Heti lapszemle

Brüsszeli luxusingatlan és demográfiai fórum egyenként 4 milliárdért

Népszava: Kétszer annyiért, 10 millió euróért vette a brüsszeli palotát az Orbán-kormány, mint eddig hitték

Ahogy arról a lap elsőként beszámolt, a magyar állam a belga főváros kormányzati és diplomáciai negyedében fekvő elegáns villát vásárolt 2021-ben. Brüsszeli ingatlanosok korábban 5-7 millió euróra becsülték a vételárat, de a Külügyminisztérium nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésre. A lap megkérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki kormányinfón az árról, amit Gulyás nem tudott fejből, de később azt közölte, hogy 10 millió euróért (3,8 milliárd forint) vette a kormány az épületet. Az ingatlant jelenleg felújítják 5,6 millió euróért (2,1 milliárd forint), a kivitelező a Laterex Zrt. nevű magyar építőipari cég.

Telex: Ácsi katódgyár: a lélegeztetőgép-bizniszből ismert vállalkozóé volt az építési telek egyik fele

Június 1-jén a kormány minden magyarázat nélkül ipari innovációs területté nyilvánított a kisalföldi Ács városa mellett egy ma még kukoricával bevetett területet. Június 21-én aztán kiderült, hogy a területen a kínai Huayou-csoport leányvállalata, a Bamo Technology Hungary Kft. szeretne 520 milliárd forintból katódgyárat építeni. A lap megtudta, hogy a belvárosi ingatlanmutyikból és a soha nem használt lélegeztetőgépek méregdrága raktározásáról ismert Schimicsek Tibor cégének tulajdona a földterület egyik fele, ahol a kínai Huayou katódgyárat építene Ácson. A terület másik fele egy székesfehérvári vállalkozóé.

Szabad Európa: Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja

Az elmúlt hetekben újabb földterületeket (több mint 25 hektárt) szerzett Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Bálint – derül ki a kormányzati weboldalon közzétett földhirdetményekből. A területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert.

444: Utazgatásra költötte a 15 milliós támogatást a parlamenti imacsoport

Utazgatásra költötte a parlamenti imacsoport azt a 15 millió forintot, amit pályáztatás nélkül kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától. A KDNP-s Vejkey Imre a HetiTV csütörtök reggeli adásában számolt be a támogatás felhasználásáról: amellett, hogy az országgyűlési munka „A” hetein imareggeliket szerveznek a Parlamentben, a tavaszi ülésszak ideje alatt a csoport járt Finnországban, Jeruzsálemben, Washingtonban, Bécsben és Berlinben is.

RTL: 3,8 milliárdért rendeztet Demográfiai Fórumot a kormány, furcsa időzítéssel

A Budapesti Demográfiai Fórumról egyelőre nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy az időzítése különös, hiszen éppen nemrég szűkítette a kormány a családtámogatásokat: kivezetik a városi CSOK-ot, és a babaváró hitelt is csak szűkebb kör szerezheti meg. Az eseményről még csak annyit tudni, hogy közpénz-milliárdokat szánnak rá. A rendezvényszervezési és komplex kommunikációs feladatokat a médialistás szereplést megtiltó Balásy Gyula két cége, a Lounge Event Kft. (korábban Moonlight Event Kft.) és a Visual Europe Zrt. alkotta konzorcium nyerte. A megbízás keretösszege nettó 3 milliárd 837,9 millió forint.

Címlapkép: A kormány által megvásárolt brüsszeli ingatlan (fotó: Google Street View)

Megosztás