Csehország

Kormányzati szinten harcol Csehország az orosz háborús dezinformáció ellen

Törvénybe ütközik Csehországban Oroszország Ukrajna elleni háborújának nyílt támogatása. A rendőrséghez már több száz bejelentés érkezett, megkezdődtek a letartóztatások, és megtörtént az első gyanúsítás is. Csehországban egy hete blokkoltak nyolc dezinformációs weboldalt is, mert a hatóságok szerint az ukrajnai háborúval kapcsolatban megjelent hírek a cseh nemzetbiztonságot fenyegetik.

Csehország nemcsak fegyvereket küld Ukrajnának, de védekezik az európai társadalmak ellen indított, orosz dezinformációs támadások ellen is. Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint az orosz propaganda megpróbálja megosztani a cseh társadalmat és hamis információk alapján szembefordítani az embereket. A cseh kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy kormánya több lépésben védekezik az Oroszországból fizetett propaganda ellen. Például álhíreket terjesztő weboldalak betiltásával és a jogi környezet megerősítésével. Fiala külön hangsúlyozta: az ország biztonsága esetében nem lehet a szólásszabadság megsértéséről beszélni.

„Dezinformációs háborúban állunk Oroszországgal, de nem árulom el pontosan, milyen lépéseket teszünk” – mondta Fiala kormányfő múlt héten, pénteken. A téma érzékenysége miatt Vít Rakušan belügyminiszter sem kívánt a cseh sajtónak nyilatkozni a konkrét lépésekről. Ami viszont rögtön bizonyossá vált, hogy a cseh kormány egy külön kormánymegbízottat nevezett ki, aki koordinálja a szándékos félretájékoztatás elleni küzdelmet.

Első lépésben a cseh kormány egy nyilatkozatot fogadott el, amelyben kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai támadással kapcsolatos dezinformációs tevékenység a Cseh Köztársaság, az EU-s partnerek és a NATO érdekeivel szemben áll. Ezért ezt a tevékenységet nem fogják tolerálni Csehországban, és fellépnek ellene. A cseh miniszterelnök külön felszólított minden a témában érintett intézményt, szervezetet, hogy tegyenek meg mindent a hamis információk megakadályozására, amelyek a lakosság manipulálását szolgálják.

Putyin dicsőítéséért akár három év börtön

Egy nappal később, február 26-án, szombaton, a cseh állampolgárokat közleményben a Legfőbb Ügyészség figyelmeztetette, hogy minden olyan nyilvánosság előtt, tüntetéseken vagy közösségi oldalakon tett kijelentés, amely jóváhagyja Oroszország katonai támadását Ukrajna ellen, vagy támogatásukról biztosítja a jelenlegi orosz vezetést, Vlagyimir Putyint, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is járó bűncselekménynek is minősülhet.

Később a cseh rendőrség retweetelte a főügyészi figyelmeztetést. Jelezték, hogy a feladat kapcsán nemcsak nyilvános összejöveteleken, de a kibertérben is fokozottan figyelnek a jövőben. Egy nappal később, vasárnap, a rendőrség jelezte, hogy több tucat állampolgári bejelentést kaptak. „Tájékoztatjuk az állampolgárokat, hogy a cseh rendőrség fokozottan figyeli az internetes beszélgetéseket és elnézést kérünk, hogy hivatalosan nem reagálunk minden jelzésükre, mert ez nem minden esetben jó taktikai lépés. Megértésüket köszönjük!” – írták.

A bejelentés Csehországban természetesen visszhangot kapott. Igor Stříž, Csehország főügyésze néhány nappal később a cseh Deník N-ben indokolta részletesen döntését.

„A szólásszabadságot alkotmányos szinten a cseh alkotmány 365. § és 405. § és az alapvető emberi jogok chartájának 17. cikke is szabályozza. Mindenkinek jogában áll szabadon kifejezni véleményét oly módon, ahogy azt jónak látja.” A cseh főügyész szerint azonban Európában nem lehet alkalmazni az amerikai megközelítést, mivel a kontinens két világháborút is közvetlenül megtapasztalt, ezért továbbra is fokozottan figyelembe kell venni kontinensünkön, hogy a szólásszabadságnak határa van.

„Éppen ezért a cseh Legfelsőbb Ügyészség arra kér mindenkit, hogy ezekben a nehéz időkben ne tegyünk nyilvánosan olyan megnyilvánulásokat, amelyek a cseh alkotmányos rend és törvények megsértéséhez vezet” – fordult a cseh állampolgárok felé Stříž legfőbb ügyész. Ugyanakkor hozzátette, mivel az eddig beérkezett esetekben verbális erőszakról beszélhetünk, ezért egy ilyen esetben nevelési szempontból ellenzi a súlyosabb ítéletet – például börtönbüntetést –, és hatékonyabbnak tartja a pénzbüntetés kiszabását.

Azonnal megkezdődtek a letartóztatások

A főügyészi ajánlás alapján a cseh rendőrség még szombaton akcióba lépett. A múlt hétvégén több aktivista csoport is demonstrációt szervezett a prágai orosz nagykövetség elé, hogy tiltakozzanak az oroszországi agresszió ellen. Mintegy 200–300 embert gyülekezett a Prága 6. kerületében álló épület előtt. A megjelentek döntő többsége támogatta az ukránok szabadságharcát, és elítélte az orosz agressziót.

Néhány ember azonban Putyin támogatására szólított fel. Egyikük a Csehországban hírhedt Jiří Černohorský, aki az előző hónapokban az oltásellenes indulatokat lovagolta meg, és vált e csoport hangadójává. A rendőrség a főügyész szombati közleménye alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt őrizetbe vette Černohorskýt.

A demonstráción megjelent egy másik személy is, aki szintén a koronavírus-világjárvány ellen hozott intézkedések ellenzőjeként vált ismertté a cseh közéletben. Patrik Tušl ellen korábban már indult eljárás a cseh orvosi kamara elnöke, Milan Kubek követése és zaklatása miatt. A 29 éves Tušl visszaeső, korábban öt alkalommal ítélték el. Különböző indokkal csalt ki emberektől pénzt, volt élettársát halálosan megfenyegette, lánya után nem fizeti a tartásdíjat.

Mind az öt esetben azonban feltételesen szabadlábra helyezték. Az elmúlt hónapokban ő is a koronavírus témájában alapított egy Facebook-csoportot, és hamarosan több tízezer követőre tett szert. A világjárvány visszaszorulásával február közepén új, és egyre népszerűbbnek tűnő témát talált: hangosan kiállt Oroszország mellett az Ukrajnával szemben.

Oltásellenesekből Putyin-párti „békebarátok” – Černohorský és Tušl példája nem egyedi eset. A cseh közéletben több olyan ember és kezdeményezés létezik, amely az elmúlt években a COVID19 világjárvány elleni intézkedések vagy az oltások beadása ellen küzdöttek. A járvány fokozatos visszaszorulásával ezek az emberek új, népszerű témákat kerestek. Az egyik ilyen alternatív valóságot az oroszbarát retorika jelentette az elmúlt hetekben fokozódó orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

 

Két politikus kijelentését is vizsgálják

A rendőri eljárás alá vont személyek között találunk két cseh politikust, Zdeněk Ondráček volt kommunista képviselőt és Jaroslav Doubrava jelenlegi szenátort is.

Zdeněk Ondráček, a Cseh Kommunista Párt (KSČM) politikusa, korábban az 1989 előtti kommunista állampárt készenléti rendőri állományának egykori tagja. Rendőrségi kihallgatását egy 2022. február 18-én született Facebook-bejegyzés alapján kezdték meg – adta hírül a Neovlivní.cz cseh oknyomozó portál. A képviselő az ukrajnai helyzetet kommentálta. Ondráček láthatóan precedens ügyet akart teremteni, mert bejegyzését a főügyész bejelentése után tette, majd ő maga értesítette arról a rendőrséget. A képviselő később elérhetetlenné tette posztját.

„Csodálom Putyint, hogy ilyen türelmes az ukrán fasiszta ronccsal… iskolára, óvodákra, kórházkra és más civil létesítményekre csak valóban állatok lőhetnek…” – írta, egyebek mellett, az egykori parlamenti képviselő.

Zdeněk Ondráček két választási ciklusban parlamenti képviselő és a nemzetbiztonságért és igazságszolgáltatásért felelős parlamenti bizottságok tagja is volt. Többek között a cseh titkosszolgálatokat felügyelő bizottságnak is. Korábban a rendőrségnél dolgozott, ahol gazdasági ügyekben nyomozott. Személyét Andrej Babiš korábbi miniszterelnök fedezte fel, amikor a tulajdonában álló Agrofert holding biztonsági részlegét építette ki. Babiš szívesen egyeztetett Ondráčekkel biztonsági kérdésekben, de végül nem vállalt munkát az Agrofertnél.

Ondráček álláspontja évek óta ismert Csehországban. Egy korábbi emlékezetes útján, 2019-ben, a nemzetközileg nem elismert, ún. „Donyecki Népköztársaság” kikiáltásának ötödik évfordulóját ünnepelte Kelet-Ukrajnában. A helyiek tisztelettel fogadták. Akkor a képviselő úgy védekezett, hogy a látogatás egy „magánút volt, amelyről nem köteles beszámolni”. A cseh külügyminisztérium akkor elhatárolódott tőle. Tomáš Petříček, a Babiš-kormány szocdem külügyminisztere kijelentette, hogy a képviselő szégyent hoz Csehországra.

 

Hasonló véleményt hozott nyilvánosságra az egykor a cseh kommunisták színeiben, ma már egy szélsőjobboldali regionális mozgalom nevében politizáló Doubrava szenátor is.

„Putyin a további eszkaláció megelőzése érdekében írta alá együttműködési és baráti megállapodást a két szakadár ukrajnai régió függetlenségének elismeréséről. Az együttműködés részeként az orosz csapatok bevonultak a két független donyecki köztársaságba, hogy pufferzónát alakítsanak ki. Olyan e-maileket kapok, amelyek az ukrán katonák, a fasiszta németek második világháborús szörnyűségeitől semmiben nem különböző tetteit mutatják be. Nyilván most mindenki meg van győződve, hogy az utolsó lépéshez, vagyis a két köztársaság elismeréséhez és a segítséget nyújtó katonák küldéséhez, az amerikai és NATO Oroszországot érintő provokációi vezettek” – írta saját Facebook-oldalán a cseh szenátor.

A szenátor szavai nem felelnek meg a valóságnak. Oroszország a civil lakosságot és civil célpontokat támad Ukrajnában – fegyvertelen nőket és gyerekeket öl meg. Emiatt a hágai Nemzetközi Bíróság már vizsgálatot indított lehetséges háborús bűnök ügyében.

 

De feljelentést kapott a rendőrség a KSČM hivatalos weboldalán, a háború kitörésének napján, február 24-én élesített cikk ügyében is. A Vér folyik a határon! című cikkben az. ismeretlen szerző a háború kirobbantásáért Ukrajnát okolta, valamint közölték a szakadár köztársaságok hivatalos propagandaszövegét az orosz csapatok behívásáról. A cikket a párt azóta már eltávolította weblapjáról, de a büntetőfeljelentést nem vonták vissza. A kommunista párt később azt állította, hogy a cikket „véletlenül, gondatlanságból” élesítették.

Megvan az első hivatalos gyanúsított is

Egy újabb letartóztatás ezen a héten szerdán Észak-Csehországban történt. Az esetről a a Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központ (NCOZ) számolt be. A rendőrség ezt a férfit is az Ukrajna elleni oroszországi invázió jóváhagyása és helyeslése miatt vette őrizetbe. Ebben az esetben is egy olyan Facebook-posztról van szó, amely ellentétben áll a cseh törvényekkel.

Ellentétben a korábbi esetekkel, itt a rendőrség a férfit már hivatalosan is meggyanúsította a bűncselekmény elkövetésével. A gyanúsítottat később kiengedték, szabadlábon védekezik. Bűnössége esetén ő is fél évtől három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Az első ilyen tartalmú gyanusítás kapcsán a NCOZ ismételten felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy Csehországban „még az alkotmányban garantált szólásszabadságnak is van a határa. Ha egy megnyilvánulás erőszakot vagy gyűlöletet vált ki vagy igazol, az törvényileg is büntethető” – magyarázták.

A rendőrség már nem vette figyelembe azt a védekezést sem, hogy az emberek nem tudtak a létező paragrafus jogi értelmezésének kiterjesztéséről, mert álláspontjuk szerint nyilvánvaló, hogy a múlt héttől, a főügyész szombati bejelentése óta, eljárhatnak az ukrajnai orosz inváziót érintő esetekben is.

A cseh rendőrség március 3-i, csütörtökön a Twitteren írt kiegészítésében már arról számolt be, hogy „a nyomozók országszerte jelenleg nagyjából 200 hasonló bejelentést vizsgálnak, és ebből 9 esetben már megindították a büntetőeljárást. Intenzíven foglalkozunk a kibertérben elhangzott megnyilvánulásokat, és minden bejelentést alaposan kivizsgálunk.”

Blokkolták a dezinfós weboldalakat is

Egy hete, február 26-án, nyolc dezinformációs weboldalt blokkolt a cseh .cz domainek nyilvántartását üzemeltető CZ.NIC, miután egyeztetett a nemzetbiztonsági hivatallal, a cseh kormány javaslata alapján. A hivatalos szervek szerint a blokkolt oldalak a cseh nemzetbiztonságot fenyegetik az ukrajnai orosz invázió kapcsán terjedő álhírekkel.

A nyolc dezinformációs szerver, amelyet múlt hét péntek óta blokkolt a CZ.NIC egyesület: Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz és Skrytapravda.cz.

A CZ.NIC egyesület szerint a blokolt oldalak üzemeltetői bíróság előtt védekezhetnek az intézkedés ellen. A cseh kormány az oldalak blokkolása előtti napon arról döntött, hogy a Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Hivatal (NÚKIB) más hatóságokra is kiterjesztheti vizsgálatát, az online tér sérülékenységével kapcsolatban.

Ondřej Filip a domainszolgáltató egyesület igazgatója szerint rendkívüli lépésről van szó, amelyet bizonyos feltételek teljesülése esetén jogukban állt megtenni. Elmondása szerint lépéseiket előre egyeztették a cseh titkosszolgálatokkal és várhatóan a blokkolt oldalak listája jövőben bővülni fog.

„Oroszország Ukrajna elleni agresszióját Csehországban évek óta dezinformációs kampány kíséri több, cseh nemzeti domaint használó internetes felületen. Mivel ezek az információk szándékosan nem az igazságon alapulnak és kimutathatóan koholt összeesküvéseket, pletykát és olyan meg nem erősített üzeneteket erősítenek, amelyek a társadalom instabilitásához vezethetnek el, ezért döntöttünk úgy, hogy blokkolunk több jelentős dezinformációs internetes médiát is” – nyilatkozta Filip a cseh köztévének.

A blokkolt oldalak többségének működtetői nem nyilatkoztak. Egyedül a Protiproud.cz dezinformációs oldal üzemeltetője és Václav Havel egykori elnök szóvivője, Petr Hájek (aki egyébként már 2014-ben (!) a magyar köztévében védte meg az Orbán-kormánynak az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítésére kötött szerződését) reagált a cseh köztelevízió megkeresésére: „a totalitárius államokban mindig ugyanaz történik. Végül mindenkire sor kerül. Még önökre is, ha hagyják, hogy megtörténjen.”

Cseh adatelemző szakértők szerint 2014 óta a cseh internetes térben az orosz dezinformációs kiterjedtség ötszörösére nőtt. A cseh szakemberek szerint a dezinformációs tevékenység a lakosság legalább 30 százalékát befolyásolja, amit a különböző közösségi felületek még jobban felerősítenek.

Vezető képünkön Patrik Tušl ötszörösen elítélt cseh állampolgárt látják a cseh rendőrök gyűrűjében, amint közlik vele, hogy letartóztatják az Oroszország által indított katonai agresszió dicsérete miatt 2022. február 26-án, a prágai orosz nagykövetség előtt tartott demonstráció végén (forrás: Kaputin!, Facebook)

Bőtös Botond

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás