baja

Újratervezték a hat éve ígérgetett bajai élményfürdőt, mert energiazabáló lenne

A választási kampányokban rendszeresen előkerül a bajai élményfürdő építése. A terve már elkészült – kétszer is. Az első után ugyanis az Építési MInisztérium rájött, hogy lehetetlen lenne üzemeltetni az energiazabáló komplexumot. A minisztérium azt írta az Átlátszónak, kormánydöntés szükséges az építkezéshez, és a beruházást időközben két részre bontották.

„Új uszoda és élményfürdő épül Baján. A projektről Zsigó Róbert államtitkár és Fercsák Róbert, a Bács Kiskun megyei város polgármestere számolt be. A Petőfi-szigeten, a projekt helyszínén tartott sajtótájékoztatón kiderült, három ütemben valósul meg az építkezés. Az első lépésben a jelenlegi uszoda mögött jön létre az új, 50 méteres, fedett versenymedence. Amint ez elkészül, kezdődhet a régi uszoda felújítása. A közel 12 milliárdos beruházás harmadik szakaszában egy élményfürdő is megépül a jelenlegi uszodával szemben” – a 2018-as jó hírt a magyarepitok.hu őrizte meg.

A kormányközeli lap akkor bemutatta a Hajós Építész Iroda Kft. által készített koncepciótervet is, ami 48 ezer négyzetméternyi érintett telekterületre szól, valamint az építésziroda is közzétette a fürdő látványtervét. 2019-ben a fideszes polgármestert leváltották, helyette az akkor még momentumos Nyirati Klárát választották meg. Uszoda, élményfürdő továbbra sincs, de a projekt nem állt le teljesen.

Megtervezték, de jött az energiaválság

Négy évvel az első bejelentés után, a 2022-es országgyűlési választások előtt a kormánypárti baon.hu megírta: „Élményfürdő épül a bajai Petőfi-szigeten”.

A közbeszerzési adatbázis szerint a tervezési tendert két jelentkező közül nettó 785 millió forintos ajánlattal a Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. (TSPC) nyerte meg, ami 2022 decemberére el is készült az uszoda terveivel. De a beruházást irányító Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) nem fizette ki a munkát, mivel – a közbeszerzési rendszerbe feltöltött szerződésmódosítás szerint –

„a létesítmény energia-felhasználási feltételeihez kapcsolódóan a tervezési program előírásainak felülvizsgálata vált szükségessé,

mivel az energiaválság 2022. évi kiteljesedésével az energiaárak növekedése olyan mértéket ért el, amely a létesítmény korábban tervezett energiafelhasználás szerinti működését veszélyeztette volna.

Erre figyelemmel 2023. februárjában a létesítmény jelenlegi üzemeltetője részéről felmerült az igény, hogy a beruházás üzemeltetési feltételeinek biztosítása érdekében az energetikai és ehhez kapcsolódó üzemeltetési költségeket befolyásoló műszaki megoldások kerüljenek olyan módon átdolgozásra, hogy az új megoldásokkal a létesítmény működtetése során hatékonyabb és költségtakarékosabb energiagazdálkodás legyen elérhető, ezek hiányában a létesítmény működtetése a megvalósítást követően nem lett volna biztosítható.”

19390942 1085072058294239 7775957264936143776 O

A Hajós Építész Iroda Kft. által készített látványterv (Forrás: az építésziroda Facebook-oldala)

Vagyis a TPSC első terveiben az új uszoda olyan energiazabáló lett, hogy nem tudták volna üzemeltetni.

A szerződésmódosítás szerint „Megrendelő a tervezési program eljárást megelőző összeállítása során kellő gondossággal történő eljárás mellett sem prognosztizálhatta az energiaárak olyan mértékű növekedését, amely a 2022. évben bekövetkezett (152 %-os emelkedés), s

amely a létesítmény üzemeltetését veszélyeztette volna.”

A tervek átdolgozását az is indokolja, hogy a kormány egy 2023. május 25-én megjelent jogszabálycsomagban megváltoztatta az energetikai követelményeket.

Bajauszoda Google Utcakep

A bajai sportuszoda a Google utcaképén

Bizalmas adat a szerződésben

A TPSC-vel kötött tervezési szerződésmódosítás alján olvasható egy kiegészítés „Bizalmas” megjelöléssel. Mint írják: „Az emlékeztető nem publikus, az abban foglaltak üzleti titkot képezhetnek. Minden érintett felel azért, hogy az abban foglaltakhoz illetéktelenek ne juthassanak hozzá”.

A dokumentum ennek ellenére szerencsére elérhető nyilvánosan, a közbeszerzési adatbázisban, így megtudhatjuk belőle, hogy az alábbiakról volt szó 2023 februárjában:

  • Az uszoda jelenlegi üzemeltetője javasolja, hogy a tervezett létesítmény üzemeltetési költségeit lényegesen csökkentő műszaki megoldásokat vizsgálja meg a tervező.
  • Megrendelő kéri, hogy a tervezett műszaki megoldások kerüljenek olyan módon átgondolásra, hogy a létesítmény működtetése a tervezetthez képest is hatékonyabb és költségtakarékosabb legyen, tekintettel a közelmúltban kialakult energiavészhelyzetre, az energiaárak jelentős növekedésére és egyes energiaforrások elérhetőségének kiszámíthatatlanságára.
Muhold

A Google műholdképe a Petőfi-szigetről és a már meglévő uszodáról.

Két részre bontották a projektet

A módosított kiviteli terveket az ÉKM 2023 novemberében meg is kapta a TPSC-től. A Lázár János által vezetett minisztérium azt írta az Átlátszó érdeklődésére, hogy „a Bajai Sportuszoda és Élményfürdő tervdokumentációja elkészült, azonban az építési engedély megszerzésére még nem került sor. A beruházás folytatásához és megvalósításához az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény alapján a Kormány döntése is szükséges.

A tervezett komplexum tervdokumentációja alapján az új sportuszoda és az élményfürdő két teljesen új létesítményként jön létre. A fejlesztés gazdaságos és fenntartható üzemeltetési feltételeinek biztosítása érdekében az energetikai és ehhez kapcsolódó üzemeltetési költségeket befolyásoló műszaki megoldások olyan módon kerültek kidolgozásra, hogy a létesítmény működtetése során hatékonyabb és költségtakarékosabb energiagazdálkodás legyen elérhető.”

Ismét támogatja a kormány a Bajai Sportuszodát❗

A 8,2 millió forintos összeget az önkormányzat október 1-ig
az uszoda…

Közzétette: Fidesz Baja és térsége – 2023. május 8., hétfő

12 százalékkal kisebb energiafelhasználás

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által hivatkozott rendelet indoklásában az áll, hogy „A rendelet felváltja az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, és új alapokra helyezi az épületenergetikai szabályozást. Ennek egyik alappillére, hogy az új épületekre vonatkozó közel nulla energiaigény követelményszintjeként megszűnik a kötelező megújuló energia részarány előírása, helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át.”

Kifejti azt is, hogy „a szén-dioxid-kibocsátásra épülő közel nulla követelményszint meghatározása mellett mindezek okán kedvezőbbek lesznek a fajlagos hőveszteség-tényező felület-térfogatarányosan számított követelményértékei (nagy épületek esetén 12%-os, kis épületek esetén 20%-os követelményszint-csökkenés), kis épületek esetén az összesített energetikai jellemző követelményértéke (7%-os követelményszint-csökkenés).”

Vagyis az új szabályok szerint a nagy épületek 12 százalékkal lesznek energiatakarékosabbak.

Ez nem tűnik soknak, ezért megkérdeztük a tervezőirodát, álláspontjuk szerint miként lett lényegeben energiapazarló az első terv, illetve, hogy a 12 százalék mekkora eltérést jelent a tervekben. Azt írták, hogy „A tervezési szerződés XVI. pontjában rögzített rendelkezések alapján a Vállalkozó a nyilvánosság felé, különösen a sajtó felé kommunikációra nem jogosult, az esetleges megkereséseket továbbítja a Megrendelő felé. Ezen rendelkezésnek megfelelően a megkeresést az Építési és Közlekedési Minisztérium felé továbbítottuk.”

A TSPC több nagy ingatlant is tervez(ett) a bajai uszoda mellett: többek között a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutatási centrumát, a Pécsi Tudományegyetem új épületét és a Testnevelési Egyetem új kampuszát.

 

A tervezőcég közvetlen tulajdonosa a TSPC Invest Kft., amely sokáig a cégcsoportot birtokló, győri lakcímű Kádár Mihály, majd az ő kezében lévő, Szlovákiában bejegyzett TSPC International s.r.o. tulajdonában volt. 2023 augusztusában azonban Kádár szlovákiai cége mellett a TSPC Invest Kft.-ben tulajdonos lett a West Hungária Bau Kft. (WHB) is.

A WHB-ről sokat írtunk már, hiszen a Fidesz közelébe sorolt cég évek óta sorra nyeri a nagy összegű állami megbízásokat. A biatorbágyi központú építővállalat többségi tulajdonosa a győri Paár Attila, aki akkor lett közismert, amikor megvásárolta az Eliosban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonrészét – nem sokkal azelőtt, hogy az Elios közvilágításos projektjei miatt vizsgálódni kezdett az azokat finanszírozó Európai Unió.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) és a bajai uszoda 2017-es látványterve, valamint a terület műholdképe (Átlátszó-montázs) 

Megosztás