dombóvár

Négy éve megígérték, mégsem lesz sportcentrum Dombóváron

Négy év és többszáz millió forint a központi költségvetésből. Röviden így lehet jellemezni azt a beruházást, amiből jelen állás szerint semmi nem lesz Tolna megye harmadik legnagyobb városában. Pedig az ígéretek impozánsak voltak: a Dombóvári Szabadidő- és Sportcentrumba terveztek uszodát, tekepályát, lőteret és kosárcsarnokot is.

A kormány négy éve hirdetett veszélyhelyzetet, akkor a koronavírus miatt. Azóta pár hónap kivételével folyamatosan rendeleti kormányzás zajlik (két éve az orosz-ukrán háború miatt), amibe sok mindent bele lehet szuszakolni – például egy sportcsarnok felhúzását, amit aztán egy tollvonással eltörölnek.

A Magyar Közlöny 2020. november 11-i számában jelent meg a 1782/2020 (XI. 11.) kormányhatározat, melyben Orbán Viktor miniszterelnök arról rendelkezett, hogy készítsék elő a beruházást öt dombóvári ingatlanon. Az előkészítési feladatok elvégzésére a város önkormányzatát jelölte ki a kormányfő, aki bő 235 millió forint állami forrást biztosított a munkálatokra.

A kormányhatározatban az előkészítési feladatok elvégzésének határidejeként a 2022. február 28-i dátumot jelölték ki. Gondosan ügyelve arra, hogy befejeződjön még az országgyűlési választás előtt, amiről akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy valamikor tavasszal lesz.

Nagyívű elképzelések

Az önkormányzat neki is állt az előkészítésnek: 2021 májusában kiírták a közbeszerzést a Dombóvári Szabadidő-, és Sportcentrum létesítményének megvalósításához szükséges engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére. A tenderleírás szerint az elképzelésekben

  • 1.361 négyzetméteren 2 medencés uszoda,
  • 364 négyzetméteren 4 pályás tekepálya,
  • 1.612 négyzetméteres sportpálya,
  • 381 négyzetméteres zárt lőtér,
  • és egy 600 fő befogadására alkalmas kosárlabda-csarnok szerepelt.

A közbeszerzés nyertese 2021 őszén hat jelentkező közül egy szegedi székhelyű mikrovállalkozás, a Hajós Építész Iroda és Szolgáltató Kft. lett, melynek ügyvezetője és 100 százalékos tulajdonosa Hajós Tibor. A cég árbevétele 100-200 millió forint körül mozgott az elmúlt években, kivéve a 2020-as koronavírusos esztendőt – akkor majdnem 700 milliós forgalma lett.

A sportcentrum terveinek elkészítését a Hajós Építész Iroda Kft. nettó 126 millió forintért vállalta.

Az önkormányzat és a tervezőcég szerződéskötésére a lehető legünnepélyesebb keretek között került sor Dombóváron 2021. október 22-én. Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere és Hajós Tibor ügyvezető ellenjegyzésével látta el a dokumentumot, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője pedig jelenlétével emelte az esemény fényét.

Dombovar Sportc Tervalairas

Potápi Árpád János, Pintér Szilárd és Hajós Tibor a tervezési szerződés aláírásakor (fotó: dombovar.hu)

Érdekes közbeszerző

A szerződés pénzügyi ellenjegyzője Győrfiné Hahner Tímea, aki korábban is munkatársa volt Pintér Szilárd jelenlegi polgármesternek – még azelőtt, hogy a Hungária Takarékot bedarálták volna a Takarékbankba. Akkor Pintér Szilárd hálózati vezető, Győrfiné Hahner Tímea gazdasági ügyvezető helyettes pozíciót töltött be a Hungária Takaréknál.

A pénzintézet megszűnését követően Győrfiné Hahner Tímea ugyan 2 hónapig még átmenetileg dolgozott a Takarékbanknál, de hamar Pintér Szilárdhoz szegődött és azóta is az önkormányzat tulajdonában álló Dombó-Land Térségfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A közbeszerzést lebonyolító SPN Consulting Kft. erős túlzással sem tekinthető függetlennek. Az ügyvezetője dr. Puskásné dr. Szeghy Petra Nóra, aki 2007. március 1-jén kezdett a bonyhádi polgármesteri hivatalban pályázati referensként, majd mindössze két hónap elteltével már osztályvezetőként dolgozott. Bátaszéken aljegyző, majd ismét Bonyhádon jegyző lett.

Az SPN Consulting Kft. a férjével, dr. Puskás Imrével közös cége, aki a Tolna Megyei Közgyűlés korábbi alelnöke, országgyűlési képviselő és helyettes államtitkár is volt a múltban. A magánéletükön és az SPN Consulting Kft.-n kívül közös kapocs még a 100 százalékban állami tulajdonú PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft., ahol Puskásné Szeghy Petra Nóra jogi irodavezető, Puskás Imre pedig a felügyelőbizottság elnöke. Előbbi személyi alapbére bruttó 2,1 millió forint, míg férje tiszteletdíja 600 ezer forint havonta.

Az SPN Consulting Kft. pénzügyi adatai is több, mint érdekesek. A leadott beszámolói szerint 2020-ban 0, azaz

nulla forint volt az értékesítésük nettó árbevétele,

majd a 2021 évre vonatkozóan nem szerepel nyilvános mérleg. A hiányzó év után 2022-ben mindössze 50 ezer forint bevételük volt, az „előző üzleti év adatai” rubrikában pedig 0, azaz nulla forint szerepel.

Ám Dombóvár Város Önkormányzata – az üvegzseb törvénynek eleget téve – az 5 millió forint feletti szerződések közzétételénél szerepelteti az SPN Consulting Kft.-t. Ez alapján az önkormányzat megbízási szerződést kötött az SPN Kft.-vel, melynek tárgya a Dombóvári Szabadidő- és Sportcentrum beruházás tervezési eljárása című és tárgyú beruházás megvalósításához lefolytatandó közbeszerzési eljárás teljes körű lebonyolítása. A megbízás értéke 6 millió forint + 0 % Áfa, mely nem szerepel az SPN Consulting Kft. bevételei között – legalábbis a leadott és nyilvános mérleg szerint.

Rákerült Lázár János listájára

A százmilliókból szőtt álmot 2022. szeptember 19.-én Csepreghy Nándor miniszterhelyettes taposta el, aki közzétette Lázár János listáját azokról az állami beruházásokról, amelyek elhalasztásáról és átütemezéséről döntöttek. A Dombóvár Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program is köztük volt.

Lázár János „halállistája” ellenére Pintér Szilárd február 15-én a TEOL helyi kormánypárti lapban úgy nyilatkozott, „reméli, hogy idén tovább erősödik a beruházási hullám. Okot ad a bizakodásra, hogy a térségi sportcentrum kialakításához megvan a kiviteli tervek engedélye, az Építési és Közlekedési Minisztériumnak átadták a tervcsomagot, és reményeik szerint tavasszal megindulhat a beszerzési eljárás”.

Dombovar Sc Latvanyterv2

forrás: dombovar.hu

Megkerestük Dombóvár Város Önkormányzatát, mert szerettük volna megtudni, hogy mikor kezdődik el az építkezés és mekkora a teljes beruházás költsége. Varga Szilvia sajtómunkatárs tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által is jóváhagyott tervezői költségbecslés szerint bruttó 8,2 milliárd forinttal számolnak.

A kezdésről annyi információt közölt az önkormányzat munkatársa, hogy a közbeszerzési eljárás még nem indult el, ezért a kérdésre nem tudnak válaszolni.

Hogy honnan lesz forrása a városnak a sportcentrumra? A hölgy szerint a kormány döntése alapján a Beruházási Keretprogram költségvetési fejezet terhére. Ez arra enged következtetni, hogy a jelenleg ezer sebből vérző központi büdzséből aligha áldoz rá a kormány – ahogy ezt korábban be is jelentették.

Török Ágnes

Címlapkép: A beígért dombóvári sportcentrum látványterve (forrás: dombovar.hu). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás