vidéki lapszemle

Unikornisszarvgyárról szavaztak Pécsett; elkaszálták a helyi népszavazást Debrecenben

Debreciner.hu: Minden népszavazási kezdeményezést elutasított a helyi választási bizottság a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban

Döntöttek a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár építésének megállításáért beadott helyi népszavazási kezdeményezésekről. Egy magánszemély, a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum kérdését sem hitelesítették: mindhárom esetben az egyértelműséget hiányolták. A Momentum és a Mi Hazánk is jogsértőnek tartja a döntést, ezért fellebbeznek – írja a Debreciner.

SzabadPécs.hu:: Akkumulátorgyárakról is szavaztak Pécsen – A fideszesek látszatproblémát emlegettek, majd trollkodással múlatták az időt

A SzabadPécs beszámolója szerint 36 napirendi pontot tárgyalt a napokban a közgyűlés Pécsett. Az egyik javaslat az volt, hogy a közgyűlés jelentse ki, a város nem akar akkumulátorgyárat, akkor is, ha az még nincs is napirenden. Az ÖPE képviselője és a Fidesz frakció egyik tagja módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez: ha már úgyis fikciókról akarnak szavazni, vegyék bele, hogy unikornisszarvgyár se települhessen Pécsre, és az aszteroidák ellen is szavazzanak, mert azok is veszélyesek lehetnek. A testület egyik kiegésztő javaslat befogadását sem szavazta meg.

Kecsup.hu: Továbbra is többet keres Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemi alapítványnál, mint polgármesterként

A KecsUP.hu 2023-as vagyonnyilatkozata alapján arra jutott, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester havi bruttó jövedelme 1 346 400 forint, amihez havi bruttó 195 ezer forint költségtérítés jár. A Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának tagjaként továbbra is havonta bruttó 1 654 135 forint utalnak át a részére. A város első számú politikusa 2022-ben a lapra ráírta, hogy ez az összeg „jótékonysági célokra felajánlva”. 2023-ban erről már nem nyilatkozott.

Szegeder.hu: Az egyik vádlottat felmentették, a másikra pénzbüntetést róttak Debrecenben a Szeviép-ügyben

Csődbűncselekmény elkövetése miatt a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék 2,5 millió forintra büntette B.S.-t, a Szeviép-ügy másodrend vádlottját, míg P.L. harmadrendű vádlottat felmentette a csődbűncselekmény elkövetésének vádja alól. Ezzel a bíróság lényegesen enyhítette a korábban első fokon kiszabott börtönbüntetéseket – számolt be a fejleményekről a Szegeder. Az ítélet a másodrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, a harmadrendű vádlott kapcsán az ügyészség fellebbezett, míg a harmadrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt kért.

Nyugat.hu: Idén senki nem lehet bérmálkozó a szombathelyi Oladi Általános Iskolában

2023 májusában az Oladi Általános Iskolából senki nem lehet bérmálkozó – írja a Nyugat.hu. Az egyház szerint ugyanis a hitoktatók folyamatosan hívták a tanulókat misére, ők azonban egyéb elfoglaltságaik miatt (rendezvény, verseny, edzés) nem mentek el ezekre az alkalmakra. Ezért döntöttek a drasztikus lépés mellett. A plébános döntése miatt a tanulók legkorábban jövő májusban tehetnek csak vizsgát.

Nyitókép: Unikornis a pécsi Széchenyi téren. Átlátszó montázs

Megosztás