Csehország

OLAF-botrány cseh módra: főszerepben a miniszterelnök

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nemcsak a magyar miniszterelnök, hanem cseh kollégája családi vállalkozását is vizsgálja. Az OLAF akárcsak Orbán Viktor vejének esetében, Andrej Babiš vállalata körül is „súlyos szabálytalanságokat” (serious irregularities) észlelt. A szervezet Magyarországhoz hasonlóan Csehoszágot is a támogatások visszafizetésére kötelezheti. A cseh botrányban ötven millió koronáról van szó, ami mintegy 614 millió forintnak felel meg.

“Andrej Babiš új színt és új lehetőséget hoz a visegrádi tagállamok együttműködésébe” – mondta Orbán Viktor 2018 januárjában a cseh ügyvivő miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. A magyar miniszterelnök vélhetően nem arra gondolt, hogy Magyarországtól eltérően Csehországban nemzetállami szinten is vizsgálják a csalás gyanújába keveredett miniszterelnök és családjának korrupciós praktikáit.

A cseh miniszterelnök és körének EU-s támogatásából történő meggazdagodása sok mindenben hasonlít az Elios-botrány egyes részleteihez, de láthatunk figyelemreméltó eltéréseket is. A magyar polgároknak nagyságrendekkel nagyobb összeget kellene visszafizetni, mint a cseheknek, ennek ellenére a magyar ügyészség és rendőrség sokkal visszafogottabb tempóban nyomoz, mint cseh kollégáik. Arról nem is beszélve, hogy a Tiborcz István nevéhez fűződő botránysorozatban több település érintett, a cseh példa egy helyszínről szól.

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

Mi ez a Gólyafészek?

A Gólyafészek fantázianevet viselő projekt egy Prágától ötven kilométerre található vidéki farm. A területen található reprezentatív épületek konferenciák, céges rendezvények, családi ünnepségek helyszínéül szolgál. A terület része egy kisebb állatkert is. A farm domináns része egy modern lovarda, amely kívülről olyan, mint egy óriási gólyafészek. A farm ökoközpontján kívül, amely télen zárva, a szabadidőközpont egész évben várja a látogatókat.

A projekt hivatalos nevét viselő csalási botrány az európai turisztikai alapból érkező támogatás felhasználásával kapcsolatban robbant ki. Felmerült a gyanú: a második leggazdagabb cseh állampolgárnak számító Andrej Babiš, az ANO politikai mozgalom elnöke, és az Agfrofert mezőgazdasági vállalat tulajdonosa, titokban, megváltoztatta a támogatások odaítélésének szabályait. Később Babiš azt állította, hogy ő jóhiszeműen járt el.

Hogyan jött létre a Gólyafészek?

Az építkezések 2006-ban kezdődtek meg és valójában soha nem lehetett tudni ki a terület birtokosa. Ami biztos: a Gólyafészek Farm az Agrofert holding részét képező ZZN AGRO Pelhřimov, s.r.o. átalakításával (2007 december) később átnevezésével (2008 február) jött létre. Hogyan? A cég bemutatóra szóló értékpapírokat kezdett el kiadni. Ez egy olyan vagyoni eszköz, amely nem tartalmazza a jogosult személy megjelölését, azaz, névtelen.

Semmi közöm a Gólyafészekhez. Nem tudom fejből megmondani, a farmnak vannak tulajdonosai, valamilyen ügyvédek

mondta a Respekt hetilapnak cseh politikába berobbanó, a korrupció-, és a régi pártelit leváltására felesküdött új arc, Andrej Babiš 2013 októberében az országgyűlési választási kampány idején. Babiš – illiberális szemmel – mást nem is mondhatott: hivatalosan a Farma Čapí hnízdo, a.s. (Gólyafészek Farm) tulajdonosai a cég megalakulásától, 2008 februárjától kezdve anonímok maradtak.

A részvénytársaságot irányító emberek azonban az Agrofert holding ingatlanügyeit kezelő Imoba, a.s. nevű cég által bérelt épületben, együtt dolgoztak az Agrofertnél dolgozókkal. Ráadásul Babiš 2008 februárjában szintén aláírt az Agrofert holding nevében a farm tulajdonosaival egy együttműködési megállapodást is.

A Gólyafészek Farm 2010 júniusában készült el és nyílt meg a nagyközönség számára.

A komplexumot már a korabeli hírekben is gyakran összekötötték az akkor még mindig csak egy nagyon gazdag vállalkozónak és feltörekvő politikusnak számító Andrej Babiš nevével, aki minden ilyen tartalmú felvetést visszautasított.

Ennek az elutasító álláspontnak némileg ellentmond Vít Klusák filmrendező 2015-ben forgatott Babišról szóló Matrix című dokumentumfilm egyik jelenete, amelyben az ANO elnöke a Gólyafészekről pozitív hangon szólt:

Ez a legjobb projektem, amin valaha dolgoztam

Ezek után nem meglepő, hogy az Agrofert holding 2013 novemberében átvette a – Babiš szavait idézve – „veszteséges és fizetésképtelen” farmot.

Miután egy új állami törvény megtiltotta, hogy a cégtulajdonosok névtelen részvényekkel rendelkezzenek, 2014 júniusában létrejött a Farma Čapí hnízdo, s.r.o. névű cég. Az újonnan megalakult cég, pedig a cégnyilvántartás szerint azonnal összeolvadt a már korábban is említett Imoba nevű céggel.

Még mindig 2013 őszén járunk, amikor Babiš azt is elárulja a Respekt hetilapnak, hogy az Agrofert holding nagyjából 400 millió korona (mintegy öt milliárd forint) hitelt adott a Gólyafészek farmnak, építkezésre, illletve a birtokon bérel még egy épületet is.

Milyen támogatást kapott a Gólyafészek?

Foglaljuk össze, mi az amit eddig megtudtunk. Létezik egy terület, ahol felépítettek egy szabadidőközpontot, amely az Agrofert tulajdonában állt, és a beruházáshoz az Agrofert nyújtott kölcsönt, illetve a farm kivitelezési munkálatait is az Agrofert végezte. Minimum különös, hogy az Agrofert ilyen szoros együttműködésben áll egy céggel, amely hivatalosan nem tartozik alá. És itt még nincs vége a projektet támogatók bemutatásának.

Ismerjék meg a Közép-Cseh Régió Támogatási Hivatalt, amely 2008 augusztus 20-án 50 millió korona támogatást hagyott jóvá a Gólyafészek farmnak!

Ez a támogatás az EU hivatalos progmja alapján olyan kis-, és középvállalkozások számára biztosított anyagi segítségnyújtást, amelyek legalább két éve már a turizmus iparágban működnek. Nem kell hozzá túl sok fantázia, hogy egy olyan cég, amely a roppant nyereséges Agrofert holding részeként pályázza meg a programot, nem rendelkezett túl sok eséllyel a támogatások megszerzéséhez.

Az Ekonom gazdasági portál foglalkozott először 2010-ben azzal a furcsasággal, hogy a Gólyafészek farm nevű cég, mint kis-, és középvállalkozás szerepelt a támogatást igénylők sorában és a cég státusát a Közép-Cseh Régió Támogatási Hivatala is jóváhagyta.

 

"Nem olyanok vagyunk, mint a politikusok. Melózunk" - Az ANO 2013-as választási plakátja. Fotó: ČTK

„Nem olyanok vagyunk, mint a politikusok. Melózunk” – Az ANO 2013-as választási plakátja. Fotó: ČTK

 

A történetben itt most álljunk meg egy pillanatra és emlekezzunk vissza: Babiš azzal a fő állítással lépett be a cseh politikába a 2010-es évek elején, hogy a régi korrupt pártokat és elitet akarja leváltani.

A Gólyafészek támogatásának elbírálásakor a Közép-Cseh Régió Támogatási Hivatalának vezetője a Szociáldemokrata Párt (CSSD) által delegált Tomáš Novotný volt, aki ma már az új cseh (Babiš) kormány ipari miniszerének helyettese.

„Kiderült, hogy a projektet már jóváhagyták, minden szerződést aláírtak, nem lehetett már mit csinálni”

emlékezett vissza Novotný a neovlivni.cz tényfeltáró portálnak, amely azt is megírta: Novotný szerepe jelentős volt, de a támogatások odaítélésében a kulcsszerepet Rath játszotta, ő döntött mindenről, Novotný végrehajtatta az utasításokat.

A Polgári Demokrata Párt színeiben politizáló David Rath (ODS) a Közép-Cseh Régió vezetője volt. Az ő neve ma Csehországban egyet jelent a korrupcióval. Rathot 2015 nyarán rendszerszerű korrupciós bűncselekményekért 8,5 évre ítélte – egyelőre nem jogerősen – a prágai bíróság. Az ítélet után Babiš, újonc politikus, ezt írta Facebook oldalán:

„Valójában az ilyen emberek miatt, mint a pénzeszsákokkal teli Rath képviselő kezdtem el politizálni. Ő a hagyományos pártok egyik szimbóluma”

Mit mondott a vádakra Babiš?

De térjünk vissza a Gólyafészekhez! Kezdetben Babiš azt állította, hogy az EU-s támogatási kérelem benyújtásának időpontjában semmi köze nem volt a szabadidőközpontot birtokló céghez, és még azt sem tudta megmondani pontosan, kihez tartozik (2013 október).

A neovlivni.cz tényfeltáró portál 2016 márciusában megírta: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hivatalos vizsgálatot kezdett, hogyan jutott az Agrofert holding 50 millió cseh korona támogatáshoz a Gólyafészek Farm megépítéséhez.

Babiš a nemzetközi nyomozás elindításának hírére váltott és azt kezdte el hivatalosan kommunikálni stábjával, hogy már tudja, kik voltak a Gólyafészek tulajdonosai a támogatási kérelem benyújtásakor, de nem szeretné elárulni. Ezt az állítását később közleményben is megerősítette.

Miért nem akartam elárulni eddig a részvényesek nevét? Nos, azért, mert nem szeretném gyerekeimet és a családomat fenyegetéseknek kitenni, ők számomra a legértékesebbek.

Ezek a mondatok már két ellenzéki párt által 2016 márciusában összehívott, a Gólyafészek Farm céggel foglalkozó rendkívüli parlamenti ülésen hangzottak el.

A parlamentbe érkező rendőrségi kiadatási kérelem után, 2017 novemberében, újra változott a narratíva. Andrei Babiš szerint az egész vizsgálódás egy ellene folytatott politikai harc része. Ráadásul, szerinte ez már egy majdnem tíz éves ügy, a korábbi vizsgálatok mindent rendben találtak, nem érti a rendőrség milyen alapon akar ellene nyomozni. A cseh Kommunista Párthoz közel álló Právo napilapban még tovább ment és az eljárást az 50-es évek ügyeihez hasonlította:

“A korrumpálódott rendszer utolsó, kétségbeesett kísérletének szemtanúi lehetünk, amely régóta szeretne likvidálni és kriminalizálni. A parlament rendkívüli ülése idején hallottam erről a tervről először. Az időzítés nem véletlen, választások előtt vagyunk. Tisztára, mint az 50-es években”.

Kik vizsgálják a Gólyafészek ügyét?

A cseh ügyészségre  2015 novemberében érkezett feljelentés támogatási csalás gyanúja miatt a cseh Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályról. A cseh rendőrség 2015 decemberében kezdett el nyomozni, hogyan juthatott az Agrofert holding kötelékébe tartozó Gólyafészek Farm cég 50 millió korona EU-támogatáshoz.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016 elején kapcsolódott be a vizsgálatokba. Giovanni Kessler irodavezető minimum fél évre becsülte az általuk folytatott vizsgálatok idejét az akkor „össztett és érzékenynek” mondott ügyben. Az európai szervezet 2017 decemberében zárta le a nyomozást.

Csakhogy az OLAF jelentését eltitkolta a cseh pénzügyminisztérium a nagyközönség elől. Az iratot a végül 2018 januárban a Hospodářské noviny és a Lidové noviny napilapok hozták nyilvánosságra, teljes terjedelemben. A 48 oldalas dokumentum megerősítette a cseh rendőrség nyomozati eredményét: a Gólyafészek Farm cégnek nem volt jogosultsága az EU-s támogatáshoz. Az OLAF tett jó néhány új megállapítást is. A Gólyafészek képviselői a támogatás elnyerése érdekében több adatot meghamisítottak, illetve elhallgattak, cseh és európai törvényeket szegtek meg.

A cseh rendőrség 2017 augusztusában kiadatási kérelmet küldött a cseh parlament alsóházába. A cseh parlament szeptemberben megszavazta a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A cseh rendőrség októberben feljelentést tett többek között Andrej Babiš, az Agrofert holding tulajdonosa és Jaroslav Faltýnek, a holding igazgatósági tanácsának tagja és még további kilenc személy ellen a Gólyfészek szabadidőközpont körüli csalás ügyében.

Ha lesznek a vádlottak és bűnösségüket sikerül bizonyítani, akár 5-10 év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

Még ugyanebben a hónapban Andrei Babiš és ANO nevű mozgalma megnyerte a cseh országgyűlési választásokat. A rendőrség megszakította a két képviselő elleni nyomozást, mivel Babišt és Faltíneket újra képviselővé választották, ezzel újból megszerezték a képviselői immunitást. Az újonnan megválasztott cseh parlament 2018 január közepén újra megszavazta a két képviselő – Babis és Faltynek – mentelmi jogának felfüggesztését.

Foglaljuk össze, amit eddig tudunk!

A Gólyafészeknek nyújtott támogatás jogosságát az OLAF két fő tényállítás mentén vonja kétségbe.

♦ A farm eredetileg az Agrofert nevű cég tulajdonában állt, de a támogatási kérelem benyújtása előtt néhány hónappal a farm tulajdonjogát titokban megvásárolta Andrej Babiš gyereke és élettársa.

“A Gólyafészek Farm részvényeseit, a támogatási kérelem benyújtásának pillanatában, Andrej Babiš Agrofert tulajdonos közeli hozzátartozóiként lehet számontartani. A Gólyafészek Farm és az Agrofert vállalat partneri viszonyban álltak egymással”

– áll az OLAF jelentésében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az OLAF nem ismerte el a Gólyafészek Farmot a milliárdos forgalmú Agrofert vállalattól különálló kis cégnek, ami természetesen az egyik alapvető feltétele lett volna a támogatás jogosságának a farm és a kongresszusi központ esetében.

♦ Az OLAF egyetért a cseh rendőrség megállapításával, miszerint a vélelmezett bűncselekmény kulcsfigurája Jana Mayerová, Jihlava város jelenlegi polgármester-helyettese, aki hivatalosan akkor nyújtotta be a Gólyafészek Farm támogatási kérelmét, amikor még az Agrofert holding alkalmazásában állt.

Mayerová a Gólyafászek Farmot az Agroferttől független vállalatként mutatta be a dokumentumokban. Mindeközben a valóságban az Agrofert holding nyújtot egy csaknem félmilliárd koronás hitelt a Gólyafészek Farm cégnek, amely összegből finanszírozták az építési munkálatokat.

A Gólyafészek Farm akkor is az Agrofert része volt, amikor Mayerová támogatási kérelme értelmében, már önálló intézménynek kellett volna lennie. Ráadásul, 2013-ban, miután a támogatást elköltötték, a Gólyafészek minden gond nélkül visszatért – konkrétan: beolvadt – az Imoba cégbe, azaz Babiš birodalmába.

Versenyfutás az idővel

Az ügy már ma is régen meghaladta egy normális büntetőeljárási folyamat kereteit és a cseh belpolitikai élet mindennapi részévé vált. Andrej Babiš mindent elkövet, hogy a családjuk ellen irányuló vizsgálatok állításait megkérdőjelezze.

Babiš és Babišné - esküvői pillanatok, Gólyafészek Farm. Babis úgy gondolkodik, ha elkerüli a rendőri vizsgálatokat és a kormány élén marad, akkor ezzel a családtagjait védelmezi, ezért minden erejével azon dolgozik, hogy a miniszterelnöki pozícióját megtartsa.

Babiš és Babišné – esküvői pillanatok, Gólyafészek Farm. A cseh miniszterelnök hatalomban maradása megakadályozhatja a felelősségrevonását.

 

Magyar szemmel furcsa lehet, hogy létezik egy közép-európai ország, ahol az európai intézmény vizsgálódásán kívül, saját, nemzeti hatáskörben is megindult a vizsgálat az ország egykori pénzügyminisztere, ma már miniszterelnöke ellen. Hogy az ügy meddig jut el, lesz-e vádemelés, meglátjuk. Mindenesetre a fejlemények a cseh demokrácia és a jogállam aktuális állapotáról adnak majd képet.

Másrészt, azt is láthatjuk, hogy miért olyan fontos Babišnak a végrehajtó és ellenőrző hatalmi ágak feletti hatalom megszerzése. A szélsőjobbal és a szélsőballal folytatott koalíciós tárgyalások egyik fő tétje, hogy Babiš és köre megszerezze azokat a posztokat, amelyek lassíthatják és megakadályozhatják az ellene csalás ügyében folyó nemzetközi és nemzeti szinten indított vizsgálatokat.

Babiš első lépésben a rendőrséget és az ügyészséget tette politikai támadásának célkeresztjébe. Kijelentette: az ellen folytatott vizsgálatok

“a hazai maffiózók és külföldi erők összeesküvése”

♦ Lubomír Metnar belügyminiszter, aki egykori katonákból, rendőrökből alakult, Vlagyimír Putyin dicsőítő politikai pártból érkezett a kormányba, máris jelezte: elbeszélget azokkal a rendőrökkel, akik Babiš ügyét vizsgálják. Ez önmagában is botrányos – egy miniszter nem szabad, hogy ilyen módon beavatkozzon egy még le nem zárt vizsgálatba.

♦ A Babiš-féle ANO mozgalom és a szélsőjobboldali SPD a parlament mandátumvizsgáló bizottságában sajátos összjátékba kezdtek. A két párt együtt hívta be kihallgatásra Jiří Komárek egykori nyomozót, a Pénzügyminisztérium jelenlegi magasrangú beosztottját, aki szerint a Gólyafarm körüli csalások ügyében nyomozó Pavel Nevtípilről szeretne beszélni. A cél itt egyértelműen Nevtípil személyének hiteltelenítése.

♦ A Babiš-kormány egyelőre nem rendelkezik még demokratikus felhatalmazással, de ez nem akadályozza meg abban, hogy tisztogatásokba kezdjen az államigazgatásban. Az elbocsátások elsősorban fontos ellenőrzési funkciókat betöltő emberkre vonatkoznak. A még fel sem állt Babiš-kormány olyan embereket bocsát el munkaköréből, akik a pénzügyi piacok és a pénzügyi támogatások felügyeletét vizsgálják.

Útban a politikai alvilág felé

Egy dologban biztosna igaza volt a cikk elején idézett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, miszerint a cseh miniszterelnök új színt hozott, ha nem is a V4-ekbe, de a cseh belpolitikában mindenképp. Babiš korrupcióhoz való hozzáállása azért újszerű, mert Csehországban korábban a korrupció gyanújával illetett miniszterelnökök rendre megbuktak.

Lemondott Stanislav Gross miniszterelnök, amikor nem tudta elfogadható módon megmagyarázni, miből vette új ingatlanát Prága egyik drága kerületében. De Nečas miniszterelnöknek is távoznia kellett posztjáról kormánya korrupciós ügyei miatt.

De Babiš úgy gondolkodik, hogy a rendőri vizsgálatok elkerülése és a kormányfővé választása a legjobb módszer, hogy családtagjait megvédje. Egyelőre ezt hazugságok, féligazságok és a hiteltelenítés eszközével igyekszik elérni, amivel viszont a cseh belpolitikát fokozatosan az alvilág szintjére küldi, ahol már nem érvényesek a minden állampolgárra vonatkozó törvények és a bírói igazságszolgáltatás, csak az erősebb kutya joga.

Írta: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás