törökbálint

Áron alul adhattak el önkormányzati ingatlanokat Törökbálinton, nyomozás indult az ügyben

Mélyen áron alul juttatta telekhez munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere helyi ellenzéki politikusok szerint. A feljelentés szerint az egyik, négy és fél millió forintért eladott önkormányzati telekre később huszonnégymillió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt az Elek Sándor polgármestert érintő ügyben.

Támogatási kampány

“Ugye tudják, hogy a hónapok óta, válogatás nélkül ránk zúduló koholmányokhoz hasonlóan, most sem a feljelentés és annak jogi következményei a lényegesek? (…) Itt sokkal inkább a politikai népszerűség elvtelen hajhászásáról, a folyamatos ellenségkép-keresésről, az ártatlanok megfélemlítéséről van szó!” – írta Facebook oldalán szeptember végén Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere.

Elek azután fakadt ki ilyen szenvedélyesen, hogy az érdi rendőrkapitányság előtt két LMP-s politikus, Bruder Márton törökbálinti képviselő és Tetlák Örs érdi alpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be: feljelentést tesznek Elek Sándor ellen.

A mellékleteivel együtt igencsak terjedelmes feljelentést jegyző Bruder szerint a fideszes polgármester a képviselő-testületet megkerülve, áron alul döntött telkek eladásáról. Facebook oldalán a zöldpárt törökbálinti szervezete így fogalmaz:

“a kedvezményezettek, akik sok millió forinttal olcsóbban jutottak ingatlanhoz, a személyes asszisztense és a közbeszerzésekért felelős ügyintéző hölgy volt”.

“A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ügyben” – közölte a rendőrség kommunikáció osztálya az Átlátszóval.

Eleket arról kérdeztük, hogy a korábbi nyilatkozatain túl kívánja-e kommentálni a nyomozás elrendeléséről szóló hírt, ám a fideszes politikus azt mondta: az eljárás ezen fázisában nem kíván nyilatkozni. Korábban Törökbálint első embere jogi eljárásokat helyezett kilátásba az ingatlanügy részleteinek kiteregetése miatt.

A vételár többszörösére adott jelzálogot a bank

Bruder a feljelentésben – az átala felkért értékbecslők számaira is hivatkozva – lényegében azt állítja: alulértékelték az eladásra szánt ingatlanokat, történetesen 15 millió forint alá. Így a helyi rendelkezések szerint a polgármesternek jogában állt egyedül dönteni az eladásról, nincs szükség a képviselő-testület jóváhagyására.

Az első ingatlan Törökbálint – Bruder megfogalmazása szerint – nagyon felkapott és nagyon drága Tükörhegy alatti első utcában helyezkedik el: egy 578 négyzetméter alapterületű telek egy 56 négyzetméter alapterületű lakóházzal. “A polgármester úr a 2018. július 31. napján kelt, 23/2018. számú polgármesteri döntésével az általa felkért értékbecslő szerint 8.800.000,- Ft-os ingatlant 8.000.000,- Ft vételár ellenében adta el a közvetlen munkatársának” – írja az LMP politikusa a feljelentésben.

A másik ingatlan egy 796 négyzetméter alapterületű telek volt, amit a polgármester a 2019. január 14. napján kelt, 4/2019. számú polgármesteri döntésével, az általa felkért értékbecslő szerint 5.030.000,- Ft-os ingatlant 4.500.000,- Ft vételár ellenében adta el a közvetlen munkatársának – olvasható a feljelentésben.

Bruder szerint elfogadhatatlan a döntés polgármesteri indokolása, amely szerint: „a vételárat bruttó 4.500.000 Ft-ban állapítom meg az ingatlan műszaki állapotára való tekintettel. A fenti összeget a szakértői értékbecslés és a beérkező ajánlat alapján állapítottam meg. Továbbá a vételár megállapításánál figyelemmel voltam arra, hogy az ajánlattevő a Polgármesteri Hivatalunk dolgozója 10 éve és Törökbálinton kíván családjával letelepedni, és a megvásárolt ingatlan bár építési telek, de építési övezeti besorolása miatt a ráépítők a családtámogatási kedvezményeket nem tudják igénybe venni.”

Ugyanakkor több jel arra utalt, hogy a telek értéke pár hónap alatt a többszörösére emelkedett.

A tulajdoni lap szerint a vevők tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmét 2019. január 23-án iktatták a négy és félmillió forint forgalmi értékű ingatlanra, de hét hónappal és 12 nappal később már huszonnégymillió forint kölcsönt adott rá ebben a nehéz időszakban az egyáltalán nem könnyelmű pénzintézet – hívta fel a figyelmet az érdekes fejleményre a zöld párt politikusa.

“Köztudomású, hogy a pénzintézetek legfeljebb az ingatlan forgalmi értéknek 60%-áig adnak kölcsönt (menekülési érték). Ha ezt vesszük alapul, akkor ennek egy negyvenmillió forintos ingatlannak kellett lennie. 2020. június 16-án iktatják a földhivatalban az épületfeltüntetési vázrajzot, aminek a száma 2020. évben keletkezett, tehát a hitel folyósítsa idején az épület még nem volt kész” – érvel Bruder.

Elek: ártatlanokat hurcolnak meg

A polgármester – még a nyomozás elrendeléséről szóló hír napvilágra kerülése előtt – az ingatlan értékének gyors növekedését azzal magyarázta, hogy a szerződések megkötése után a tulajdonosok komoly összeget fordítottak a telkek rehabilitációjára.

Közműveket vezettek be, támfalat építettek, életveszélyesnek minősített épületet bontottak, szemetet és építési törmeléket szállítottak el.

“Tehát a tulajdonosok a vételáron felül komoly összeget fektettek bele a rendezésbe”

írta a Facebookon Elek.

“Az ingatlanbecslés szabályosan és reálisan állapította meg azt az összeget, melyen a telkeket – a szabályokat betartva – értékesíteni lehetett” – szögezte le a 14 ezer lelket számláló Pest megyei város polgármestere.

“A cirkusz Önöknek szól! – írta Elek Törökbálint polgáraihoz fordulva. – Bruder Önöket akarja átverni, és ennek érdekében ártatlanok meghurcolásától sem riad vissza. Bruder úr megvalósítja azt a politikát, melyről azt hihettük, hogy évtizedekkel ezelőtt magunk mögött hagytuk, mely koncepciós pereken, koholt vádakon, megfélemlítésen és becsületes polgárok alaptalan lejáratásán alapszik.”

2019. október 13-án, az önkormányzati választásokon egy magát civilként meghatározó ernyőszervezet került hatalomra Törökbálinton. A hat ellenzéki képviselőt tömörítő Törökbálint Holnap elvileg szűk többséggel rendelkezik, míg a polgármestert és az egyetlen alpolgármestert adó Fidesz-KDNP színeiben öten jutottak be a képviselő-testületbe. Az MSZP-Liberálisok-Párbeszéd-Szolidaritás koalíció kompenzációs listáról egy képviselői széket szerzett.

Az országos sajtó januárban cikkezett arról, hogy a látszólagos szűk ellenzéki többség ellenére patthelyzet akadályozza a képviselő-testület munkáját, ugyanis az MSZP-s képviselő rendszeresen a Fidesszel szavaz. Értesüléseink szerint a helyzet azóta lényegében nem változott.

Kis Zoltán

Fotó: Elek Sándor közéleti oldala

 

Megosztás