közbeszerzés

Másodjára is megtervezik a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutatási centrumát

A kormány 2017-ben bólintott rá a Semmelweis Egyetem egyik nagy projektjére, a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum létrehozására a IX. kerületben. Az egyetem 2019-ben megrendelte az ingatlan terveit, a kivitelezésre kiírt közbeszerzést pedig tavaly májusban a Fidesz-közeli a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte nettó 29 milliárdos ajánlattal, ám az egyetemnek nem volt ennyi pénze. Állami támogatást akartak rá kérni, de nem kaptak: a projekt 2022-ben felkerült a takarékoskodási okokból lefújt beruházások listájára. A Semmelweis Egyetem azonban nemrég újra szerződést kötött egy tervező céggel, és azt közölte az Átlátszó érdeklődésére, hogy a születendő tervekre alapozva forráselemzést akarnak majd végezni.

Lázár János építési miniszter 2022-es kinevezésekor kapott legfőbb feladata az volt, hogy áttekintse a tervezett állami projekteket, és leállítsa közülük azokat, amiket nem ítél sürgősnek és nélkülözhetetlennek. A kormány célja ugyanis az, hogy az állami beruházásokon két év alatt 1150 milliárd forintot takarítson meg, mert az EU-s pénzek hiányában kong az államkassza. Az egyik ilyen „felfüggesztésre” ítélt beruházás a Semmelweis Egyetem Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumának létrehozása, ám arról az egyetem ennek ellenére nem tett le.

2017-ben a kormány jóváhagyta a Semmelweis XXI. Fejlesztési Programot, amely több elemet tartalmaz – az egyik a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum létrehozása. A beruházás három egymás melletti ingatlant érint a IX. kerületben: a Hőgyes Endre utca 5–9., a Bakáts tér 10., és a Knézich utca 14. szám alatti épületeket.

A projekt érdekében egy 2018-as kormányhatározat rendelkezett a Knézich utca 14. szám alatt található ingatlan (amelyben a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának egyik telephelye működött 50 férőhellyel) fővárostól való megvásárlásáról és a Semmelweis Egyetem (SE) vagyonkezelésébe adásáról.

A leendő gyógyszerkutatási centrum területe (forrás: Semmelweis Egyetem)

Tavaly 29 milliárdért vállalta a WHB

Egy hónappal a kormányrendelet után, 2018. december végén a Semmelweis kiírta a közbeszerzést a gyógyszerkutatási központ generáltervezési feladataira. A tendert fél évvel később, 2019 nyarán a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. és a Lima Design Kft. kettőse nyerte nettó 748,75 millió forintos ajánlattal. Ezt az összeget 2021 nyarán a megrendelő által kért pótmunkák miatt 809,5 millióra emelték.

2021 decemberében aztán kiírták a közbeszerzést a tervezésre és kivitelezésre, majd 2022 április közepén meg is született az eredmény. A megbízást a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte nettó 29,4 milliárd forintos ajánlattal. Azt azonban már a kiírásban is jelezte a projektet akkor irányító állami cég, hogy (az egyetem) nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges összeggel, és a kormánytól fog kérni rá pénzt.

Közbeszóltak viszont az állami takarékoskodási intézkedések: a tavaly kinevezett Lázár János építési miniszter első és legfőbb feladata az volt, hogy áttekintse a tervezett állami projekteket, és leállítsa közülük azokat, amiket nem ítél sürgősnek és nélkülözhetetlennek. A 2022 szeptemberében közzétett 270 tételes listára pedig felkerült a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutatási centruma is – meg is szűnt a WHB-vel kötött szerződés.

Most újra megrendelték a terveket

Idén április közepén azonban a Semmelweis Egyetem újabb közbeszerzést írt ki a projekthez kapcsolódóan: 2018 után most ismét a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum generáltervezőjét keresték. A tendert három ajánlattevő közül nettó 847 millió forintos ajánlattal TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. nyerte. Ugyanaz a cég, aki a 2019-ben lezárult tervezési eljárás egyik győztese volt. A közbeszerzésről a TSPC akkor és most is büszkén számolt be a honlapján, referenciái között pedig szerepelnek is a centrum tervei.

A Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum tervei a TSPC honlapján

A gyógyszerkutatási centrum terveit készítő TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. közvetlen tulajdonosa a TSPC Invest Kft., amely sokáig a cégcsoportot birtokló, győri lakcímű Kádár Mihály, majd az ő kezében lévő, Szlovákiában bejegyzett TSPC International s.r.o. tulajdonában volt.

Idén augusztusban azonban Kádár szlovákiai cége mellett

a TSPC Invest Kft.-ben tulajdonos lett a West Hungária Bau Kft. (WHB) is,

ami tavaly elnyerte a centrum kivitelezésre kiírt közbeszerzést.

A WHB-ről sokat írtunk már, hiszen a Fidesz közelébe sorolt cég évek óta sorra nyeri a nagy összegű állami megbízásokat. A biatorbágyi központú építővállalat többségi tulajdonosa a győri Paár Attila, aki akkor lett közismert, amikor megvásárolta az Eliosban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonrészét – nem sokkal azelőtt, hogy az Elios közvilágításos projektjei miatt vizsgálódni kezdett az azokat finanszírozó Európai Unió. A közpénzes tendereken sűrűn taroló WHB éves nettó árbevétele 2018 óta évi 50-83 milliárd forint között mozgott, és 4-14 milliárd forint közötti hasznot termelt – az elmúlt három évben folyamatosan 10 milliárd fölött volt a profitja.

„Forráselemzést” végez az egyetem

Idén szeptember elején, amikor az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a TSPC-vel kötött második tervezési eljárás eredménye, kérdéseket küldtünk a Semmelweis Egyetemnek. Megérdeklődtük, hogy

  • Miért kötöttek szerződést a tervezővel, ha a kormány nem finanszírozza a centrum megvalósítását?
  • Más forrásból fogják létrehozni az intézményt? Ha igen, milyen forrásból?
  • Új közbeszerzési eljárást fognak kiírni a kivitelezésre?
  • Várhatón mikor kezdődik és fejeződik be majd az építkezés?
  • Miért volt szükség új tervezési eljárás kiírására? – hiszen 2019-ben már kötöttek erre egy szerződést, melynek összegét 2021-ben megemelték.

Kérdéseinkre az egyetem másnap válaszolt, ezt változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

„Miután a Semmelweis Egyetem megkapta a volt, majd egy évtizede üresen álló Schöpf-Merei Kórház ingatlanának kezelési jogát, azt tervezte az intézmény, hogy 21.700 négyzetméteren oktatási és kutatási funkciókat alakít ki a Bakáts tér 10., a Hőgyes Endre utca 5-9. és a Knézich utca 14. szám alatti ingatlanokon. Az állami beruházások felfüggesztéséről szóló Kormányhatározat döntését követően a Semmelweis továbbra is az egyik kiemelt projektjének tekintette a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum megvalósítását, így az elfogadott Vagyongazdálkodási tervnek megfelelően folytatta a beruházás előkészítését annak érdekében, hogy a jövőben egy olyan egyetemi kampusz jöhessen létre, ami egyszerre adhat otthont a kar oktatási, kutatási és gyógyszerkészítési funkcióinak is.

A beruházás több ütemben valósulna meg, elsőként a régi romos épületek bontása kezdődne meg, ugyanakkor a tervezés folyamán, az állapotfelmérések eredményétől függően bizonyos épületeket, épületrészeket megtartanának. Az egyetem saját forrásból kötött szerződést a tervező céggel annak érdekében, hogy a születendő tervekre alapozva elkészíthesse a forráselemzést a beruházás további tervezéséhez, ütemezéséhez.”

A Schöpf-Merei Kórház Knézich utcai épülete (fotó: Wikipedia/Globetrotter19)

Richter-részvényekkel kitömött alapítvány

Azt tehát nem közölte egyértelműen a Semmelweis Egyetem, hogy miért volt szükség újabb tervezési szerződés megkötésére nettó 847 millió forintért, amikor 2019-ben már nagyjából ugyanekkora összeget elköltöttek erre a célra. Nagy valószínűséggel azonban arról van szó, hogy átdolgozzák a korábbi elképzeléseket.

A beruházásra pedig vélhetően nem lesz nehéz forrást találniuk, hiszen a legtöbb egyetemhez hasonlóan a Semmelweist is egy „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak” (KEKVA) adta a kormány 2021-ben. Az intézményt fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (NEOA) pedig az induláshoz az egyetemi ingatlanok mellett ajándékba kapott a kormánytól 600 millió forint készpénz mellett

közel 10 millió darab Richter-részvényt is, amelyeknek értéke majdnem 35 milliárd forint volt akkor az alapító okirat szerint.

A részvények száma az azóta eltelt két évben vélhetően tovább emelkedett, mert a Richter Gedeon Nyrt. forgalma 2021-ben 454 milliárd (nem elírás), 2022-ben pedig 601,5 milliárd forint volt – utóbbival rekordot döntött. A cég által termelt profit is minden korábbinál több, 182 milliárd forint lett tavaly, de az előző évben is 141 milliárd volt.

A Semmelweis Egyetemet igazgató vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor. A kuratórium további tagjai: Bedros Jonathán Róbert, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Gloviczki Péter nyugalmazott professzor, Merkely Béla, a Semmelweis rektora, és Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) tudományos szakemberekkel tanácskozik a Karmelita kolostorban 2020. november 7-én. Mellette Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b3), szemben Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem egészségügyi közszolgálati karának dékánja (j) és Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa (j2). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az orvos végzettségű Szócska 2010 és 2014 között egészségügyi államtitkár volt a Fidesz-kormányban, és jelenleg is van állami munkája: az életrajza szerint a Belügyminisztérium Mesterséges Intelligencia Munkacsoportját vezeti 2023 áprilisa óta.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Merkely Béla rektor beszédet mond a Semmelweis Egyetem 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. szeptember 2-án. (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megosztás