Mezőhegyes

Nettó 1,8 milliárdért fejezhetik be a Nonius Hotelt a mezőhegyesi Ménesbirtokon

Végéhez közeledik a Nonius Hotel felújítása Mezőhegyesen. Eredményes lett ugyanis az a tender, amit a befejező munkálatokra írt ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A megbízást az a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. nyerte el, amely a beruházás előző szakaszát is végezte. Ezzel együtt jelenleg ötmilliárd forintnál jár a létesítmény rekonstrukciója.

„Az egykori kaszárnya a XVIII. század második felében, egyes források szerint 1786 és 1810 között épült, műemléki védelem alatt álló, téglalap alaprajzú egyemeletes, részben alápincézett, 2076 m2 alapterületű, téglaszerkezetű épület felújításának befejezése” – így kezdődik annak a tendernek és feladatnak a leírása, amit tavaly ősszel írt ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Majd azzal folytatódik, hogy a rekonstrukció során 14 szobát és 2 lakosztályt alakítanak ki egy 300 adagos konyha felújításával, új étterem és bár megépítésével, az emeleten egy 113 m2 alapterületű rendezvényteremmel (szalonnal) és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel. A pincében wellness funkció kap helyet, a tetőtérben a gépészeti helyiségek, a kazánház, a hűtőgépház és a szellőző gépház lesznek.

A munkálatokat a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt. végezheti el nettó 1,87 milliárd forintért.

A cég úgy lett befutó, hogy a három másik pályázó, a HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft., a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt., valamint a GALÉRIA INVEST Építőipari és Kereskedelmi Kft. ajánlatát is érvénytelennek nyilvánították.

Látványterv Nonius Hotel

A Nonius Hotel látványterve. Forrás: Lázár János Facebook-oldala

A Dél-Konstrukt így folytathatja a munkálatokat a létesítményben, miután a korábbi, 2 milliárd forint értékű megbízást is ők nyerték el a beruházás során. Előttük az RZB Invest Kft. dolgozhatott az épületen nettó 1,28 milliárd forint értékben.

Vagyis összesen több mint ötmilliárd forintba került eddig a hotel felújítása.

Ahogy arról 2022 augusztusában beszámoltunk, a kormány számtalan építkezést halasztott el a „rezsicsökkentés megvédése és a háború” miatt, azonban ez nem érintette többek között a Lázár János vezette Nemzeti Ménesbirtok beruházásait sem.

Jut pénz mindenre

Márpedig a Ménesbirtokon bőven akadnak fejlesztések, amelyekről korábban több cikkben is beszámoltunk.

Legutóbb tavaly ősszel írtunk a Ménesbirtokról, amikor kiderült, hogy az A-Mezőgép Kft. nettó 2,1 milliárd forintért fejlesztheti a Tangazdaság Zrt. vetőmagüzemét – részben uniós támogatásból. Előtte pedig arról adtunk hírt, hogy két új tehénistállót építenek nettó 3,3 milliárd forintból. Az istállóépítés is kapott 1,2 milliárd forintos EU-s támogatást.

Mindez azonban már nem közvetlenül az állami vagyont gyarapítja. 2021 tavaszán szavazta meg ugyanis a parlament, hogy a 12 állami egyetem mellett a ménesbirtok is alapítványi fenntartásba kerüljön. Lázár János szerint ugyanis ez egy erős jogi biztosíték, hogy a ménesbirtokot többé senki se vehesse el a magyaroktól és a mezőhegyesi emberektől.

Bár

a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma,

az új tulajdonos Jövő Nemzedék Földje Alapítványt csak fél évvel később jegyezték be, 237 kilométerre a birtok központjától, a Pasaréti úton. A honlapjuk azóta sem működik. A kuratórium elnöke Lázár János lett.

Pár nappal azután egyébként, hogy az alapítványba adásról szóló törvény hatályba lépett, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 1,2 milliárd forint agrártámogatásban részesült. A ménesbirtokot birtokló alapítvány 2022-ben 15 milliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől a választások előtt, tavaly év végén pedig két állami céget ajándékozott neki a kormány.

Katus Eszter

Címlapkép: Folynak a munkálatok a Nonius Hotelnél (fotó: Lázár János Facebook-oldala)

Megosztás