Egyéb

Zákonyi Bence: Az üzleti letelepedők nem bűnözők

Vendégszerzőnk szerint nem ördögtől valók a második állampolgárság vásárlási és üzleti letelepedési programok, és több mint 35 olyan programot ismer, mint a Magyar Letelepedési Kötvény Program. Bár az Átlátszó elsősorban az ilyen és ehhez hasonló üzleti konstrukciók árnyoldalait és korrupcióját szokta bemutatni, fontosnak tartjuk hogy a „másik oldal” is szót kapjon.

Zákonyi Bence újságíró és PR szakember. Magyarországon  kereskedelmi televíziók hírszerkesztőségeiben dolgozott, nyert Camera Hungáriát és kapott Tolerancia Díjat. Öt éven át a kulfoldibankszamla.info és a svajcicegalapitas.info főszerkesztőjeként az offshore cégek és bankszámlák avatott szakértőjévé vált, több offshore zóna és üzleti letelepedés/útlevél program kialakításában vett részt. Jelenleg a Walsh Worldwide üzleti bevándorlással foglalkozó cég pr és marketing vezetője.

Jelenleg hét hivatalos állampolgárság vásárlási és több mint 35 üzleti letelepedési program működik, köztük a Magyar Letelepedési Kötvény Program. Ezekről a programokról csak akkor hallani, ha valamilyen botrány kapcsolódik hozzájuk, pedig ennél sokkal nagyobb a jelentőségük. Az ilyen bevándorlási programok gyakorlatilag mindenben különböznek egymástól, egyetlen közös nevezőjük van, eredetileg tehetős emberek számára készültek, akiktől jelentős befektetést vár el bármely állam, a befogadásért cserébe. Azért eredetileg, mert már vannak olyan programok is, ahol képzett embereket csábítanak, például Panamában.

Ezek az elvárt befektetések különböző nagyságúak lehetnek, hiszen van olyan ország, mint Magyarország, amely kölcsönkér az üzleti letelepedőktől, van ahol a krízis sújtotta ingatlanpiacot akarják feléleszteni, mint Portugáliában vagy az ország gazdaságát függetleníteni a cukoripartól, mint egyes karibi paradicsomokban. Vannak olyan államok, ahol csak egyféle befektetési megoldást lehet választani az útlevélért/tartózkodási engedélyért cserébe, de vannak olyan országok is, ahol több lehetőség várja az érdeklődőket.

A módos befektetők tehát letelepedési lehetőségeket kaphatnak pénzükért cserébe, szinte már a világ összes országában. Ott is szívesen várják ugyanis a külföldi pénzt, ahol nincs erre program. A befogadó országok legtöbbször a programokban való részvétel nélkül is örömmel várják a gazdag emigránsokat, de a kifejezetten a befektetők különleges helyzetére kreált megoldások segítségével nagyon lerövidül (hetekre vagy hónapokra), az egyébként roppant hosszadalmas és bürokratikus bevándorlási eljárás.

Korábbi cikkeink a témáról

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Miért vásárol valaki magának útlevelet vagy tartózkodási engedélyt? Szinte minden egyes érdeklődő egyéni helyzete eltér és a legtöbben több okkal is rendelkeznek. Leggyakrabban azonban biztonsági okokból vásárolnak emberek úti okmányokat. Egyszerűen szükségük van egy biztosítékra. 2014-ben szírek, irakiak, oroszok és ukránok vásároltak a legtöbben útleveleket és persze az örök első helyen álló kínaiak. Ők szintén biztonságot keresnek vagyonuk számára, de egyben üzleti lehetőséget is.

Fontos tudni, hogy az üzleti letelepedők egyáltalán nem bűnözők. Egy-egy program végét is jelentheti, ha valamely ország ezen az úton befogad terroristákat vagy bűnözőket, ez egyetlen államnak sem érdeke. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy nem történhet ilyen, mint például 9/11-hez kapcsolódóan Grenadában vagy a portugál Arany Vízumot megrengető legfrissebb korrupciós esetekben.

Az állampolgársági programok esetén nagyon szigorú az átvilágítás, természetesen a letelepedési módozatok során is, de tartózkodási engedély  megszerzése esetén úgyis további ellenőrzések következnek, mire hosszú évek múlva állampolgár lehet a betelepülő. Az üzleti emigrációs programok minden országban kapnak jót és rosszat, mindenhol parázs parlamenti és társadalmi viták övezik a jelenséget. Miközben pár szakértő adótanácsadón és ügyvéden kívül szinte senki sem tud semmit ezekről a lehetőségekről.

Az elmúlt években hihetetlenül gyorsan fejlődött ez a piac, ennek nem csak a globális biztonsági helyzet romlása az oka, illetve az egyre több vagyonos ember a fejlődő országokban, hanem az offshore adózás elleni háború is. Kevesen foglalkoznak vele, de 2017-től indul a globális “automatikus adóinformáció-csere rendszer. Ennek lényege az, hogy a világ összes bankja kérés nélkül, automatikusan kiadja majd a bankszámlák tulajdonosainak adatait. Attól kezdve a hagyományos offshore-jellegű struktúráknak a jelenlegi formájukban végük van. Az adókerülők kénytelenek lesznek vagy alacsony adózásra váltani, a nem adózás után vagy olyan országban kell (legalább papíron) letelepedniük vagy állampolgárrá válniuk, ahol nyugodtan folytathatják tevékenységüket, megszabadulva a mindig éhes államkincstárak figyelmétől.

A Második Állampolgárság vásárlás és üzleti letelepedés című könyvet 2012-ben írtam meg, azóta folyamatosan újra át kell dolgozni, illetve bővíteni, annyira gyorsan bővül a piac. Ezért az ebook formátumhoz kapcsolódóan kitaláltam, hogy nem fogok félmunkát végezni, a könyvet folyamatosan bővítem, hogy mindig naprakész legyen. Így az egyszer vásárló olvasók évente kapnak ingyen a kezükbe egy mindig újabb kiadást. A könyvben jelenleg 7 állampolgársági és 24 üzleti letelepedési program részletes ismertetése olvasható, valamint a kapcsolódó elvek rövid ismertetése, és persze helyet kaptak a csalások, de a vásárolható diplomata és konzuli útlevelek piacának bemutatása is. A könyvet itt lehet megrendelni.

Zákonyi Bence

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás