Érd

Milák Kristóf edzője szerint Érd lemondott az élsportolóról, ezért mentek át a Honvédhoz

A Budapesti Honvéd Sportegyesülethez igazolt át hétfőn az egyik legtehetségesebbnek tartott úszó, Milák Kristóf. Az élsportoló edzője, Selmeci Attila szerint keserű szájízzel búcsúznak Érdtől, mert szerettek volna onnan kimenni a következő olimpiára, de a várossal nem sikerült megegyezni. Úgy tudjuk, hogy Milák Kristóf a 300 ezer forintos fizetésének megemelését kérte a nyugodt felkészüléshez. Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. vezetője, illetve férje, Érd polgármestere, T. Mészáros András sem kívánt nyilatkozni az ügyben.



Társadalmi célú hirdetés

„Szomorú dolog ez az átigazolás” – mondta az Átlátszónak az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila azzal kapcsolatban, hogy az érdiek 18 éves élsportolója 2018. november 5-én átigazolt a Budapesti Honvéd Sportegyesülethez. Mindezt a késő délutáni órákban élőben közvetítették a Facebookon is.

„Kristóf 3 éve kezdett eredményesen úszni, amiben benne van, hogy eddig nyugodtan tudtunk készülni, mindenben segítettek minket. Majd amikor idén Kristóf tovább halmozta a sikereket, a családja úgy érezte, más úszókhoz képest, nincsenek megbecsülve. Szerették volna, ha a város ebben melléjük áll, de Érd lemondott Kristófról.”

Selmeci Attila hozzátette: másokat más városokban másként kezelnek, van olyan tehetséges úszó, aki lakást kapott, hogy a felkészüléséhez nyugodt hátteret biztosítsanak neki. Úgy tűnik azonban, hogy Érdnek nincs pénze az élsportra. „Amit itt az új vezetés miatt nem kaptunk meg, azt a Honvéd megadta. Keserű szájízzel távozom, mert úgy gondoltam, hogy Érdről megyek majd a következő olimpiára, de nem így lett.”

Az edző úgy érzi, hogy mára feledésbe merült az, amikor a tavalyi világbajnokság után egy ünnepségen, sokan, köztük politikusok is megveregették a vállunkat, hogy Kristóf eredményei milyen jót jelentenek a városnak is. Ezzel együtt Selmeci Attila az Átlátszónak megemlítette, hogy az eddigi segítséget mindenkinek köszöni.

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. vezetőjét, Berczi Zitát is szerette volna megkérdezni az Átlátszó a Selmeci Attila edző által elmondottakról, de azt közölte, hogy az átigazolással kapcsolatban lesz egy nyilatkozata a Magyar Úszó Szövetségnek és így nem kíván nyilatkozni.

Így nem tudtuk arra sem rábírni, hogy elmondja, milyen tárgyalások folytak Milák Kristóf esetleges Érden maradásával kapcsolatban, és azt is válasz nélkül hagyta, hogy esetleg ő, mint az érdi polgármester, T. Mészáros András felesége lobbizhatott volna a városnál az élsportoló érdekében. 

Az Érdi Úszó Sport Kft. 2012-ben alakult meg, és 2015. november végétől nonprofit kft.-ként működik. Berczi Zita 2018. szeptember 19-től a cég ügyvezetője. Sőt egyik tulajdonosa is Egerszegi Klára mellett, aki az ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszó, Egerszegi Krisztina nővére. Idén augusztus óta Berczi Zitának a szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.

A nonprofit kft. értékesítésének nettó árbevétele egyébként évről-évre szépen növekedett és 2016-ra elérte a 32,2 millió forintot, majd 2017-ben már 46,6 millió forint lett.

Milák Kristóf átigazolásával kapcsolatban megkérdeztük a cégvezető férjét, T. Mészáros András polgármestert is, akitől leginkább azt szerettük volna megtudni, hogy tényleg nem telik a városnak az úszó támogatására. A polgármester azonban nejéhez hasonlóan nem akart nyilatkozni és ugyancsak azt kérte, hogy elégedjünk meg majd a Magyar Úszó Szövetség közleményével.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI/Illyés Tibor.

Megosztás