A helység kalapácsa

Battai Godzilla: súlyos korrupció gyanúja miatt nyomoznak a kritikusait bíróság elé citáló polgármester városában

Kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel fenyegetett bűntett gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a Pest vármegyei rendőrség az úgynevezett Godzilla, a százhalombattai társasház felépítésével összefüggésben – értesült az Átlátszó. A rendőrség szűkszavú közlése után mindössze arra lehet következtetni, hogy az ingatlan értékesítése, pályáztatása és az a nem elhanyagolható a körülmény lehet a nyomozati felderítés központi kérdése, hogy a társasház lényegében érvényes építési engedély nélkül épülhetett fel. A Százhalombattán nagy felháborodást keltő ügyről az Átlátszó számolt be először.

Nagy jelentőségű bűnügyi fejleményről értesült az Átlátszó az úgynevezett Godzilla-ügyben. A Godzilla ez esetben egy társasház gúnyneve, a százhalombattaiak nevezték el így a település kertvárosi részén épülő monstrumot. Helyi civilek számos visszásságot tártak fel az építkezés körülményeiről. Az ügyről az Átlátszó számolt be elsőként 2019-ben.

Jelenleg is közigazgatási per van folyamatban az üggyel összefüggésben, miközben a rendőrség súlyos bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz.

2022-ben indult a nyomozás ismeretlen tettes ellen

Egy, a rendőrségi sajtószolgálat hivatalos közlésétől függetlenül birtokunkba került rendőrségi információ szerint az ügy egyik fontos kérdése: miként lehet bármilyen törvényi következmény, érvényes építési engedély nélkül felépíteni egy ekkora házat?

Értesüléseink szerint a rendőrség 2022-ben nyomozást indított a Százhalombattán, a Gesztenyés út 9. szám alatt található, 1930 négyzetméteres alapterületű ingatlanon egy 36 lakásos társasház és személyfelvonó építésével összefüggésben. Az Átlátszó úgy tudja, a nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya folytatja hűtlen kezelés bűntette miatt.

Azt kérdeztük a rendőrség sajtószolgálatától, megerősítik-e ezeket az információkat. Illetve azt, hogy a nyomozás kiterjed azokra a kérdésekre, amelyek szerint az ingatlan értékesítésének önkormányzati pályáztatását ellentmondásos körülmények övezték, az építkezést érvényes engedély nélkül kezdték meg, majd fejezték be. Továbbá az is kérdéses, van-e összefüggés az engedély nélküli építkezés és az érintett útszakasz felújítása és közművesítése között, amelyet az önkormányzat finanszírozott.

Megkérdeztük, van-e az ügynek gyanúsítottja, valamint olyan érintettje, aki az önkormányzat tisztségviselője, illetve közöljék, hogy milyen fázisban tart az ügy.

A rendőrség először ezt válaszolta: „Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelt nyomozás – egyelőre ismeretlen tettes ellen – jelenleg is folyamatban van, arról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

Más, meghízható rendőrségi forrásból úgy értesültünk, hogy nem csak egy „bagatell” hűtlen kezelési ügyről van szó. A rendőrség a Büntető Törvénykönyv 376. § (1) bekezdésében meghatározott és az (5) bekezdés a) pontja szerint minősülő, különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást – tudta meg az Átlátszó.

A törvény rendelkezése szerint az (5) bekezdés a) pontja szerint a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés különösen nagy vagyoni hátrányt okoz. Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. Összehasonlításképpen: a rablást a törvény – alapesetben – ugyancsak kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Vagyis kiemelt, súlyos bűntett gyanúja miatt folyik a százhalombattai ügy rendőrségi felderítése.

Fontos kiemelni ismét, hogy a büntetőeljárásnak – ahogy a rendőrség írta az Átlátszónak – egyelőre nincs gyanúsítottja. Több jel arra utal ugyanakkor, hogy a Godzilla-ügy rendkívül kínosan érintheti Százhalombatta önkormányzatát és polgármesterét, Vezér Mihályt.

Facebook-megosztásokért perelt a polgármester

Lassan elkészül a kertvárosi környezetbe épített 36 lakásos, 16 méter magas társasház Százhalombattán – ezt 2022 februárjában írtuk. A 24.hu 2023. március elején számolt be arról, hogy egy rendkívül rendkívül bonyolult és jelenleg is tartó jogi huzavona után a Godzilla megépült.

A „Battai Godzilla” terve már a bejelentés napján heves indulatokat szított, amelyek évek múltán sem csillapodtak. A helybéliek egy civil csoportja évek óta küzdött a kertvárosi környezetben épülő, kirívóan magas társasház építése ellen.

Az önkormányzattal folytatott folyamatos harc odáig fajult, hogy Vezér Mihály polgármester több százhalombattai polgárt jelentett fel és idéztetett a bíróság elé, amiért megosztottak egy őt bíráló bejegyzést a Facebookon. Vezér Mihály első- és másodfokon is – tehát jogerősen – elbukta a pert. Lényeges megismételni: saját választókerületének adófizetőit azért jelentette fel az ellentmondásos megítélésű polgármester 2019 nyarán, mert megosztottak egy őt bíráló Facebook-bejegyezést.

Az előzmény: éppen a Battai Godzilla-ügy kirobbanása előtt jelent meg egy bejegyzés 2019. június 4-én a battai HELP-egyesület honlapján (a poszt már nem érhető el a Facebookon, a szöveg egy részét itt lehet elolvasni). A bejegyzés lényege: az egyesület él a gyanúperrel, hogy a Battai Godzilla építéséhez kapcsolódó útfelújítás mögött olyan üzleti érdekek húzódnak meg, amelyek a polgármesterhez köthetőek.

„A volt TIGÁZ telephelyén egy többszintes társasházat kívánnak építeni, és a megépítéshez szükség van komolyabb közműfejlesztésekre, amit a város pénzéből biztosítanak az építő számára. Ez egyébként nonszensz, mivel a város lakosságával mindig megfizetteti a polgármester a közműfejlesztéseket, és ebből nem csinál lelkiismereti kérdést” – írták akkor a civilek.

Majd így folytatták: „mindennek még nagyobb súlyt ad az, hogy azok a családok, amelyek ennek az építkezésnek a kárát fogják látni, kéréssel fordultak Vezér Mihályhoz, aki természetesen ezt figyelmen kívül hagyta. Nem szabott gátat az építkezésnek, miután csendben, a város lakosságának tudta nélkül eladta a telket az építőnek (feltételezhetően nyomott áron)”.

A százhalombattai önkormányzat 2013-ban lett az ingatlan tulajdonosa. A képviselők zárt ülésen 2017. május 30-án döntöttek a telek árverési értékesítéséről, a kikiáltási árat bruttó 40 millió forintban állapították meg. Az önkormányzat végül 2018 nyarán adta el az ingatlant a beruházó Olvex Kft.-nek. A Godzilla felépítéséhez az Olvex kérte az építési engedélyt.

Vezér Mihály a poszt megjelenése után rágalmazás miatt tette meg a feljelentését „a város jogi képviselőjének” is titulált Berczi Norbert ügyvéddel együtt. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Vezér Mihály azokat jelentette fel, akik megosztották a HELP Facebook-bejegyzését.

Rendőrség: Szerkesztő Úr! Önnek igaza van

Minthogy a Facebook-poszt alapján nem volt egyértelműen megállapítható a feljelentettek személyazonossága, ezért a bíróság a rendőrséget vette igénybe. A nyomozást lefolytató rendőrség 2019. július 25-én küldte meg a feljelentettek kilétéről és elérhetőségéről készült átiratát. Ezután Vezér Mihály a jogi képviselője révén megtette a magánindítványát, és kérte hét személy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatti megbüntetését.

Helyi források szerint a battai civilek bíróság elé citálásának egyetlen célja lehetett: a megfélemlítés és a tiltakozó civilek meghurcolása. A Vezér Mihály által indított büntetőeljárás teljes kudarca után a Godzilla-ügyben jelenleg is folyamatban lévő rendőrségi eljárásról szóló információnkat, amely szerint kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel fenyegetett bűncselekmény miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen egy százhalombattai társasház felépítésével összefüggésben, így kommentálta a rendőrség sajtószolgálata:

“Tisztelt Szerkesztő úr! Igen, az Ön által leírt minősítés helytálló.”

Kérdeztük az érintetteket: sem Vezér Mihály polgármester, sem az Olvex Kft. nem reagált az Átlátszó kérdéseire.

Kis Zoltán

Címlapkép: Vezér Mihály polgármester / Facebook

Megosztás