Győr

A rendőrség sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vette az Audi-szakszervezet két vezetőjét

Az Átlátszó már idén júniusban megírta, hogy az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) pénzügyi beszámolói miatt közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a Győr-Moson Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Arról is írtunk, hogy a beszámolók nincsenek könyvvizsgálattal alátámasztva, holott ezt a törvény előírja. Riportunk októberi folytatásában a Magyar Könyvvizsgálói Kamara is megerősítette ezt a tényt. Valamint kiderült az is, hogy a szakszervezet bizalmi testületének több tagja már tavaly a kamarához fordult az ügyben.

Több más esetről is írtunk: információnk szerint kizártak egy tagot, aki szóvá tette, hogy az AHFSZ miért nem a kedvezőbb ajánlatot adó biztosítótársasággal szerződik le. De az Audi Hungaria Zrt. által a szakszervezeti elnöknek biztosított Q5-ös terepjáró is borzolta a kedélyeket a szakszervezeti tagság berkeiben. Most az AHFSZ két vezetőjének kezén is bilincs kattant.

Már nyár elején megírtuk: értesülésünk szerint a nyomozás a szakszervezet előző években elfogadott, közzétett, aztán módosított 2020-as, illetve 2021-es beszámolóival kapcsolatos. Az első, illetve a módosított összegek között több esetben is jelentős, százmilliós eltéréseket találtunk. Például az AHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, és ebben az akkori verzióban 92,6 millió forintos mínuszos, veszteséges adózott eredmény szerepel. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll.  (Mindez abból fakad, hogy az újabb beszámolóban csökkentették az anyag jellegű kiadás összegét 92,7 millióval.) Hasonlóképp eltérések vannak a saját tőkénél is. A 2021 májusában leadott beszámoló 568 milliós, a 2022 szeptemberében közzétett második beszámoló viszont 468 milliós összegről beszél.

A 2021-es évre vonatkozó AHSZF-beszámolót beadás után kétszer is módosították, azaz összesen három változatot adtak le belőle. A 2022. június 1-én leadott első beszámolóban az adózott eredménynél -366,5 milliós mínuszos, veszteséges összeg szerepel. A 2022. szeptember 27-én beérkezett másodikban az adózott eredmény 234,2 millió veszteség, a 2022. november 6-án leadottban pedig 233 millió mínusz olvasható.

Vagyis az első, illetve a módosított összeg(ek) között jelentős, nagyjából 133 millió eltérés van.

A témában akkor, illetve később is többször megkerestük a szakszervezet elnökét, illetve felügyelő-bizottságát, de nem válaszoltak. Ráadásul ezek a beszámolók nem voltak könyvvizsgálatnak alávetve, holott a jogszabály alapján ez kötelező. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara részéről 2022. november 25-én a következőket válaszolták a szakszervezetnek a kamarát megkereső bizalmijainak:

„Az Ön által rendelkezésre bocsátott beszámolók alapján úgy látjuk, hogy mind a 2020, a 2021 és a 2022 évek vonatkozásában, az adott üzleti évet megelőző két év átlagában számított összes bevétele a szakszervezetnek meghaladta a 300 millió Ft-ot, így a Kormányrendelet értelmében a könyvvizsgálat ezen évek vonatkozásában kötelező. A rendelkezésünkre bocsátott információk és adatok alapján tehát mi is azon a véleményen vagyunk, hogy a szakszervezetnek már a 2020. évi beszámolójától kezdve könyvvizsgálót kellett volna megbíznia a beszámolója könyvvizsgálatával” – szól a könyvvizsgálói kamara válasza, amelyet egyébként az AHFSZ elnökének is elküldtek.

Az Átlátszó olyan információt is kapott, hogy Németh Sándor AHFSZ-elnök, illetve egy másik elnökségi tag is az Audi Hungaria Zrt.-től kapott Audi Q5-ös gépjárműve(ke)t használják, azzal/azokkal közlekednek, illetve azt/azokat magáncélra is igénybe vehetik. Ennek próbáltunk utánajárni. A lapunkhoz eljutott fotón lévő járművet, amivel az AHFSZ-elnököt szokták látni, 2023-ban gyártották és helyezték forgalomba.

A zöld városi terepjáró (40TDI quattro) ára 20-30 millió forint körül van. Meg is kérdeztük az AHFSZ elnökségétől, illetve felügyelő-bizottságától: használ(nak)-e az Audi Hungaria Zrt.-től, vagy más Audi-cégtől, illetve az anyavállalat, a Volkswagen Csoport bármely érdekeltségétől kapott Audi Q5-ös vagy bármilyen más típusú gépjárművet, amennyiben igen, milyen formában történik ez?  – de nem kaptunk választ.

Az Audi Hungaria Zrt. a következőket mondta a kérdésre: „Az Audi Hungaria által meghatározott munkatársi célcsoportjai számára, szabályozott keretek között gépjárművet biztosít üzleti- és magánhasználatra. Megértésüket kérjük, hogy belső szabályzatainkról nem adunk tájékoztatást.” Nem derült ki tehát, ha kaptak autót a szakszervezeti vezetők, akkor pontosan milyen alapon.

Ma, november 9-én a rendőrség őrizetbe vette az Audi Hungária Független Szakszervezet két vezetőjét.

Az Átlátszó megkeresésére a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következőket válaszolta:„A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságra elektronikus úton érkezett megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett eset kapcsán a főkapitányságunk két személy ellen folytat büntetőeljárást sikkasztás és más bűncselekmények elkövetése miatt. A gyanúsítottakat kihallgatásuk után a nyomozók őrizetbe vették. Az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb információt nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.”Az Audi Hungaria Zrt. pedig alábbiakat felelte az érdeklődésünkre: „Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke a mai napon tájékoztatta a vállalat vezetését arról, hogy ma a rendőrség őrizetbe vette az Audi Hungária Független Szakszervezet két vezető tisztségviselőjét. Továbbá tájékoztatást adott arról, hogy a hatóság további nyomozati cselekményeket folytat a szakszervezet vállalat területén található irodáiban.” Kerestük az AHFSZ elnökségét, illetve felügyelő-bizottságát is, de nem reagáltak az ügyben feltett kérdéseinkre.„Éppen csak elkezdődött az elnöki köszöntővel az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezlete csütörtök reggel, amikor a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot a rendezvényről” – írta a Telex. A portál cikkéből az is kiderül: Dr. Németh Miklós győri ügyvéd képviseli azt az elnökségi tagot és a két bizalmit, akik nevében idén tavasszal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Mint a Telexnek elmondta, ebben a hűtlen kezelés gyanúját is megemlítette: „Konkrét összegeket azért nem tudtunk írni, mert a beszámolókban mindenféle szám szerepelt. De lehetségesnek tartottunk több száz millió forintos nagyságrendet is” – mondta az ügyvéd.„Úgy tudjuk, hogy teljes döbbenetet okozott a rendőrségi fellépés a mai bizalmi értekezleten. A nyomozók a szakszervezet elnökségének két érintett tagját elvitték már a helyszínről, a kétnapos értekezletet pedig azonnal lefújták. Jelenleg a szakszervezet irodáit vizsgálják át és házkutatást is tartanak” – említi a Telex, a szerző azt is hozzáfűzi: „Talán nem is véletlen egybeesés, de a Telexnek a minap nyilatkozott az egyik érintett, őt is ebben az ügyben kérdeztük. Mire ez megjelenhetett volna, interjúalanyunkat elvitték a rendőrök. Az interjúban ő banális hibát emlegetett, amit állítása szerint korrigált a beszámolóban. Ezen felül szakszervezeti belharcokkal magyarázta a feljelentést”.

„Értetlenül állunk az eset előtt” – a szakszervezet egyelőre ennyit reagált a történtekre a Telex szerint. A fejleményekről természetesen mi is beszámolunk majd.

Papp László Tamás

Frissítés 2023. november 10.: Az ügyészség mai közleménye szerint az őrizetbe vett szakszervezeti vezetők letartóztatását kérik, bár nem nevesítik az Audi szakszervezetét. Azt írják, hogy letartóztatási indítványt tettek „egy autóipari cég érdekképviseleti szervének két elnökségi tagjával szemben a különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban”, mert álláspontjuk szerint „mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, emellett részükről tartani kell az eljárás nehezítésétől, továbbá a bűnismétlés lehetőségét is szükséges megakadályozni, ezért a terheltek letartóztatására tett indítványt.”

A részleteket is ismertetik: „A megalapozott gyanú szerint az egyik elnökségi tag 2019. évben létrehozott egy Kft-t, melynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozását követően két év alatt 536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem húzódott. A számlák ellenértékének kifizetését az érdekképviselet részéről minden esetben maga a terhelt teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé.

A terhelt cége egyéb számlázási, üzleti kapcsolattal nem rendelkezik, kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban, így megalapozott a gyanú, hogy a terhelt az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának megszerzése céljából hozta létre. A férfi az érdekképviseleti szerv beszámolóit több esetben ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra. A beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, holott az kötelező lett volna. A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt, melyeket az eljárásról való tudomásszerzését követően testvérének ajándékozott. Kilenc ingatlanra ennek ellenére zár alá vételt rendeltek el.

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül 60.397.338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, mely összeg egy részét befizette a saját bankszámlájára, más részét online szerencsejátékra költötte.”

Címlapkép: Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Megosztás