztatóra hívták a helyi médiát. Itt Márton Roland, a helyi MSZP-frakció vezetője részben megismételte az egy nappal a saját FB-oldalán közzétetteket, miszerint „nem kérnek a polgármester által indított cicaharcból és nem foglalkoznak ilyesmivel, inkább a szegedi és fővárosi eseményekre koncentrálnának, mert vannak sokkal fontosabb dolgok is az emberek számára”. Mint mondta, felszólítják a polgármestert, hívjon össze december 20-ára rendkívüli közgyűlést, amelyen a testület – a szegedihez hasonlóan – deklarálja a „rabszolgatörvény” törvénysértő voltát és elhatárolódik attól.

“Ha már elhatárolódás, akkor nyomatékosan felszólítom Cser-Palkovics András polgármestert, hogy azonnal határolódjon el a rabszolgatörvényt megszavazó országgyűlési képviselőktől, Törő Gábortól és Vargha Tamástól”jelentette ki Fazakas Attila, a Jobbik helyi frakcióvezetője. Fazakas a sajtótájékoztatón a pártatlan helyi sajtót követelő szándéka érzékeltetéseképp azonnal át is nyújtotta az eseményről tudósító, egyébként önkormányzati fenntartású és elkötelezettségű Fehérvár Médiacentrum munkatársának az MTVA-nál is előkerült 5 pontos petíciót, hogy az esti híradóban olvassák be a követeléseket.

Inkább Fidesz-közleményt olvastak be

Végül nem olvasták be, helyette egy, a szerkesztőséghez gyorsan eljuttatott Fidesz-közleményt ismertettek a nézőkkel arról, hogy a helyi ellenzék “álságos sajtótájékoztatójával akarja elterelni a figyelmet arról, hogy valóban ők állnak a nemtelen, gyalázkodó támadások mögött”.

Ráczné Földi Judit DK-s önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón arról beszélt, nem nagyon értik, miért történik és mire megy ki ez az egész, korábban sosem fordult elő ilyen kommunikációs állóháború a fehérvári képviselő-testületben. A politikus utalt arra is, hogy különböző kamuoldalakon eddig az ellenzéki erők is ki voltak téve alantas támadásoknak, ami ellen nem tudják magukat megvédeni és a polgármestertől sem kapnak ilyen védelmet.

Földi Judit az Átlátszó kérdésére azt válaszolta, a testületen belüli hangulatot jól jellemzi, hogy az év végi utolsó gyűlést követő szokásos közös karácsonyi koccintáson a Fidesz-frakció – elfoglaltságra hivatkozva – nem jelent meg, ez korábban nem fordult elő.

A Nagy Fehérvári Megtámadással kapcsolatban a polgármester Facebook-oldalán a lakosok is kifejtették a véleményüket. Egy részük a konkrétumok és előzmények hiányában, a részleteket nem ismerve nekiesett a városvezető állítólagos ellenfeleinek, mások annak adtak hangot, hogy ők maguk nem érzik megtámadva magukat, a polgármester pedig ne legyen már ennyire sértődékeny – hiszen ő különben sem egyenlő a teljes várossal. Egy újabb körülhatárolható véleménycsapat arra kérte a történet szereplőit, tegyék félre az ádázkodást, hiszen advent van és karácsony közeledik, legyen béke, egyetértés és szeretet.

December 17-én este így állnak a fehérvári közéleti cicaharc dolgai, folytatása minden bizonnyal még következik.

Kocsis Noémi

Fotó: a fehérvári ellenzék sajtótájékozat. A szerző felvétele

Megosztás