százhalombatta

„Battai Godzilla”: feljelentésig fajult egy társasház elleni tiltakozás a Facebookon

Lassan elkészül a kertvárosi környezetbe épített 36 lakásos, 16 méter magas társasház Százhalombattán. A „Battai Godzilla” terve már a bejelentés napján indulatokat szított, amelyek évek múltán sem csillapodtak. A helybéliek egy csoportja évek óta küzd az építkezés ellen, egyre elkeseredettebben. Az önkormányzattal folytatott folyamatos harc oda vezetett, hogy Vezér Mihály polgármester hét százhalombattai polgárt jelentett fel és idéztetett a bíróság elé, amiért megosztottak egy őt bíráló bejegyzést a Facebookon. Vezér első- és másodfokon is elbukta a pert.

Már javában árulják annak a társasháznak a lakásait, amely az utóbbi évek egyik legfigyelemreméltóbb civil tiltakozó akciójának jelképévé vált Százhalombattán. Ez az úgynevezett Godzilla-ház, amelynek építését előreláthatólag 2022. december 31-én fejezik be.

A csendes, kertvárosi terület mellett egy 36 lakásos, 16 méter magas, liftes társasház épül, amelynek jogi lehetőségét az önkormányzat a helyi építési szabályzat módosításaival teremtette meg 2017-ben. A környéken élők teljesen biztosak voltak abban, hogy az ingatlanjaik elértéktelenednek, és persze, a nyugalmukat is féltették. Ezért három hét alatt 1200 aláírást gyűjtöttek tiltakozásul.

Százhalombattán a kertváros lakói fellázadtak az ötszintes társasház terve ellen | atlatszo.hu

Ezerkétszáz tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze eddig azok a százhalombattai civilek, akik nem akarnak belenyugodni az életüket lakótelepi minőségűvé alakító társasházi beruházásba. A polgármester szerint a lakóknak figyelniük kellett volna, hogy az elmúlt években milyen döntéseket hozott az önkormányzat. Állítólagos rágalmazások és konkrét fenyegetőzések: a 18 ezer lakosú kisvárosban idén elmarad a politikai uborkaszezon.

A szomszédukban egyik napról a másikra kinövő társasházak története sok száz, talán ezer ember alapélménye. A Godzilla szomszédai annyiban különböznek tőlük, hogy jól megszervezték magukat, és a több fronton vívják a küzdelmet az építési projekt ellen. Ez a hosszú ideje tartó küzdelem azonban egyre elkeseredettebb.

Legutóbb január derekán a Facebook-oldalukon „megköszönték” a helyi képviselő-testület tagjainak segítségét. „Megköszönjük mindazoknak a hozzájárulását, akik nélkül ez a szörnyedvény nem jöhetett volna létre. (…) Ugyan a képviselők egyenként személyesen kifejtették, hogy nem tudták, hogy mit szavaztak meg, és együttéreznek a szomszédokkal, többet nem tettek. Pedig lett volna lehetőségük a segítségnyújtásra” – olvasható a kiírásban.

Leglátványosabb akciójukat azonban még 2021. július 30-án hajtották végre: emléktáblát lepleztek le a Battai Godzilla megjelenése alkalmából. Az emléktáblán a következő felirat olvasható: „GODZILLA a vezéralak, köszönjük!” – erről az értő szemek tudják, hogy fricska és egyben üzenet Vezér Mihálynak, aki nemcsak polgármester, hanem a Gesztenyés úti terület önkormányzati képviselője is.

Nem kevés merészség kellett az emléktábla-leleplezés megszervezéséhez. Több jel utal ugyanis arra, hogy Százhalombatta polgármestere nem kedveli a kritikát, és ha olyan kedvében van, akkor tesz is ellene.

Feljelentés rágalmazás miatt

Éppen a Battai Godzilla-ügyet érintően jelent meg egy bejegyzés 2019. június 4-én a battai HELP-egyesület honlapján (a poszt már nem érhető el a Facebookon, a szöveg egy részét itt lehet elolvasni). A bejegyzés lényege: az egyesület él a gyanúperrel, hogy a Battai Godzilla építéséhez kapcsolódó útfelújítás mögött olyan üzleti érdekek húzódnak meg, amelyek a polgármesterhez köthetőek.

„A volt TIGÁZ telephelyén egy többszintes társasházat kívánnak építeni, és a megépítéshez szükség van komolyabb közműfejlesztésekre, amit a város pénzéből biztosítanak az építő számára. Ez egyébként nonszensz, mivel a város lakosságával mindig megfizetteti a polgármester a közműfejlesztéseket és ebből nem csinál lelkiismereti kérdést” – írták egyebek mellett a civilek.

Majd így folytatják: „mindennek még nagyobb súlyt ad az, hogy azok a családok, amelyek ennek az építkezésnek a kárát fogják látni, kéréssel fordultak Vezér Mihályhoz, aki természetesen ezt figyelmen kívül hagyta. Nem szabott gátat az építkezésnek, miután csendben a város lakosságának tudta nélkül eladta a telket az építőnek (feltételezhetően nyomott áron)”.

A százhalombattai önkormányzat 2013-ban lett az ingatlan tulajdonosa. A képviselők zárt ülésen 2017. május 30-án döntöttek a telek árverési értékesítéséről, a kikiáltási árat bruttó 40 millió forintban állapították meg. Az önkormányzat végül 2018 nyarán adta el az ingatlant a beruházó Olvex Kft.-nek.

Vezér Mihály tíz nappal a poszt megjelenése után rágalmazás miatt tette meg a feljelentését „a város jogi képviselőjének” is titulált Berczi Norbert ügyvéddel együtt. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Vezér azokat jelentette fel, akik megosztották a HELP Facebook-bejegyzését. Vezér feljelentése 2019. június 14-én érkezett az érdi bíróságra rágalmazás miatt a HELP Facebook-oldalán megjelent bejegyzés miatt.

A feljelentést a poszt készítője és megosztói ellen tette a polgármester.

Minthogy a poszt alapján nem volt egyértelműen megállapítható a feljelentettek személyazonossága, ezért a bíróság a rendőrséget vette igénybe. A nyomozást lefolytató rendőrség 2019. július 25-én küldte meg a feljelentettek kilétéről és elérhetőségéről készült átiratát. Ezután Vezér a jogi képviselője révén megtette a magánindítványát, és kérte hét személy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatti megbüntetését. Ezért a bűncselekményért a törvény legfeljebb két évi szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

Vezér Mihály polgármester (forrás: Facebook)

A magánindítványra induló úgynevezett magánvádas eljárások következő fázisa a személyes meghallgatás, amelynek egyik fontos célja a felek kibékítése. A 2019. november 18-i, jó két és fél órán át tartó meghallgatás után – amelynek hangulatát egyik forrásunk „megalázónak”, egy másik pedig „ironikusnak” nevezte – végül négy vádlott maradt. Egy feljelentettel szemben maga a polgármester visszakozott, további kettő pedig bocsánatot kért.

Többet kell elviselnie

Decemberben Vezér „emelte a tétet”: azoktól, akik nem kértek tőle bocsánatot – köztük Százhalombatta korábbi polgármesterével – 200-200 ezer, egy vádlottól pedig 300 forint sérelemdíjat követelt.

Az érdi bíróság az eljárást – nem meglepő módon – megszüntette. A hivatkozás lényege a közismert és a bíróságok által következetesen alkalmazott jogi tétel:

a közszereplőnek a közügyekkel összefüggésben többet kell tűrnie, mint egy nem közszereplőnek.

Vagyis hiába volt alkalmas a Facebook-poszt Vezér becsületének csorbítására, azt a polgármesternek el kell viselnie. Apró, ténybeli pontosításoktól eltekintve a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék ugyanezen indokokkal emelte jogerőre az érdi bíróság roppant részletes határozatát.

Vezérnek azonban az egész ügyről teljességgel más volt a véleménye. Facebook-posztjából az derül ki, hogy nem hogy a két bíróság – tárgyalás kitűzése nélkül – lesöpörte volna a feljelentését, hanem egyenesen ő az, aki nyert az ügyben.

„A Gesztenyés úti rágalmazási per jegyzőkönyvéből egyértelműen kiderül, hogy a BÍRÓSÁG OSZTOTTA AZ ÁLLÁSPONTOMAT: nevezetesen polgármesterként sem kell eltűrnöm minden hazugságot korlátlanul, amely a becsületemet csorbítja” – írta az Átlátszónak címzett válaszát a Facebookon is posztolva. (Fontos rámutatni, hogy Vezér az eljárás jegyzőkönyvéről beszél, amelynek az ügy érdeme szempontjából nincs jelentősége. A bíróság az ügy érdemét ügydöntő határozatokkal bírálta el.)

Majd így folytatta, miután felvetettük, hogy ez az egész mindössze egy megfélemlítő akció volt: „az Ön állításával szemben nem elterjedt Százhalombattán az a vélemény és állításaival ellentétben nem is volt célja, hogy az eljárás a választópolgárok meghurcolását, megfélemlítését, stb. szolgálja. Önnel ellentétben engem Battán közel 40 éve ismernek. Nem a maga állítása szerint!”

Majd hozzátette: „a bíróság a jogsértést megalapozottnak ítélte, ezért elindította a békéltető eljárást, ahol a rágalmazók egyik fele belátta, hogy hibázott és bocsánatot kért. A másik fele továbbra is fenntartja rágalmát, amit nem tud semmivel alátámasztani.”

Csakhogy a magánvádas ügyekben a bíróság nem azért tűzi ki a békéltető meghallgatást, mert megalapozottnak tartja a jogsértést, hanem azért, mert a büntetőeljárásról szóló törvény így rendelkezik.

Végül Vezér azért tesz megnyugtató kijelentést: „polgármesteri eljárásomban történő jogsérelmet miért is kellene magánszemélyként kezelnem? Mindezek ellenére az ÜGYVÉD ÚR A PERVITELT NEM SZÁMLÁZTA LE az önkormányzatnak!”

Vizsgálat indult

Korábbi cikkünkben már utaltunk arra, hogy egyes vélekedések szerint a Duna jobb partján, Budapesttől délre 27 kilométerre fekvő és nagyjából 18 ezer lelket számláló Százhalombatta afféle „közjogi zárvány és alternatív politikai univerzum” a XXI. század Magyarországán.

Az egykori szabaddemokrata, közgazdász szakképzettségű Vezér, aki öt éves megszakítással 1990 óta az erősen iparosodott és gazdag város első embere, mintha ismét ezt a tételt bizonyítaná saját jogértelmezésével.

Mint korábban beszámoltunk róla, vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság Százhalombattán, amiért önkormányzati cégek megtagadták egy könyvelő cég, a DIKser Kft.-vel kötött szerződések kiadását. Az önkormányzat első embere és a DIKser Kft. egyik tulajdonosa egy és ugyanaz az ember: Vezér Mihály polgármester.

Titkolják, mennyi közpénz folyt a polgármester kft.-jéhez az önkormányzati cégeken keresztül | atlatszo.hu

Vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság Százhalombattán, amiért önkormányzati cégek megtagadták egy könyvelő cég, a DIKser Kft.-vel kötött szerződések kiadását. Az önkormányzat első embere és a DIKser Kft. egyik tulajdonosa egy és ugyanaz az ember: Vezér Mihály polgármester. Egy korábbi adatvédelmi biztos azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy az eset megítélése egyértelmű: az üzleti titokra való hivatkozás téves. A legfőbb bírói fórum, a Kúria elemző-csoportjának összefoglaló véleménye alapján szintén arra lehet következtetni: a százhalombattai cégek az információs szabadságjogokat megsértve tagadták meg a Vezér Mihály százhalombattai polgármester kft.-jével kötött szerződések legalapvetőbb adatainak kiadását.

Kis Zoltán

Nyitókép: A tiltakozók „emléktáblája” (forrás: Százhalombatta Gesztenyés úti társasház ügye Facebook-oldal)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás