törökbálint

Vádemelési javaslattal zárult a törökbálinti fideszes polgármester elleni nyomozás

Vádemelési javaslattal küldte át a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Elek Sándor törökbálinti polgármester korrupciógyanús bűnügyének iratait az Érdi Járási Ügyészségnek – értesült az Átlátszó. Az önkormányzati telkeket elkótyavetyélő fideszes politikus érdeklődésünkre kijelentette: „nem követtem el bűncselekményt az önkormányzati vagyon kezelése és hasznosítása során”.

Az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt – közölte az ügyészség az Átlátszóval. Mint írják, a megalapozott gyanú szerint a gyanúsított önkormányzati rendeletben számára biztosított, úgynevezett átruházott hatáskörben döntött a 2018-as, illetve a 2019-es évben két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről. A döntése eredményeként az önkormányzatot jelentős – azaz ötmillió forintot meghaladó, de ötvenmillió forintot el nem érő – vagyoni hátrány érte.

A nyomozást a Fejér Vármegyei Rendőrkapitányság befejezte és vádemelési javaslattal adta át az iratokat az Érdi Járási Ügyészségnek. „A vádemelés kérdésében még nem született döntés” – írta az ügyészség az Átlátszónak.

Értesüléseink szerint az eljárás szoros összefüggésben lehet azzal az üggyel, amelyet az Átlátszó 2020 októberében hozott nyilvánosságra.

Akkor azt írtuk: mélyen áron alul juttatta telkekhez munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere helyi ellenzéki politikusok szerint. A feljelentés szerint az egyik, négy és fél millió forintért eladott önkormányzati telekre később huszonnégymillió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal.

Áron alul adhattak el önkormányzati ingatlanokat Törökbálinton, nyomozás indult az ügyben | atlatszo.hu

Bruder szerint elfogadhatatlan a döntés polgármesteri indokolása, amely szerint: „a vételárat bruttó 4.500.000 Ft-ban állapítom meg az ingatlan műszaki állapotára való tekintettel. A fenti összeget a szakértői értékbecslés és a beérkező ajánlat alapján állapítottam meg.

„Alulírott Elek Sándor, Törökbálint Város Polgármestere a www.atlatszo.hu hírportál kérdésére megerősítem, hogy az ellenem mint gyanúsított ellen hűtlen kezelés miatt indított büntetőeljárásban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a nyomozást, az iratokat megküldte az illetékes ügyészség részére, valamint nekem és jogi képviselőm részére. Az iratok megismerését követően további ártatlanságomat igazoló indítványok előterjesztésére kerül sor, mert továbbra is állítom, hogy nem követtem el bűncselekményt az önkormányzati vagyon kezelése és hasznosítása során” – közölte a polgármester az Átlátszóval.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Kis Zoltán

Címlapfotó: Elek Sándor polgármester / Facebook

Megosztás