Csehország

„Ha Prágába megyünk, lophatunk” – vége az új cseh kormánykoalíció ártatlanságának

Kitört az új cseh kormánykoalíciót is érintő, első nagyobb korrupciós botrány Csehországban. Petr Fiala kormányának oktatási minisztere lemondott, a rendőrségi razzia során tizenhárom, az egyik cseh kormánypárthoz és a prágai fővárosi önkormányzathoz köthető politikust és vállalkozót vettek őrizetbe. Ráadásul mindez akkor történik, amikor Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét július 1-től.

Tavaly Csehországban csaknem egy évtized után megbukott a politikai és gazdasági összefonódással meggyanúsított, bírósági tárgyalásra készülő illiberális hatalmi blokk egyik vezető arca, Andrej Babiš és kormánya. Az új ötpárti kormánykoalíció a Nyugat felé fordulással és a korrupcióellenesség jelszavával jutott hatalomra. A sokszínű társaság egyik reményteljes alakulata a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN). Elnöke, Vít Rakušan a választási kampányban kiváló teljesítményt nyújtott a politikai vitákban, a választásokon ő szerezte a legtöbb preferencia-szavazatot is. Neve szóba került lehetséges miniszterelnök-jelöltként, de köztársasági elnökjelöltként is.

Lokalitás és korrupcióellenesség. A STAN mozgalom elnöke, Vít Rakušan (balról a hatodik) a párt új vezetésével pózol a STAN országos közgyűlésén, 2021. augusztus 31-én Prágában. Petr Hlubuček, Prága alpolgármestere (jobbról a tizenkettedik), Petr Gazdík, az új cseh kormány oktatási minisztere (jobbról a tizenharmadik). Forrás: CTK/Šulová Kateřina

Lokalitás és korrupcióellenesség. A STAN mozgalom elnöke, Vít Rakušan (balról a hatodik) a párt új vezetésével pózol a STAN országos közgyűlésén, 2021. augusztus 31-én Prágában. Petr Hlubuček, Prága alpolgármestere (jobbról a tizenkettedik), Petr Gazdík, az új cseh kormány oktatási minisztere (jobbról a tizenharmadik) (forrás: CTK/Šulová Kateřina)

A STAN mozgalom fő üzenete az országos politikában a helyi politikusok helyzetbe hozása volt. A párt mentes volt a korrupciógyanús ügyektől, a cseh belpolitikában „cserkészpártnak” is hívták őket. A 2021. októberi parlamenti választási program leghangsúlyosabb részét a korrupcióellenes csomag adta ki, amelyet a kampány idején a velük választási szövetségben álló Kalózpárttal együtt mutattak be. Novemberben a progresszív választási blokknak is nevezett, kétpárti STAN-Kalózpárt páros 15,6 százalékot szerzett a választáson. Az Együtt (Spolu) elnevezésű, hárompárti, jobbközép-konzervatív blokkal folytatott koalíciós tárgyalások után a STAN a Petr Fiala vezette kormány része lett, Vít Rakušan a belügyi tárcát kapta meg.

Először kerültek kormányra, és a harminchárom megszerzett mandátum a mozgalom életében óriási sikernek számított. Még az sem tudta a sikert beárnyékolni, hogy választási-taktikai szövetségesüket, a Kalózpártot, egyes vélemények szerint, csúnyán becsapták. A közös listás preferencia-szavazásra vonatkozó, szóbeli, bizalmi megállapodást, a gyanú szerint, nem tartották magukra nézve kötelezőnek. A balközép-liberális Kalózok a belső vizsgálat elfogadása után nem fordultak velük szembe. Akkor a STAN-nal bizalmatlan kalózpolitikusok kisebbségben maradtak. A STAN hírneve kormányzati pozícióból kezdett romlani, de a kisebb botrányok alapvetően nem befolyásolták a közvéleményt.

A Doziméter akció

A Doziméter-ügy szereplői és közeli vagy távoli érintettjei az E15 cseh gazdasági hírportál ábrája alapján. Forrás: E15.cz

A Doziméter-ügy szereplői és közeli vagy távoli érintettjei az E15 cseh gazdasági hírportál ábrája alapján (forrás: E15.cz)

Június 16-án a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni központ (Národní centrála proti organizovanému zločin, NCOZ) nyomozói körülbelül 40 helyen tartottak házkutatást Prágában. A rendőri razzia a Doziméter akció fedőnevet viselte. A Novinky.cz weboldal szerint az NCOZ rendőrei a prágai Városházán, a Prágai Közlekedési Vállalatnál (DPP) és Prága-Lysolaje városrészben is megjelentek. A rendőrök 13 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Őket a DPP-n belüli rossz gazdálkodással, kenőpénz felvételével és beszedésével és szervezett bűnözői csoport működtetésével gyanúsították meg. A kenőpénzek összege egyes esetekben több százezer cseh korona volt.

Őrizetbe vették Petr Hlubuček politikust és zlíni üzletembert, lobbistát, Michal Redl üzletembert, Pavel Kos üzletembert, Pavel Dovhomilja lobbistát, Zakaría Nemrah üzletembert, Matej Augustínt, a DPP gazdasági helyettesét, Luděk Šteffelt, a DPP Informatikai Osztályának vezetőjét, Dalibor Kučerat, a DPP jogi osztályának vezetőjét, Martin Vejsadat a DPP műszaki menedzsment osztályának vezetőjét, Ivo Pitrmant a DPP kereskedelmi társaság munkatársát. Előzetes letartóztatásba került még három üzletember, Ivo Pitrman, Maroš Jančovič és Petr Adam is, akiket csak vesztegetéssel gyanúsítanak.

Miről szól az ügy?

Michal Redl üzletember, lobbista körül kiépült csoport a DPP közbeszerzéseit befolyásolta és kenőpénzeket fogadott el. A bűnszervezet másik feje, Petr Hlubuček, Prága volt alpolgármestere. Többek között mindkettőjüket bűnszervezet létrehozásával és működtetésével vádolják. Redl és Pavel Kos nevű vállalkozó barátja közösen lobbizott, hogy a DPP kulcspozícióiba számukra megfelelő embereket ültessen be a politikai vezetés. Például Redl ajánlására nevezte ki Hlubuček a DPP gazdasági részlegének vezetőségébe a szlovák Matej Augustint is.

A kinevezett baráti vezetők feladata a pályázatok befolyásolása és a nyertes cégektől származó kenőpénzek átvétele volt. A befolyt összeget a csoport 13 tagja között osztották szét. A csoport tagjai a pénz behajtását és annak felosztását két konspirációs lakásban intézték. A csoport tagjai titkosított alkalmazás segítségével kommunikáltak egymással. A rendőrség által végzett lehallgatások alapján megállapították, hogy az egyes tagokra és cégnevekre vonatkozó összegeket tabletre írták, amit ezt követően megmutattak egymásnak, majd töröltek.

A bűnszervezet főnöke

Michal Redl az őrizetbevétel pillanataiban 2022 június 16-án (forrás: Profimedia)

A zlíni vállalkozó, lobbista már a 2000-es évek elején a rendőrség látószögébe került. Akkor azzal gyanúsították, hogy együttműködött Radovan Krejčíř üzletemberrel, aki egy Technology Leasing nevű cég igazgatóságába ültette be emberét, amelyik fiktív cégekkel kötött szerződéseket, majd 108 millió koronát utalt át Redl és Krejčíř számlájára. Radovan Krejčíř a cseh szervezett alvilág egyik korábbi főnöke, többszörösen elítélt bűnöző. Jelenleg Dél-Afrikában tartózkodik egy börtönben, ahol 2015 óta megkezdett, 35 éves börtönbüntetését tölti különböző bűncselekmények miatt. Csehország kiadatását kéri, mert szülőhazájában is vár rá még 15,5 év szabadságvesztés.

Redlt korábban tiltott kábítószer-használat miatt is meggyanúsította a rendőrség. De Redl mégsem került rácsok mögé egy súlyos mentális betegségről szóló orvosi jelentésnek köszönhetően. A cseh Deník N hírportál újságírója kiderítette, hogy Redlt egy cseh bíróság egy hónapja újabb öt évre találta alkalmatlannak. Állítólagos betegségével kapcsolatban ugyanakkor komoly kétségek merültek fel.

A rendőrség nyomozása szerint Redl kapcsolatban állt a STAN mozgalom több politikusával, de más pártból is ismert politikusokat. A rendőri nyomozati anyagból tudjuk, hogy például 2020. november 19-én, a TOP 09 választási vezetője, Jiří Femr felé ezt mondta: „Ne aggódj, ha Prágába megyünk, lophatunk.“ Femrt nem gyanúsították meg az ügyben, de pártja őt és egy másik, Redllel összefüggésbe hozott TOP 09 politikust, Marek Doležalt, Prága 9. kerületének polgármesterét felszólították, hogy mondjanak le minden párttisztségükről. Ezt végül mindketten megtették 2022. június 21-én.

Redl apjának köszönhetően tudott a STAN politikusaival kapcsolatba lépni. Az idősebb Redl a mozgalom indulásakor részt vett a zlíni régió alapszervezetének megalapításában, és később szerencsejáték-üzletéből támogatta a mozgalmat anyagilag.

Prága alpolgármestere börtönben marad

Petr Hlubuček, Prága alpolgármestere a szervezett bűnözői csoport egyik szervezője letartóztatása napján, június 16-án. Forrás: ct24.cz

Petr Hlubuček, Prága alpolgármestere a szervezett bűnözői csoport egyik szervezője letartóztatása napján, június 16-án (forrás: ct24.cz)

A Magyarországon teljesen ismeretlen Petr Hlubuček a STAN-mozgalom egyik meghatározó arcaként ismert Csehországban. Ő volt Prága-Lysolaje kerület polgármestere, valamint a cseh főváros alpolgármestere is. Hlubuček éppen ez utóbbi pozícióból befolyásolta a DPP szerződéseit Michal Redllel együtt. Ők ketten alkottak egy szervezett bűnözői csoportot, amely fokozatosan kulcspozíciókat foglalt el a tömegközlekedési vállalatban.

A botrány kirobbanása után a STAN-mozgalom azonnal felfüggesztette Hlubuček tagságát. A meggyanúsított politikus minden tisztségéről lemondott a pártban, és nem lesz képviselő-jelölt sem az idei őszi önkormányzati választáson sem. Később lemondott Prága alpolgármesteri tisztségéről, a fővárosi közgyűlési mandátumáról, illetve a Prágai Közművek és a Prágai Közlekedési Vállalat felügyelő-bizottsági tagságáról is. Lemondását azzal indolta, hogy a STAN-mozgalmat indokolatlan politikai támadás érte, miután őt meggyanúsították.

Június 17-én a bíróság döntése értelmében Hlubuček, a másik két letartóztatott társával együtt, börtönben maradt, mivel fennállt a veszélye, hogy elszökhet vagy befolyásolja a tanúkat.

Lemond az oktatási miniszter

Petr Gazdík, cseh oktatási miniszter, a STAN mozgalom alelnöke a Doziméter-ügy kirobbanása napján tagadta, hogy a meggyanúsított zlíni üzletember, Michal Redl bármilyen módon beavatkozott volna a STAN politikájába és a kormány döntéseibe. Forrás: PrahaIN.cz, Rudolf Komár.

Petr Gazdík cseh oktatási miniszter, a STAN-mozgalom alelnöke a Doziméter-ügy kirobbanása napján tagadta, hogy a meggyanúsított zlíni üzletember, Michal Redl bármilyen módon beavatkozott volna a STAN politikájába és a kormány döntéseibe (forrás: PrahaIN.cz, Rudolf Komár)

Petr Gazdík, a STAN mozgalom cseh oktatási minisztere kapcsolatban állt a megvádolt Redl üzletemberrel. Magyar füllel bizonyára érdekes lesz hallani, hogy néhány nappal a rendőrségi razzia után lemondott, csak mert találkozott Michael Redl-lel. Mindezt a Twitteren egy posztban jelentette be:

„Úgy döntöttem, hogy június 30-án lemondok oktatási miniszteri posztjáról. Annak ellenére teszek így, hogy nem érzem magam bűnösnek, még büntetőjogi értelemben sem. Néhány emberrel való kapcsolatom azonban árnyékot vet a STAN mozgalomra. Nem akarom a kormányt és a koalíciót sem destabilizálni az EU-elnökség küszöbén” – írta a Twitteren.

Petr Fiala cseh miniszterelnök beosztottja lemondásának hírét annak a politikai kultúrának a megnyilvánulásaként tekintette, amelyet az új, ötpárti kormánykoalíció meg akar honosítani Csehországban. „Tudomásul veszem Petr Gazdík döntését, hogy lemond miniszteri posztjáról. Köszönöm eddigi munkáját” – reagált Fiala a Twitter-oldalán.

Fontos hangsúlyozni, hogy Gazdík a botránnyal kapcsolatban nem gyanúsított. A cseh sajtó kérdésére elismerte azonban, hogy találkozott a gyanúsított Redllel. „Igen, hiba vagy naivitás volt kapcsolatba kerülni Michal Redllel, de ez utóbbi a politikában hibának számít. Ennyiben érzem magam bűnösnek, de biztosan nem vagyok tagja semmilyen bűnszervezetnek. Nem loptam semmit” – írta Gazdík a STAN-mozgalom honlapjára is kitett közleményében.

Csakhogy a Denník N hírportál kiderítette, hogy Gazdík és Redl kapcsolata sokkal kényesebb volt, mint ahogy azt a politikus állítja. Mindezt a hírportál a rendőrségi vizsgálati dokumentumok alapján állapította meg. A volt miniszter erre azt lépte, hogy a mozgalom parlamenti frakcióját rendkívüli ülésre hívta össze, és állítása szerint kikérte a képviselőtársai véleményét, akik kiálltak mellette. Azt is bejelentette, hogy a mozgalom rendkívüli, idén ősszel esedékes naggyűlésén újraindul jelenleg is betöltött pártfunkciójáért, mivel nem érez bűntudatot, és szerinte nem követett el semmi rosszat.

A cseh rendőrség sem erősítette meg, hogy maga Gazdík is érintett volna a korrupciós ügyben, vagy tudott volna a bizniszről. Ez lehet az oka, hogy a politikus továbbra is a párt parlamenti képviselője maradhatott.

Vít Rakúšan pártelnök pedig bízik Gazdíkban. Mindezt azzal indokolta, hogy Gazdík soha nem tagadta, hogy ismeri Redlt, de elsősorban annak apját. Rakúšan szerint Gazdíkot nem gyanúsították meg semmivel, ráadásul Redllel is még abban az időszakban találkozott, amikor a rendőrség nem indított ellene eljárást.

Petr Fiala június 21-én a kormánykoalíció pártjaival tartott közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem lát okot a kormány átalakítására, és támogatásáról biztosította a STAN fellépését a botránnyal kapcsolatban.

Az EP-képviselő és az eltévedt e-mail

Stanislav Polčák. Forrás: Profimedia.cz

Stanislav Polčák (forrás: Profimedia.cz)

Stanislav Polčák a STAN EP-képviselője. Még 2017-ben több e-mailt továbbított Redlnek, amelyben a prágai STAN szervezet azt kérdezte, hogy tudna-e Polčák megfelelő embereket ajánlani a prágai városházára. Polčák mindezt azzal indokolta, hogy az e-mailt tévedésből küldték ki neki, valójában azt édesapjának szánták, aki egyébként szintén részt vett a STAN-mozgalom megalapításában.

Polčák egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy saját maga kérte STAN párttagsága felfüggesztését. Elutasította, hogy egy szintre helyezzék Petr Hlubučekkel, a cseh főváros egykori alpolgármesterével. Polčák szerint pusztán az a tény, hogy Redl vállalkozóval korábbról ismerték egymást, árthat a STAN mozgalomnak, ezért hozta meg a döntését. Ugyanakkor az EP-képviselői mandátumáról nem esett szó.

Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnöke június 26-án a cseh köztévében elmondta, hogy a választási szövetség megkötése előtt Redl vállalkozóról is kérdezték Polčákot, aki akkor azt válaszolta, hogy az ismeretség már régen a múlté. Csakhogy kiderült, a mai napig rendelkezett Redlhez kontakttal. Bartoš úgy fogalmazott, ha hasonló dolog történne a Kalózpártban, akkor ő felszólítaná Polčákot, hogy mondjon le EP-mandátumáról.

Vít Rakušan belügyminiszter és a STAN elnöke racionálisnak minősítette Polčák döntését.

Matej Augustín, a szlovák szál

A bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte Matej Augustín a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) volt gazdasági helyettesét és igazgatósági tagját. Kép forrása: ct24.cz

A bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte Matej Augustín a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) volt gazdasági helyettesét és igazgatósági tagját (forrás: ct24.cz)

A 13 gyanúsított között találunk egy szlovák származású férfit is. Matej Augustín még az első Fico-kormány (2006–2010) idején a Cargo Slovakia vasúttársaságot vezette. Egy évvel kinevezése után váltották le posztjáról, de a cég addigra már 127 millió eurós veszteséget hozott össze. A jobboldali Radičová-kormány (2010–2012) az egészségügyi minisztérium projektmenedzsereként, a második Fico-kormány (2012–2016) alatt pedig a kormányhivatal főtanácsadójaként dolgozott. Augustín 2016-ban munkát vállalt Vladimír Poór szlovákiai oligarchánál is.

Amikor 2019-ben a prágai közlekedési vállalat élére kinevezték, a DPP felügyelőbizottságának több tagja, így Prága város kalózpárti főpolgármestere, Zdeněk Hřib is tiltakozott.

A DPP új vezetésének feladata volt a pályázatok befolyásolása, illetve hogy a baráti cégek számára megrendeléseket szerezzen, és kenőpénzért cserébe egyes cégeknek ítéljen szerződéseket. A cseh közrádió információja szerint Augustín és Hlubuček együtt akár ötmillió korona összeget akartak követelni a Nové Holešovice Development cégtől a prágai Holešovice kerület metróövezetének revitalizálására vonatkozó szerződés odaítéléséért. A nyomozás során az is kiderült, hogy a közlekedési vállalat korábbi igazgatóját, Martin Dvořákot is lefizették volna.

A DPP igazgatósági tagját, volt gazdasági helyettesét, Matej Augustint 2022. június 26-án helyezte előzetes letartóztatásba a cseh rendőrség. Ő volt a Doziméter-ügy ötödik gyanúsítottja.

Az öngyilkos kereskedelmi képviselő

Az elhunyt Peter Adam villája a prágai Stodůlky városrészben, 2022. június 21-én. Forrás: MAFRA

Az elhunyt Peter Adam villája a prágai Stodůlky városrészben, 2022. június 21-én (forrás: MAFRA)

A rendőrség végül 13 embert gyanúsított meg, közülük az egyik vállalkozó, Petr Adam, 2022. június 21-én meghalt. Az előzetes információk szerint öngyilkosság történt. A hatvan éves férfi holttestét a prágai mentősök fedezték fel egy cég irodájában, amelynek Adam üzleti képviselője volt.

Adam még idén februárban próbálta meg a DPP felügyelőbizottságának tagját kenőpénzzel befolyásolni a több mint 500 millió korona értékű IP-kamerákra és a 100 millió korona értékű Tetra rádióállomásokra vonatkozó közbeszerzésekkel kapcsolatban.

A két férfi egy prágai bevásárlóközpont parkolójának harmadik emeletén találkozott. Amikor a fővárosi politikus indulni készült, Adam kinyitotta az anyósülés felőli ajtót, és egy lepecsételt borítékot dobott az utastérbe. A 100 ezer koronát tartalmazó boritékot azonban Michal Zděnk, felügyelőbizottsági tag elvitte a rendőrségre, és attól a naptól folyamatosan együttműködött a hatóságokkal.

Brüsszel is figyel

A cseh jobbközép kormánypárt körül kibontakozó Doziméter-ügyre már a brüsszeli Politico is felfigyelt. Európai szemmel azt a párhuzamot vették észre, hogy egy cseh jobbközép kormány az ország Európai Unió Tanácsának (EUT) elnöksége idején belpolitikai problémákkal nézhet szembe. A lap szerint a prágai Városházán kirobbant botrány veszélyeztetheti az ötpárti koalíció stabilitását, amely azzal az ígérettel került hatalomra, hogy felszámolja a korrupciót, és helyreállítja a liberális demokrácia működését a cseh belpolitikában.

„A letartóztatások megrendítik a koalíciós kormányzást, amely tavaly novemberben azzal az ígérettel alakult meg, hogy megújítja a bizalmat a mélyen cinikus választók előtt a fősodratú politikában” – írta Tim Gosling, a cikk szerzője. A cikk szerint, ha a STAN-mozgalom felbomlik, az a Fiala-kormányt veszélyeztetné. A kormánykoalíció jelenleg 108 mandátummal rendelkezik. A Kalózpárt és a STAN-mozgalom nélkül a kormány elvesztené a többségét.

A Cseh Köztársaság 13 év után tölti be az EUT elnöki tisztségét. Először 2009-ben vezették a testületet. A korabeli kormány a „Megédesítjük Európát” szlogent választotta mottójául. A korabeli cseh elnökség idején felbomlott a Mirek Topolánek miniszterelnök vezette ODS-KDÚ-ČSL-Zöldek hárompárti koalíció.

A városokban visszaeshet a STAN népszerűsége 

Brüsszelhez képest kicsit másképp látszik a cseh korrupciós botrány Csehországból. A cseh sajtó által megkérdezett politológusok szerint mindez már csak azért is bekövetkezhet, mert a helyi politikában beágyazott STAN-mozgalom országszerte magas támogatottságot élvez a településeken. Csakhogy a botrány kirobbanása óta a mozgalom országos támogatottsága is csökkenni kezdett, ami a brnoi Masaryk Egyetem politológusa, Lubomír Kopeček szerint már látszani fog az önkormányzati választási eredményekben, elsősorban a nagyvárosokban.

Kopeček szerint további problémát jelenthet a STAN számára, hogy a mozgalom körüli botrány többnyire ismertebb politikusait érintette. Másrészt Gazdík miniszter lemondása gyengítheti az ötpárti kormánykoalíciót is, mivel a párt szakembergárdája véges, csapatuk döntően helyi politikusokra épül. Gazdík utódjaként felmerült Jiří Drahoš szenátor és korábban a Cseh Tudományos Akadémia elnökének neve is, aki a legutóbbi elnökválasztáson Miloš Zeman kihívója volt 2018-ban. Kopeček még felhívta egy érdekes szempontra a figyelmet, és ez Miloš Zeman elnök szerepköre, aki jogkörével élve kinevezi a miniszter-utódot, csakhogy ezt hátráltathatja, főleg, hogy a jelenlegi kormánnyal nem szimpatizál.

Működésben a fősodratú, kritikus cseh sajtó

Nagyon fontos kiemelni, hogy ugyanazok a médiumok, amelyek éveken át rámutattak a volt kormányfő, Andrej Babiš politikai és gazdasági összeférhetetlenségére, és feltárták korrupciós ügyeit, most hasonló terjedelemben tárják fel a Doziméter-ügy részleteit is.

Rámutatnak arra az „abnormális helyzetre is”, amelybe a Babiš-korszak után a cseh közszféra került. A fősodratú, liberális kommentátorok bírálták a jelenlegi kormánypárti politikusok reakcióit, miután Petr Hlubuček prágai alpolgármester lemondott minden tisztségéről. Több kormánypárti politikus is azt hangsúlyozta ugyanis, hogy a STAN becsületesen kezelte az ügyet, és szembenéztek a hibákkal, és a szavazópolgár ne felejtse el, hogy Andrej Babiš egy ilyen helyzetben nem mondott le.

Csakhogy, szól a sajtó bírálata a kormány felé, egy tisztességes jogállamban az exminiszterelnök magatartása soha nem szolgálhat valamiféle mérceként. Másrészt ugyanez a sajtó, aki követelte Babiš lemondását, most Vít Rakušan belügyminiszter menesztését akarja. Hiába védekezik azzal a STAN elnöke, érvel David Klimeš, az Aktuálně hírportál újságírója, hogy ő maga nem követett el jogsértést, az újságíró szerint azonnal tudnia kellett volna válaszolni arra, hogy vajon miért látszik úgy, hogy nem ő irányítja az általa vezetett pártot.

Mi lesz a STAN-nal?

Összességében a korrupciós ügy jó eséllyel fog károkat okozni a STAN hírnevében és népszerűségében. A már idézett Kopeček politológus szerint azonban az ügy nem feltétlenül kell, hogy a párt végét is jelentse, mivel a STAN jellemzően nem egy politikusra épül. Még ha a pártelnök végül lemond, e lépésnek sem lenne olyan alapvető hatása, mintha Babiš mondana le az ANO éléről, mivel ott a személyi felelősség felvállalása a párt megszűnését is jelentheti, véli a brnoi egyetem politológusa, aki a szlovák Denník N számára nyilatkozott a cseh belpolitika legújabb fejleményeiről.

A Doziméter-ügy miatt a STAN éveken át épített hírneve, miszerint szakít az eddigi cseh pártok ügyeivel és a régi szokásokkal, nagy károkat szenvedett. A pártról terjesztett cserkész-imázsnak biztosan vége. Ráadásul a választás után rögtön jelentkező kisebb ügyek most új megvilágításba kerültek. Emlékezetes a júniusban egészségügyi okok miatt hirtelen elhunyt Věslav Michalik esete. Oknyomozó újságírók megírták, hogy a politikus üzletemberként továbbra is aktív ciprusi vállalkozásaival, így a tervekkel ellentétben, nem őt nevezték ki ipari és kereskedelmi miniszternek.

Vagy ott van Jan Farský, a STAN alelnökének esete, szintén a tavaly novemberi választások után egy hónappal. Farský hetekig nem akarta megérteni, miért gond egy liberális, parlamenti demokráciában, ha meg akarja tartani választáson szerzett mandátumát, miközben bejelentette, hogy fél évre az USA-be megy tanulni. A látszólag pitiáner ügy országos beszédtémává vált, és a képviselő saját szavazói elégedetlensége miatt mondott le. E fenti két ügy egyikének sem volt büntetőjogi gyanúja, így Hlubuček volt alpolgármester érintettsége a párt eddigi súlyosabb ügye. Jegyezzük meg: az, hogy végül Hlubuček lemondott minden pártbeli és közéleti funkciójáról cseh mércével, de főleg régiós szemmel nézve sem egyértelmű minta.

A STAN 2022 szeptemberében tartja következő országos kongresszusát, ahol a jelenlegi pártvezetésnek meg kell védenie a posztját, valamint fel kell készülniük az idén ősszel tervezett cseh önkormányzati választásokra is. A STAN esetleges politikai leszereplésének a nyertese elsősorban a választói szinten hozzá közel álló Kalózpárt lehet.

Mit mond a cseh ellenzék?

„A Polgármesterek mozgalmának ügyei már nem egy helyi érdekeltségű botrány, hanem a szervezett bűnözés Bajnokok Ligája” – jellemezte a cseh közrádió politikai beszélgetős műsorában a kissé túlzónak tűnő álláspontjuk alapján a cseh kormánypárt körül kibontakozó korrupciós botrányt Karel Havlíček, az előző, ANO-kormány volt ipari minisztere, aki egyébként, a fősodratú liberális sajtó mellett, szorgalmazta, hogy Vít Rakušan belügyminiszter mondjon le posztjáról.

Egy ilyen lépés azonban vélhetően már nemcsak a STAN-t, de a teljes kormánykoalíciót is jelentősen meggyengítené Gazdík oktatási miniszter lemondása után. Lubomír Kopeček szerint azonban erre semmi oka. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a cseh belügyminiszter a rendőrségi razzia előtt nem rendelkezett megerősített információkkal párttársai bűncselekmény-gyanús tevékenységéről.

A politológus szerint Rakušan mint pártelnök a párt működése és a párt körül ügyek kapcsán szintén visel politikai felelősséget. Azonban az ügy kulcsfigurája Petr Hlubuček, aki a botrány kirobbanása után minden pártfunkcióját elvesztette, párttagságát felfüggesztették. A cseh rendőrség a belügyminisztériumtól függetlenül működik, tehát a miniszter nem tud a nyomozásba esetlegesen beavatkozni, ezért a politológus nem lát okot arra, hogy Rakušan személyét összekössék a korrupciós üggyel. Szerinte egyébként „furcsa lenne, ha az ellenzék nem használná ki az esetet” politikai pontok begyűjtésére. Ugyanakkor tény az is, hogy a cseh ellenzék legerősebb alakulatának élén Andrej Babiš áll, aki ellen a rendőrség évek óta nyomozott, és jelenleg már bírósági tárgyalás előtt áll, miközben a mai napig nem vállalt felelőss

Megosztás