Csehország

A magyaroknak nincs elegendő adatuk az orosz és a kínai vakcinákról a cseh kormány szerint

Nem áll Magyarország és Szerbia rendelkezésére megfelelő dokumentáció az orosz és a kínai vakcinákról. Többek között ez derült ki a cseh kormányfő budapesti és belgrádi útja után. A csehek gondolkoztak korábban orosz vakcina beszerzésén, de a budapesti út után rövidre zárták a témát: ha nincs dokumentum, nincs jóváhagyás sem. Sem Csehországban, sem az Európai Unióban.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Nem találkozott sem Magyarországon, sem Szerbiában Roman Prymula epidemiológus és a cseh miniszterelnök tanácsadója elegendő adattal ahhoz, hogy Csehország jóváhagyja az orosz Sputnik V oltóanyagot.

„A cseh SÚKL-nak és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mindenképp jóvá kellene hagyni az oltóanyagot, de egyszerűen egy ilyen döntéshez adatokra van szükségünk. Ez a döntő momentum. Aztán, hogy azok a adatok rendben vannak vagy nincsenek rendben, már el fogjuk tudni dönteni, de logikusan nézve, ha nem állnak rendelkezésre adatok, akkor azt a vakcinát nem használhatjuk,” szögezte le a cseh miniszterelnök tanácsadója kedden a CNN Prima News hírtévé műsorában.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy akkor minek utaztak az elmúlt napokban Budapestre és Belgrádba, a cseh kormányfő tanácsadója kijelentette: pont ezeket a döntő adatokat akarták megnézni. „A magyaroknak és a szerbeknek valamennyi adata van, de az EMA értékeléséhez szükséges adatok még nem állnak a rendelkezésükre és ez számomra probléma, ami azt jelenti, hogy ezek nélkül az adatok nélkül a vakcina nem használható,” jelezte Prymula.

Hozzátette: Csehországban senki nem akarja, hogy olyan vakcinát használjanak, amiről semmit nem tudnak. Amennyiben nem kap később sem adatot a Sputnikhoz, akkor az kiesik a játékból, ami pedig a kínai vakcinát illeti, annak jóváhagyási folyamata már elindult.

Prymula szavait erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi kijelentése, hogy a szállítmánnyal kapcsolatos „dokumentáció tegnap érkezett meg a vakcinákkal együtt.” Néhány órával később Szijjártó Péter hivatalosan külügyminiszternek kinevezett, újabb virológiai feladatokat is ellátó kormánytag cáfolta a tisztifőorvost: csak a dokumentáció egy része érkezett meg, és az is még decemberben.

Kínai segítséggel, hidegháborús hangulatban dönt oltási rekordot Szerbia

Február elején Európában Szerbiában oltották be lakosságarányosan a második legtöbb embert Nagy-Britannia után. De érdemes-e sietni az oltással? Vajon a vakcina-nacionalizmus lerövidíti a világjárványt

Ismert: Magyarország az egyetlen EU tagállam, ahol az orosz és kínai vakcinákat nemzeti szinten, politikai nyomásra, engedélyezték. Annak ellenére, hogy a magyar lakosság nagy része bizalmatlan a keletről érkező oltóanyagokkal szemben. Nem véletlenül: a Sputnik V gyártója még nem fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), és nem nyújtotta be a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat sem. A kínai Sinopharm oltóanyagot az EMA már vizsgálja. Érdemes tudni, hogy az oltás esetleges mellékhatásainak a következményét a magyar állam viseli. Az EU-s vakcinák esetében pedig a gyártó cég. A budapesti kormány a magyar lakosság körülbelül egy tizedét tervezi orosz vakcinával oltani.

Roman Prymula fenti nyilatkozata fordulatot jelent a csehországi vakcina-beszerzésekben, mert a cseh kormányfő tanácsadója korában az ún. „magyar út” leghangosabb képviselője volt a Kreml-közeli Miloš Zeman köztársasági elnök és a Cseh Kommunista Párt (KSČM) mellett.

Csehországban az orosz oltóanyag EU-s jóváhagyás nélküli használatát hívják „magyar útnak”. Prymuláról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy korábban – három napig – betöltötte az egészségügyi miniszteri pozíciót. Előtte a koronavírus világjárvány miatt létrehozott cseh Válságstábot vezette. Miniszteri bukása után eltelt elmúlt három hónapban tanácsadóként dolgozott a kormányfő mellett. Az elmúlt hetek fejleményei azt mutatták, hogy továbbra is jelentős befolyással rendelkezik a cseh kormány koronavírus elleni politikájára. Egyes vélemények szerint ő a vakcina-beszerzés valódi irányítója, és Babiš a politikai következmények mérlegelésével együtt hozza meg a végleges döntést.

Korábban Csehországban az egészségügyi szakemberek között konszenzus volt az orosz oltóanyag elvetésében, mivel még nem ment át a teszt harmadik klinikai szakaszán. Prágában úgy tudták, hogy Oroszországban készül egy tanulmány 40 ezer tesztalany eredményei alapján. Ezt szerették volna a csehek látni. Ötlet szintjén a kormányfő tanácsadója, Roman Prymula lengette be, hogy a közös EU-s beszerzés mellett lehetőség lenne a Sputnik V vakcina használatára is. A cseh kormány január utolsó hetének végén vette fel a kapcsolatot a magyar kormánnyal.

Február elsején már arról írtak a cseh sajtóban, hogy Babiš kormányfő hamarosan Budapestre és Belgrádba látogat. Az út célja a magyarországi és szerbiai oltási folyamat megtekintése és a kínai és orosz vakcinák jóváhagyásához szükséges adatok begyűjtése volt.

„Az a feladatom, hogy javaslatokat tegyek a kormányfőnek, mit lehetne csinálni. Az orosz vakcina beszerzésének ötlete azután gyorsult fel, hogy a magyarok vásároltak belőle, illetve az EU-s ellátás lelassult,” magyarázta a Szenam Zprávy hírportálnak Prymula. Szerinte nem a vakcina veszélyességéről vagy előállítási helyéről szól a vita, hanem az oltóanyag hatékonyságáról és biztonságosságáról.

Február elején tehát úgy látszott, a „magyar út” kapott egy esélyt, mert Blatný egészségügyi miniszter el sem utazott Budapestre. És néhány nappal később Belgrádba sem. Ismert, hogy Blatný kifejezetten ellenezte az engedély nélküli orosz vakcina beszerzését. Csehország tiszteletben tartja az EU-n belül megkötött szerződéseket. „Nincs ellenvetésem egy Kínából, Oroszországból vagy Indiából érkező vakcinával szemen, ha átmegy az EMA által előírt teszteken”, nyilatkozta.

A budapesti út előtt tartott sajtótájékoztatóján Prymula sem hagyott kétséget a cseh küldöttség céljáról: „Szeretnénk adatokat látni az orosz vakcináról. (…) Döntő jelentőségű lesz a magyarországi tapasztalatszerzés. Mindenképp akarunk a magyarokkal beszélni. Szeretnénk látni egy komplett adatsort, amelyet az orosz félnek el kellett küldeni az EMA-nak,” nyilatkozta február elején Babiš tanácsadója.

Február 5-én pénteken a cseh kormányfő Magyarországra látogatott. A cseh delegáció célja az volt, hogy kiderítsék, a magyar kabinetnek miként sikerült végrehajtani a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. A Duna-menti autoriter, illiberális állam vezetője szerint az EU a vakcinák vásárlása során lassú. „Nem várunk Brüsszelre,” jelentette be aznap Orbán, majd közölte cseh újságírók felé, hogy a cseh delegáció minden adatot és tapasztalatot átadott a találkozó során. „Már tudják kitől és hogyan vásárolunk és biztosítjuk a biztonságot. Semmit nem titkoltunk el,” mondta Orbán.

Babiš budapesti látogatása után nem zárta ki a lehetőségét, hogy beszereznek orosz vakcinát. Akár azon az áron is, hogy az európai jóváhagyást nem kapja meg a Sputnik V. „Mindketten mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbb oltóanyagot beszerezzük és minél több embert oltsunk be. Ugyanakkor megállapítottuk, hogy a legjobb vakcina a biztonságos vakcina és az, ami azonnal rendelkezésünkre áll,” jelentette ki Budapesten a cseh miniszterelnök.

Óriási politikai nyomás nehezedett a cseh Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (SÚKL) vezetésére is. A cseh sajtó azt is kiderítette, hogy a Babiš még napokkal budapesti útja előtt megbízta az Egészségügyi Minisztérium tisztviselőit, hogy vizsgálják meg a Sputnik V sürgősségi engedélyezésének jogi lehetőségeit Csehországban az EU hozzájárulása nélkül. Irena Storová, a SÚKL igazgatója a helyi sajtó megkeresésére elmondta: hivatalosan felkérést még nem kaptak, de azt biztos, amennyiben nem kapják meg a Szputnyik V-vel kapcsolatos szükséges összes regisztrációs dokumentumot, akkor

„óriási kockázat lenne zöld utat adni és veszélyeztetni a cseh lakosságot.”

Amikor a cseh delegáció visszatért Budapestről a kormány részéről nagy volt a csend. Cseh lapértesülés szerint ugyanakkor a cseh miniszterelnök nyugtalanul hagyta el Budapestet és nem győzte meg Orbán. Szokásuktól eltérően kormány nem tájékoztatta a helyi nyilvánosságot a magyarországi út során beszerzett adatokról. Babiš mindössze korábban annyit mondott, hogy értékes információkhoz jutottak Budapesten.

Képünkön Andrej Babiš cseh miniszterelnök (balra) és szerbiai kolléganője, Ana Brnabič pózol a találkozó hivatalos fotóit készítő riporterek előtt a belgrádi miniszterelnöki hivatal épületében, 2021 február 10-én. A kép forrása Andrej Babiš Faecbook oldala.

Képünkön Andrej Babiš cseh miniszterelnök (balra) és szerbiai kolléganője, Ana Brnabič pózol a találkozó hivatalos fotóit készítő riporterek előtt a belgrádi miniszterelnöki hivatal épületében, 2021 február 10-én. A kép forrása Andrej Babiš Faecbook oldala.

A cseh kormányfő február 10-én, szerdán folytatta délkelet-európai portyázását és Budapest után Szerbiába repült tanácsadójával. Mindkét ország orosz gyártmányú Sputnik vakcinát és a Sinopharm kínai anyagot használ a lakosság oltására. Az út célja ezúttal is az orosz és kínai vakcinák engedélyezésével és behozatalával kapcsolatos információgyűjtés volt. Babiš találkozott Vučić elnökkel és Brnabič kormányfővel, végül felkeresett egy belgrádi oltóközpontot is.

Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter aznap, amikor főnöke Belgrádba repült, a cseh sajtó munkatársai előtt bejelentette: amíg ő tölti be az egészségügyi miniszteri posztot, kizártnak tartja, hogy az orosz vakcinával embereket oltsanak be Csehországban. Blatný hozzátette, biztosan egyeztet a miniszterelnökkel a napokban, de ez egy olyan téma, amelyben biztosan nem változtatja meg véleményét. „Amíg cseh egészségügyi miniszter vagyok, addig ebben az országban senkit nem oltanak be az EMA által jóvá nem hagyott vakcinával,” ismételte meg.

Jan Konvalinka, a biokémikus, a cseh kormány Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Tanácsának tagja egy beszélgetős műsorban kijelentette, hogy a orosz oltóanyag jó lenne, ha meg tudna felelni az EU-s hatóságok minden feltételének. „Személy szerint nem nagyon bízom az orosz szabályozási szervekben, és abban, ahogyan korábban az oltást jóváhagyták még az oroszországi klinikai vizsgálatok befejezése előtt. Aggódom, ezért én is inkább megvárnám, hogy az oltást az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja,” – mondta.

Szerbiából visszatérve, másnap, február 11-én, Prágában Andrej Babiš cseh miniszterelnök is bejelentette: az EMA jóváhagyása nélkül nem terveznek oltani Sputnik V oltóanyaggal Csehországban.

Tette ezt a nyilatkozatot a cseh kormányfő annak ellenére, hogy a cseh kommunisták, akik kívülről támogatják Babiš kormányát, napok óta zsarolták a miniszterelnököt az orosz és a kínai vakcinák engedélyeztetésével. Csehországban február 12-én szavaztak a koronavírus járvány miatt hozott rendkívüli óvintézkedések meghosszabbításáról. Magyarországhoz hasonlóan a cseh ellenzék egy része is felvetette a részleges nyitás ötletét, míg mások e lépés nagy politikai és egészségügyi kockázatára figyelmeztettek. A KSČM végül annyit kért a kormányfőtől, hogy legalább ne teljesen zárkózzon el az orosz és kínai vakcinák beszerzésétől, mert szerintük helytelen politika csak az Európai Unióra hagyatkozni. Babiš a cseh sajtónak mindezt tagadta, állítása szerint a kommunisták vele soha nem beszéltek a Sputnikról.

Több csehországi egészségügyi szakember azt sem értette, hogy a cseh kormányfő és tanácsadója, egyáltalán miért Szerbiába és Magyarországra ment el tapasztalatszerző útra, amikor a szomszédos Németországban alapjaiban jobb és hosszú távra kialakított oltási tervük van és az oltóközpontok is hatékonyabban működnek, mint Csehországban. Ugyanakkor a Sputnik V vakcina esetleges csehországi alkalmazásáról egyezik a cseh egészségügyi döntéshozók véleménye a kormány álláspontjával. A Sputnik V oltóanyagról egyelőre csak előzetes, egyébként reménykeltő adatok ismerhetők, de nincs meg a jóváhagyási folyamat elindításához is szükséges teljes dokumentációjuk. Amennyiben ezt a cseh kormány vagy az EMA nem kapja meg, akkor az orosz vakcinát nem hagyják jóvá és az európai cégeket választanák.

Emmanuel Macron francia elnök is az orosz és kínai vakcinákról szóló információhiányra mutatott rá az Atlantic Council think-tank intézet rendezvényén, február 5-én. A francia elnök szerint egy kevésbé hatékony oltás újabb mutációkat is eredményezhet. Macron elismerte, hogy Kína „diplomáciai sikerei” az oltóanyag terjesztésében „kissé megalázó lehet a nyugati vezetők számára.” Macron beszédében rámutatott még arra is, hogy a kínai vakcinák hatékonyságát sem. ellenőrizték, tesztelési eredményeiről „abszolút semmilyen információval nem rendelkezünk.” Macron mellett VDL is többször határozottan felszólította a orosz és a kínai oltóanyag-gyártókat, mutassanak adatokat, ha azt akarják, hogy az EU-ban is jóváhagyják a készítményeket.

Csehország láthatóan elengedte a keletről érkező vakcinák beszerzését. Február 13-án a cseh kormány küldöttsége az EU-s megállapodás mellett az európai AstraZeneca céggel tárgyalt további oltóanyagok gyors beszerzéséről.

Babiš kormányfő beszámolt egy érdekességről is: amikor február elején az AstraZeneca bejelentette az EU-nak beígért 80 millió vakcina leszállítását, a bejelentés után, a cseh miniszterelnökkel együtt további három európai ország miniszterelnöke ajánlatot kapott egy dubai közvetítőn keresztül ebből a szállítmányból. Fizetés: 50 százalék, előre. A brüsszeli Euroaktiv.com oldalnak az AstraZeneca cáfolta, hogy magánszemélyek vagy magáncégek segítségével árulnának oltóanyagot, de at nem tagadták, hogy egyes európai országokkal önállóan is tárgyalnak.

Február 18-i lapértesülések szerint a cseh kormány és a cseh államfő, napokkal korábban, levélben megszólította Izrael államot is vakcina beszerzés témájában. A két magasrangú cseh politikus a hagyományos izraeli-csehszlovák szoros barátságra hivatkozva azt kérte, ha a közel-keleti országban akad felesleges oltóanyag azt Prága felhasználná.

A cseh és a magyar kormány is nehéz dilemma előtt áll, dönteni kell. Egyrészt fennáll a veszélye, nem oltják be elég gyorsan az embereket és sokan fognak még meghalni, másrészt fennáll a veszélye, hogy nem tesztelt vakcinákat alkalmaznak és a mellékhatások további problémákat okoznak. Csehországban egyelőre a szakmai szempontok állnak nyerésre, Magyarországon viszont a politikai akarat döntött.

Vezető képünkön Andrej Babiš cseh miniszterelnök (balra) hallgatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök (jobbra) beszámolóját a magyarországi koronavírus világjárvány ellen meghozott intézkedésekről a Karmelita kolostor egykori épületében 2021 február 5-én. Fotó forrása: Andrej Babiš Facebook oldala.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás