törökbálint

Törökbálint fideszes polgármestere szerint ő ártatlan a hűtlen kezelésben, de az ügyészség „matat”

A törökbálinti telekmutyik miatt a vádlottak padjára ülni kényszerülő fideszes polgármester szerint az ellene benyújtott vádirat minden magyarországi önkormányzat működését megkérdőjelezi. Ha az ellene folyó eljárás a júniusi önkormányzati választásokig befejeződne, arra az esetre „komoly lépéseket” helyezett kilátásába, és ettől szerinte valakiknek „rettenetesen aggódniuk” kell. Elek Sándor az Átlátszó kérdésére nem árulta el, hogy pontosan kikre és mire gondolt.

Elek eddig is következetesen visszautasította a vádakat, ám nemrég egy tévéinterjúban és a helyi postaládákba bedobott szórólapon fideszes politikushoz mérten rendkívül éles szavakkal bírálta az Orbán-rendszer pillérének tartott ügyészség, valamint a rendőrség tevékenységét.

Talán harmadik nekifutásra megkezdődhet a fideszes törökbálinti polgármester ellen folyó büntetőeljárás bírósági szakasza az Érdi Járásbíróságon március közepén. A korrupciós cselekménnyel megvádolt Elek Sándor ügyében a bíróság először 2023. október közepén tartott volna előkészítő ülést, amit aztán december 12-re halasztottak. Majd ezt az előkészítő ülést – betegség miatt – ismét el kellett halasztani.

A Törökbálint polgármesteri tisztségét 2014 óta betöltő Eleknek így csaknem pontosan három hónappal a június 9-i önkormányzati választások előtt, március 12-én kora délután kell bíróság elé állnia Érden. A korrupciós vád, a telkek értékesítésével kapcsolatos hűtlen kezelés miatt az ügyészség által indítványozott felfüggesztett börtönbüntetés meglehetősen súlyosnak tűnik.

Ha Elek Sándor továbbra is ártatlannak vallja magát, és nem mond le a tárgyalás jogáról (minden kijelentése és jel erre utal), ennek ellenére – a kívánt feltételek fennállása, például az indítványozott tanúk, szakértő jelenléte esetén – még aznap átalakulhat az előkészítő ülés tárgyalássá, és akár ítéletet is hirdethet az ügyben az érdi bíróság március 12-én.

Felfüggesztett börtönt kér rá az ügyészség

Az Átlátszó írt először a törökbálinti telekmutyik miatt indult büntetőeljárásról, aminek az alapjául szolgáló feljelentést 2020 őszén Bruder Márton törökbálinti helyi képviselő és Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere tette meg.

Az ügyészség ezt követően ezt a tájékoztatást adta lapunknak: „Az Érdi Járási Ügyészség nyújtott be 2023. szeptember 19. napján vádiratot az Érdi Járásbíróságra a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a./ pontja szerint minősülő,  folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”. Korábban Törökbálint fideszes polgármestere, Elek Sándor – a részletek említése nélkül – maga jelentette be a Facebookon, hogy vádat emeltek ellene.

A vádiratban az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint  az eljárás során felmerült bűnügyi költség általa történő megtérítésére tett indítványt – írta a főügyészség szóvivője.

Az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt – közölte az ügyészség az Átlátszóval 2023 tavaszán. Mint írták, a megalapozott gyanú szerint a gyanúsított önkormányzati rendeletben számára biztosított, úgynevezett átruházott hatáskörben döntött a 2018-as, illetve a 2019-es évben két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről.

A döntése eredményeként az önkormányzatot jelentős – azaz 5 millió forintot meghaladó, de 50 millió forintot el nem érő – vagyoni hátrány érte.

Tavaly tavasszal megjelent cikkünkben még csak utalni tudtunk arra, hogy az eljárás szoros összefüggésben lehet azzal az üggyel, amelyet az Átlátszó 2020 októberében hozott nyilvánosságra Bruder és Tetlák feljelentése nyomán.

Akkor azt írtuk: mélyen áron alul juttatta telkekhez munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere helyi ellenzéki politikusok szerint. A feljelentés szerint az egyik 4,5 millió forintért eladott önkormányzati telekre később 24 millió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal.

„Rettenetesen kell aggódniuk”

„Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a független Magyar Bíróságnak. Az ügyészség dolga, hogy vádat emeljen, a bíróság dolga pedig az, hogy ítéletet hozzon” – írta 2023. szeptember 21-én a Facebookon Elek Sándor fideszes politikus, a jómódú Pest megyei település, Törökbálint polgármestere.

Elek akkor így indokolta derűlátását az ellentmondásos megítélésű telekügyletek miatt indult büntetőeljárásban: „Végre egy olyan szakaszba értünk, ahol hangsúlyosabban érvényesülhet a jogi védelmem és nincs kétségem azzal kapcsolatban, hogy a tárgyaláson minden szempontot figyelembe fognak venni és felmentő ítélet fog születni”.

Tisztelt Törökbálintiak!

Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a…

Közzétette: Elek Sándor polgármester – 2023. szeptember 21., csütörtök

 

Szeptember óta azonban a mintegy 14 ezer lelket számláló, Budapest mellett fekvő település első embere változtatott a hangnemén. Élesen bírálta az ügyészséget, ami azért roppant figyelemreméltó, mert Elek a Fidesz-KDNP polgármestere. Közkeletű ellenzéki felfogás szerint pedig a legfőbb ügyész, Polt Péter – és rajta keresztül az egész, erősen hierarchizált ügyészségi szervezet – a kormánypárt befolyása alatt áll. Mindezt arra alapozzák például, hogy Polt még a kilencvenes években a Fidesz listás képviselő-jelöltje volt, s kinevezése óta több nagy korrupciós ügyet elsüllyesztett.

Elek a napokban Törökbálinton postaládákba bedobott kiadvány, a Tényező szerint a következő kijelentést tette egyebek mellett az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásról:

„A vádirat tulajdonképpen minden magyarországi önkormányzat működését kérdőjelezi meg. Átvitt értelemben kifogást emel ugyanis a jogszabályok által meghatározott eljárásrend ellen.”

Tényező_1.szám by atlatszo on Scribd

 

A Budapest Környéke Televíziónak adott interjújában pedig kijelentette, hogy „És az ügyészség addig matat, amíg úgy gondolja, hogy a polgármester ott vétkezett” (9:38-tól). Kicsit később (14:09-től) pedig azt mondta:

„Egytől nagyon aggódjanak, hogy nehogy véletlenül az önkormányzati választásokig lezáruljon az ügy. Ettől azért rettenetesen kell aggódniuk, mert én komoly lépéseket fogok tenni.”

 

Nem mondta el, kikre gondolt

Eleket írásban arra kértük, közölje, hogy pontosan kikre gondol, akiknek rettenetesen aggódniuk kell? Az ismeretlen tettes ellen feljelentést megtevőknek, a rendőröknek, ügyészeknek, esetleg a bíróságnak? Miért az önkormányzati választás időpontjához igazítja fenyegetésének beváltását? Milyen elrettentően komoly lépésekre készül? Kértük, hogy tegye érthetővé a videóban elhangzott kijelentését.

A „matató ügyészség” kapcsán tett megjegyzéséről megkérdeztük tőle: „Ez azt jelentené, hogy a nyomozóhatóság és az ügyészség valamiféle összeesküvést szőtt Ön ellen, hogy a vádlottak padjára tudják ültetni?”. Megjegyeztük, hogy nagyon súlyos kijelentéseket tett, amely az ügyészi szervezet mint független hatalmi ág integritását érinti, és amely kétségbe vonja az ügyészi szervezet működésének alkotmányosságát. Arra is megkértük, hogy erősítse meg: tényleg ő tette ezeket a kijelentéseket.

Törökbálint fideszes polgármestere a következőképpen válaszolt: „Az Ön által feltett kérdésekre válaszolva úgy gondolom, hogy

ezen személyemet érintő eljárás kapcsán jogom van véleményt formálni.

Ugyanakkor meglepődve tapasztalom, hogy Ön, mint újságíró előzetesen minősíti az én általam elmondottakat”.

Elek egyébként az idézett röpiratban és az agglomerációs tévének adott nyilatkozatában kiterítette a lapjait. A lényeg: a hivatal és ő is minden jogszabályi előírásnak eleget tett, így szóba sem kerülhet a bűnössége, az pedig különösen nem, hogy szándékosan tette volna mindezt. Utalt arra, hogy már csak azért sem követhette el a hűtlen kezelés bűntettét, mert az kizárólag  szándékosan elkövethető bűncselekmény.

Tenyezeo Eleksandor 2024januar

Részlet a Tényező c. kiadványból

Sok más mellett utalt arra is, hogy egyetlen olyan tanúvallomás sincs az ügyben, amely terhelő lenne ránézve. A Tényező című röpiratban a bűnper központi kérdéséről, a telekértékesítésekhez vezető eljárásrendről ez olvasható (2. oldal):

„A vagyongazda az, aki előkészíti, hivatalos értékbecslő szakvéleményével alátámasztja és az elkészült anyagot átadja a település jegyzőjének. A jegyző az a személy, aki törvényességi szempontból ellenőrzi és kézjegyével elsőként látja el a dokumentumot. A polgármesterhez aláírásra csak mindezek után kerül a szerződés. Amennyiben a jegyző, vagy bármelyik ügymenetben résztvevő ügyintéző, jogász kifogást emelt volna, akkor arról jegyzőkönyvet kellett volna felvenni. Azonban ebben az esetben minden szakértő az adás-vétel minden aspektusát rendben lévőnek és a jogszabályoknak megfelelőnek találta.”

Az ügy lehetséges végkifejlete a közelgő polgármester-választás miatt is kényes probléma. A fideszes választókerületben bő fél év leforgása alatt már a második magas rangú kormánypárti politikusnak kell a büntetőbíróság elé állnia. Hiszen T. Mészáros Andrást, aki 2019-ig a szomszédos Érd polgármestere volt, 2023. október elején ítélte jogerősen pénzbüntetésre az Érdi Járásbíróság.

Elek korábban azt nyilatkozta, hogy mindenképp el kíván indulni idén a június 9-i önkormányzati választáson. Ha a vád szerint addig jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik, abból még nem következik automatikusan, hogy meg kellene fosztani a polgármesteri tisztségétől.

Kis Zoltán

Címlapkép: Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere 2023. december 20-án (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás