Csehország

Bíróság elé áll Andrej Babiš volt cseh kormányfő – tíz év börtönre is ítélhetik

Vádat emelt Jaroslav Šaroch cseh államügyész Andrej Babiš (ANO) volt miniszterelnök ellen a Gólyafészek-ügyben. A nyomozásban a kormányfő fiának vallomása hozott áttörést, de az ügyészség újbóli önálló működéséhez az is hozzájárult, hogy Babiš elvesztette a parlamenti választásokat.

Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök sorsát évek óta két jelentős jogi probléma nehezíti. Az egyik az Agrofert Holding tulajdonlását és politikai szerepvállalását érintő politikai és gazdasági összeférhetetlenség ügye. A másik pedig a most fordulóponthoz érkezett Gólyafészek-ügy. Előbbi esetében vagyonvesztés fenyegetheti, utóbbi ügyben viszont szabadságvesztés is.

Amikor már mindenki veszni látta az ügyet, a felperes, több éves nyomozás után, bíróság elé terjesztette a volt cseh kormányfő nevével szorosan összekapcsolódó költségvetési csalási ügyet. Az ügyben bekövetkezett fordulathoz hozzájárult a volt cseh kormányfő fia, ifjabb Andrej Babiš tavalyi rendőrségi vallomása is.

A bíróságnak most három hónapja van meghatározni, hogy mikor kezdik meg a vádlottak meghallgatását.

Az orosz-ukrán háború ellenére a volt cseh kormányfő elleni vádemelés vezető hírként szerepel a cseh köztévé hírfolyamában

A rendőrság által sokadik alkalommal benyújtott vádemelési javaslatnak ezúttal az ügyészség eleget tett. A fordulatot az újonnan begyűjtött bizonyítékokkal indokolták. Ahogy az ügyészség prágai szóvivője fogalmazott: „az újonnan megállapított tényállás nem tette lehetővé, hogy a vádemelésen kívül más határozatot hozzunk”.

A prágai főügyész tájékoztatása szerint a volt kormányfőn kívül vádat emeltek Jana Mayerová (Nagyová), az Agrofert Holding korábbi menedzsere ellen is. Az ügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy mivel vádolják Babišt és Nagyovát.

„Az egyik személy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megkárosításával és az EU-s támogatásokkal elkövetett csalással bűncselekmény tényállását valósította meg. A másik személy tette pedig e költségvetési csalás bűntettéhez való segítségnyújtásnak minősül” – nyilatkozta az ügyészség szóvivője.

A cseh sajtó értesülése szerint előbbi Nagyová, utóbbi a volt cseh kormányfő lehet.

A vádlottak első reakciói

Andrej Babiš a vádemelésre adott első reakciójában a Facebookon közölte: a bíróságon szeretné bizonyítani, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt.

„Ma megerősítést nyert, hogy a Gólyafészek-ügy nem más, mint egy mesterségesen kreált politikai ügy. Senkinek nem esett bántódása, a támogatás annak ellenére, hogy volt rá igény, vissza lett adva. Soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el, sem a múltban, sem a politikában, tiszta lapjaim vannak. És ezt be is fogom tudni a bíróságon bizonyítani” – írta.

A volt kormányfő az ellene emelt vádról a cseh sajtó többszöri megkeresésére sem válaszolt, a cseh Denník N riportere elől kocsijába menekült.

„Talán végre a tömeg elégedett lesz” – reagált a vádemelésre a másik vádlott, Nagyová, aki a volt kormányfővel együtt régóta állítja, hogy ez egy célzottan rájuk kiszabott történet. „Tényleg nagyon köszönöm az állami hatóságoknak, amelyek működéséhez egyébként évek óta én is hozzájárulok adóbefizetésemmel, hogy az ellenem korábban megnyilvánuló gyűlölethullám már teljesen eltűnt és az egész ügy nyilvánvalóan messze van egy bűncselekménytől” – tette hozzá Nagyová.

A rendőrségi gyanú szerint azonban Nagyová kulcsszerepet játszott a támogatások odaítélésében, később az ANO színeiben önkormányzati választáson is elindult, és elnyerte Jihlava város alpolgármesteri tisztségét. A rendőrség gyanúja szerint Nagyová végig tudta, hogy ki a szabadidőközpont valódi tulajdonosa, de ennek ellenére aláírásával megerősítette az EU-s támogatásról szóló kérelmüket.

Első politikusi reakciók

„Mindenkinek jobb lesz, ha végre az ügyben döntés születik. Nem kommentálok folyamatban lévő bírósági ügyet, bízom a független bíróságokban” – nyilatkozta Petr Fiala (ODS) cseh miniszterelnök a döntés után.

„A vádemelést a Cseh Köztársaságot régóta nyomasztó ügyében az első olyan lépésnek tartom, amely elvezethet a végső döntéshez” – kommentálta az ügyészségi lépést Vít Rakušan (STAN) belügyminiszter.

„Végre megindult a vállalkozói környezet rendezése, ahogy arról a képviselő úr álmodozott, amikor véletlenül aludt!” – ezt már Ivan Bartoš, a Kalózpárt közölte a döntéssel kapcsolatban.

„Andrej Babiš, mint minden más cseh állampolgár, lehetőséget kap, hogy független és tisztességes bíróság előtt megvédje magát és cselekedeteit. Minden más jellegű kommentárt a témában jelenleg feleslegesnek érzek” – jelezte Markéta Pekarová Adamová a TOP 09 elnöke.

Perdöntő vallomás?

Cseh újságírói források szerint a vádemeléshez nagyban hozzájárult a volt miniszterelnök fiának tavalyi vallomása. A svájci állandó lakos Ifjabb Babiš még 2021 nyarán, a tavaly őszi cseh parlamenti választási kampány kezdetén kereste fel a cseh rendőrséget. Többek között azt állította, hogy az ügy egyik – a Gólyafészek szabadidőközpont részvényeinek eladásáról szóló – kulcsfontosságú iratán szereplő aláírásának eredetisége megkérdőjelezhető.

A cseh rendőrség, a vallomás fényében, az aláírás esetleges hamis volta miatt, szakértői jegyzőkönyvet készített. E jegyzőkönyvben Aleš Čulík igazságügyi szakértő többek között azt írta, hogy a kérdéses aláírások nem feltétlenül ifjabb Babištól származnak.

„A bemutatott vitatott aláírások valószínűleg nem ifjabb Andrej Babiš aláírásai, valamint a hármas számmal jelölt aláírás valószínűleg nem ennek a személy aláírásának valódi másolata” – írta Čulík a jelentésben, amelyet hétfő a cseh sajtó munkatársai is megismerhettek.

Politikai fordulat

Tavaly ősszel Csehországban országgyűlési választásokat tartottak. Andrej Babiš cseh miniszterelnök elvesztette a választásokat. Mindez azért fontos, mert a gazdasági befolyását és vagyonát politikai hatalmával fedező volt cseh miniszterelnök hivatali ideje során a rendőrségre tett nyomásgyakorlással vagy az igazságügyi miniszter leváltásával befolyásolta az ellene folytatott vizsgálatokat.

Babiš ugyanakkor parlamenti képviselőként bejutott a parlamentbe. Az új mandátummal mentelmi jogot is szerzett. A cseh közvélemény az elmúlt hónapokban elsősorban azt várta, hogy a parlament mikor függeszti fel Babiš mentelmi jogát, hogy az ellene folyó büntetőjogi eljárás folytatódjon. Ezt a döntést végül a cseh parlament két héttel korábban hozta meg és külön határozatban járultak hozzá az eljárást megindításához.

Šaroch államügyésznek elvileg április 14-ig kellett volna döntést hoznia, amit korábban is megtehetett volna.

Előzmények

Ismert: A Gólyafészek-ügy hosszú évek óta tart. Babišt három különböző parlamenti ciklusban is ki kellett adni a korabeli képviselőháznak. Költségvetési csalás ügyében 2016 óta folyt nyomozás a volt kormányfő ellen. A rendőrség több év nyomozás után 2019 áprilisában vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez, mert a gyanú szerint a Gólyafészek szabadidőközpont néven elhíresült beruházáshoz megítélt EU-s támogatás nem volt indokolt és jogszerű.

A Gólyafészek szabadidőközpontnak utalt EU-s pénz ugyanis az EU kis- és közepes vállalkozásokat megsegítő alapjából származott, míg a cseh rendőrség vizsgálata szerint a Gólyafészek szabadidőközpont-projektet szándékosan eltávolították az Agrofert Holding kötelékéből, hogy a támogatást megkapja. Ismert: az Agrofert Holding tulajdonosa abban az időben is a volt cseh kormányfő, andrej Babiš volt.

A Gólyafészek-ügyben eredetileg 11 személyt gyanúsítottak meg. Többek között Babiš családtagjait, valamint Babiš politikai mozgalmának első alelnökét. Šaroch államügyész azonban egymást után állította le a gyanúsítottak elleni eljárásokat. Felsőbb politikai nyomásra, 2019 szeptemberében, már indítványozta a Babiš elleni vádemelés visszavonását is.

De ezt a dönést Pavel Zeman, legfelsőbb ügyész elutasította. Három hónappal később, 2019 decemberében, megsemmisítette Šaroch állásfoglalását, és elrendelte, hogy indítsák újra a nyomozást Babiš ügyében.

Öt–tíz év börtön, de…

Amennyiben a volt kormányfőt bűnösnek találják költségvetési csalásban való közreműködésért, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Babiš mindezt úgy tudná elkerülni, ha 2023-ban, Miloš Zeman utódaként, köztársasági elnökké választanák. A cseh alkotmány szerint ugyanis az elnök hivatali ideje alatt nem indítható ellene büntetőeljárás. És ez érvényes az esetleges kinevezés előtt elindított büntetőeljárásokra is.

Vezető képünkön Andrej Babiš cseh miniszterelnököt és magyar kollégáját, Orbán Viktort látják 2021 szeptember 19-én Ústí nad Labem város színházában, ahol közösen tartottak egy választási talkshowt a cseh 2021-es októberi parlamenti választások hajrájában (forrás: Aktualne.cz)

Bőtös Botond

Megosztás