baja

Azbeszt mérgezi Európa legveszélyeztetettebb emlősét, fokozottan védett terület határába hordták a hulladékot Bajánál

Nagy mennyiségű, vegyes építési hulladék került néhány hete a bajai földikutya rezervátum határába, az ipari parkhoz tartozó egyik telekre. A földikutyáknak most kezdődik a tavaszi aktivitása, meg is jelentek az első földtúrások a területen. A hulladékhalmok közelében viszont üvegcserepeket is kitúrtak az állatok. Civil környezetvédők és a Sikeres Bajáért Egyesület képviselőcsoport tagjai azonnali intézkedést és a veszélyes hulladék eltávolítását követelik a polgármestertől.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Megdöbbentő fotók és kétségbeesett hangú felhívás jelent meg a Délvidéki Földikutya nevű civil csoport közösségi oldalán. Eszerint a rezervátum közelébe rengeteg építési hulladék került, amelyben veszélyes anyagok is jócskán vannak: többek közt azbesztpala-, üveg-, hungarocell-darabok.

Nemcsak a veszélyes anyagok jelenléte, de maga a hulladéklerakás ténye is felháborítja a földikutyákért aggódó civileket. A 2018-ban az év emlősének választott, talajlakó földikutya rendkívül érzékeny a rezgésekre, így a hulladék lerakása is veszélyezteti a megmaradásukat.

A bajai rezervátumot két évvel ezelőtt hozták létre, ekkor nyilvánította a kormány a 114 hektáros területet fokozottan védetté. A bajai természetvédelmi terület létrehozását hosszú folyamat előzte meg. A délvidéki földikutya veszélyeztetettségére Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó egykori biztoshelyettes már 2015-ös állásfoglalásában felhívta a figyelmet.

Ebben többek között az szerepelt, hogy a kihalás szélén álló földikutyafajnak már csak a Kárpát-medencében, Baja környékén és a Vajdaságban vannak egyedei, kb. 5-600 példány.

A határzár sem tett jót nekik

A szerbiai Vajdaságban lévő földikutya-populáció viszont az akkor épülő határzár miatt veszélybe került.

Ezt megerősített az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség határozata: eszerint a határzár olyan mértékben semmisíti meg, illetve darabolja fel a földikutya életterét, hogy az veszélyeztet a faj fennmaradását. Szabó Marcel ezért is kezdeményezte egy tudományos rezervátum létrehozását Bajánál, ahol 200-270 egyedet figyeltek meg a földikutyák állapotfelmérése során.

A védett terület létrehozásához viszont meg kellett győzni Baja város vezetőit. A földikutya élőhelyek ugyanis egy olyan volt honvédségi területen vannak, melyet a város ipari parkként és napelemerőműként kívánt hasznosítani. Mégis sikerült kompromisszumot kötni, s miután a Kiskunsági Nemzeti Park elkészítette a Bajai Földikutya Rezervátum természetvédelmi kezelési tervét, a Nemzeti Park nem a teljes szektor védettségét kérte. Így a város az ingatlan egy részét gazdasági célokra hasznosíthatja.

A rezervátum felavatásán Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Fercsák Róbert polgármester is örömüknek adtak hangot Baja természeti értékeinek gyarapodása miatt.

Eddig úgy tűnt, hogy a tervbe vett ipari beruházások megvalósítását és a természetvédelem érdekeit sikerül összehangolni. Így a bajai napelemerőmű építését a földikutyák szaporodási ciklusához igazították, számolt be tavaly a folyamatról egy helyi hírportál, a Sugóparti Hírek. A rezervátum határain kívül, a leendő erőmű területén élő földikutyákat, összesen hét példányt a természetvédelmi szakemberek befogták, majd a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága által kijelölt új otthonukba telepítették át.

Kétmillió évig kihúzták, most bajban vannak

A bennszülött fajként kétmillió éve a Kárpát medence területén élő délvidéki földikutya Európa legveszélyeztetettebb emlőse. A szakemberek szerint megmaradási esélyeit növelheti az is, hogy bekerült a Bács-Kiskun megyei Értéktárba, melyet jó esetben az állat „Kiemelkedő nemzeti értékké”, majd hungarikummá nyilvánítása követhet.

Ezek után megdöbbentő, hogy közvetlenül a védett terület határába, a bajai önkormányzat kezelésében lévő területre hordtak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot. A szeméthegy a 0378/91-es helyrajzi számú telken található, mely a Baja Vagyon Zrt. honlapja szerint a Bajai Ipari Park hasznosítható területei közé tartozik.

A Délvidéki Földikutya Facebook-oldal ábráján, a Baja Vagyon Zrt. helyszínrajzának és a Kiskunsági Nemzeti Park térképének összevetéséből jól látható, hogy a hulladéklerakónak használt telek közvetlenül a földikutya-élőhelyek közelében található.

A rezervátum terepbejárása során, a földikutyák friss túrásaiban néhány napja üvegcserepeket találtak a civil közösség tagjai. A hulladékban rengeteg kagylóhéj is van, ami arra utal, hogy jelentős mennyiségű, kotort iszap is kerülhetett a területre.

Hatósági intézkedés azonban eddig nem történt az ügyben, ezért megkerestük a bajai polgármestert és a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatóját az ügyben. Levelünkre azonban nem nem kaptunk választ.

A Baján nagy felháborodást kiváltó ügyben a Sikeres Bajáért Egyesület önkormányzati képviselője, Hajdú Miklós is kérdésekkel fordult Fercsák Róbert polgármesterhez, azonnali intézkedést sürgetve a rezervátum mellett lerakott hulladék miatt. Információink szerint a képviselő-testület csütörtöki zárt ülésén téma volt a botrányos ügy. Baja város önkormányzatának honlapján egyelőre azonban csak az a hír szerepel, hogy  a testület sürgősséggel napirendre vette az önkormányzati tulajdonban lévő Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója, Zsíros Menyhért visszahívását, s a helyére új vezérigazgatót nevezett ki.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Délvidéki Földikutya/Facebook

Frissítés (2019. március 29.): Cikkünk megjelenése után  választ kaptunk a bajai polgármesteri hivataltól a rezervátum melletti hulladék ügyében. Levelükben azt írják, hogy Baja Város Önkormányzata nem adott ki engedélyt a hulladék lerakására. Tájékoztatásuk szerint az önkormányzatnak „saját eszközeivel nem sikerült információkat szereznie a hulladék eredetéről, származási helyéről és a hulladék lerakásáért felelős személy(ek) kilétéről”, ezért értesítették az illetékes szakhatóságot, valamint feljelentést tettek a Bajai Járási Ügyészségnél. Az önkormányzat az eredeti környezeti állapotokat az eljárások során megállapított felelősökkel, az ő költségükre kívánja visszaállíttatni. Ugyanakkor azt is ígérik, hogyha nem sikerül megtalálni az ügy felelőseit, az önkormányzat a saját költségén fogja a hulladékot elszállíttatni.

Megosztás