A helység kalapácsa

Győri fideszes képviselő édesanyjának cége szerezte meg a csokonyavisontai gyógyfürdőt

Új szereplő, a HAFE-Hungary Kft. lépett fel, mint a válságból válságba bukdácsoló somogyi gyógyfürdő megmentője. A sajtótájékoztatón egy győri fideszes önkormányzati képviselő, Hajtó Péter a kft. „képviselőjeként” mutatkozott be. A cégadatbázis szerint a fürdőt az édesanyja cége vette meg. A vevő mögötti céghálóban további érdekességekre bukkantunk, ugyanis ott az év elején, hatósági eszközökkel kitessékelt tulajdonos, Kuti Balázs tűnik fel. A sok adásvételnek hála, a fürdő legutóbbi vételára nem ismert. A fideszes képviselő rokona minden bizonnyal bízik a kapcsolataiban, a felújításhoz támogatásokat terveznek igénybe venni.

Az 1500 fős Csokonyavisonta Belső-Somogy különleges hangulatú települése, ami az utóbbi időben leginkább a gyógyfürdő körüli kálvária miatt került be a hírekbe. A fürdő korábban önkormányzati tulajdonban volt, a létesítménynek azonban a koronavírus végleg betett. A tulajdonosok egymásnak adják a kilincset, – a HAFE-Hungary Kft. idén már a harmadik! – miközben felelőtlenül lengetnek be több száz milliós fejlesztéseket.

Kuti Balázs először verseny nélkül vette meg a fürdőt

A Somogy megyei színjáték egyik szereplője, Szászfalvi László, a dél-somogyi térség fideszes országgyűlési képviselője, aki az idei évben nem kevesebb mint háromszor számolt be büszkén a csokonyavisontai gyógyfürdő megmentéséről.

Először március 12-én, a választási kampány hajrájában rendeztek ünnepélyes alapkőletételt a fürdő területén, miután az önkormányzat eladta a Thermál-Fürdő Kft.-t Kuti Balázs vállalkozónak 57 millió forintért. Kuti ezen kívül a fürdő körülbelül 100 millió forintos tartozását is átvállalta.

A márciusi alapkőletétel, középen Kuti Balázs, jobbra Szászfalvi László (fotó: Facebook / Szászfalvi László)

A megyei KESMA-lap dagályos sikerjelentésben hirdette, hogy ömlik a pénz a gyógyfürdőhöz, a fejlesztéshez szerintük „400 millió forint állami támogatás is érkezett”.

Vízilabdás álmok. Nyolcszáznegyven millió forintból egy vízilabda-edzőcentrumot hoztak volna létre a nélkülözhetetlen fejlesztések, felújítások mellett: ehhez a négyszáz milliós állami támogatás és a 170 milliós önrész mellett a Vízilabda Szövetség további 270 millió forinttal járult volna hozzá. Az eseményen részt vett a Magyar Vízilabda Szövetség akkori elnöke, Vári Attila, aki októberben a szövetség körüli zavaros pénzügyek miatt lemondott.

Szászfalvi úgy fogalmazott, hogy „ezek a források rendelkezésre állnak, hamarosan megérkeznek a munkagépek is”. Ám a vásárlást a Somogy Megyei Kormányhivatal utólag semmisnek nyilvánította, miután a csokonyavisontai önkormányzat törvényellenesen, nyilvános pályázat nélkül adta el a céget.

Alapkőletétel után bezárás: fürdőháború Csokonyavisontán | atlatszo.hu

Általános megdöbbenés lett úrrá a Somogy megyei Csokonyavisontán, miután a helyi, országosan is ismert gyógyfürdő Facebook-oldalán április 12-én megjelent egy bejegyzés, amely szerint a fürdő határozatlan időre bezár. A drámai bejelentés előzményei: egy feltűnően értékaránytalannak tűnő adásvétel, az ezt érvénytelenítő hatósági eljárás, derült égből választásra időzített alapkőletétel, s a háttérben helyi érdekcsoportok eldurvuló küzdelme a tönk szélére került fürdő maradványaiért.

A második vállalkozó is csak ígérgetett

A kútba esett ügylet után augusztus elején megjelent egy pályázati felhívás, mely szerint a fürdőt üzemeltető cég egymillió euróért – ÁFA-mentesen – eladó.

Harasztia Attila polgármester az Atádhír önkormányzati hírportál kérdésére azt válaszolta, hogy „az árat értékbecslés adatai alapján állapítottuk meg”. További sajátos körülmény, hogy az értékbecslés megemlíti, hogy „a fürdő 380 millió forintos értéke túlzott a leírt hiányosságokat figyelembe véve,  és csupán „a nettó alapterület nagysága miatt jön ki ez a magas érték”.

A szűkös, mindössze 17 napos pályázati határidő ellenére úgy tűnt, sikerül megszabadulni a súlyosan veszteséges önkormányzati vagyontárgytól: 2022-ben immár másodszor, szeptemberben is ünnepélyesen bejelentették, hogy elkelt a fürdő. Egy barcsi székhelyű építőipari vállalkozás, a Bau-Lizéna Kft. vette meg, 140 millió forintban állapodtak meg a felek. Az egymillió eurós ajánlati vételár, úgy tűnik, csupán porhintés volt a korábbi, alacsony összeg miatt elégedetlenkedő helybeliek szemébe.

További elgondolkodtató körülmény: bár a korábbi, hoppon maradt vevő,

Kuti Balázs a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy elindul a nyilvános tenderen, végül mégsem tette meg.

Újabb sikerjelentés, újabb, az országos sajtóban is nyilvánosságot kapott fogadkozások: az immár törvényes tulajdonos, a Bau-Lizéna 2023 májusára ígérte az időközben bezárt fürdő újranyitását, s azt, hogy legkésőbb 2022. november 1-től belekezd a fürdő fejlesztésének első ütemébe háromszázmillió forint értékben.

Győri fideszes politikus édesanyjának cégéhez került a fürdő

Ebből sem lett semmi, viszont december 9-én újabb, az idei harmadik ünnepélyes bejelentésre került sor a fürdő területén, természetesen Szászfalvi László jelenlétében: a Bau-Lizéna eladta a Thermál-Fürdő Kft.-t a HAFE Hungary-nak. Ez a tény erősen kérdőjelessé teszi, komolyan gondolták-e egy percig is, hogy azonnal befektetnek háromszázmilliót a fürdő fejlesztésébe.

Hajtó Péter (jobbról a második) a decemberi sajtótájékoztatón (fotó: Facebook / Szászfalvi László)

Hajtó Péter, a legújabb „tulajdonos társaság képviselője” szerint december 18-án részlegesen ugyan, de újra kinyit a fürdő. Hajtó Péter Győr Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője.

Az viszont nem derült ki, hogy az utóbbi adásvétel során mennyiért is cserélt újra gazdát a fürdő, miután ez már két magáncég közti ügylet volt.

Az viszont megállapítható a cégadatokból, hogy az új tulajdonos a HAFE-Hungary Kft. A cég jelenlegi tulajdonosa Hajtó Ferencné, aki Hajtó Péter édesanyja. A kft.-t pedig Hajtó Péter még saját maga alapította 2010-ben.

Átlátszó infografika

A cégadatbázisban több szál is a hatóság által kitessékelt Kuti Balázshoz vezet. Hajtó Péter szeptemberben vette át tulajdonosként és vezérigazgatóként Kutitól az általa márciusban alapított, Berkoling Zrt. nevű vállalkozást:

  • A cég 2022. szeptember 2-ig a CSTF, feltehetően a Csokonyavisontai Termál Fürdőből képzett nevet viselte.
  • 2022. augusztus 9-ig a Csokonyavisonta, Fürdő tér 1. címre volt bejegyezve.
  • 2022. szeptember 2-ig Kuti Balázs volt a teljes részvénycsomag birtokosa. Őt váltotta Hajtó Péter.

A cégadatokból az is kiderül, hogy a Thermál Fürdő Kft. új ügyvezetője, Popovits Frigyes egy olyan cég tulajdonosa és ügyvezetője (Port Adria Kft.), amely korábban szintén Kuti Balázsé volt. Hajtó Péter márciusban a Facebook oldalára egy olyan szelfit posztolt, amin Orbán Viktortól balra Kuti Balázs látható.

Pénz még nincs felújítani a fürdőt

Az új tulajdonosnak szüksége is lesz némi állami hátszélre, ha az erősen retró hangulatú fürdőt ki akarja pofozni. A dél-somogyi Csokonyavisontát – gyógyvizét, földrajzi és infrastrukturális adottságait – szokás a Zala megyei Zalakaroshoz hasonlítani, már ami a kiinduló, rendszerváltás előtti állapotokat illeti. Zalakaros azonban ma nemzetközi hírű virágzó fürdőváros, 386 ezer vendégéjszakát produkáló négycsillagos szállodák sorával, míg Csokonyavisonta maradt a nyolcvanas-kilencvenes évek „falusi fürdőhelyének” színvonalán, s ezt a helybéliek és a régió területfejlesztéssel foglalkozó szakemberei egyaránt a politikai akarat hiányának tudják be.

Kérdés, hogy a győri önkormányzati képviselő képes-e ezen változtatni. A fürdőt birtokló cégnek szüksége lesz támogatásra, tavaly mindössze 279 millió forint nettó árbevételt ért el, ami 7 milliós nyereséggel társult. Hajtó Ferencné több cégben volt már tulajdonos, ami jelenleg felszámolás, vagy végelszámolás alatt van. Hajtó Péter szintén több felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló vállalkozás korábbi tulajdonosa.

A képviselő a sajtótájékoztatón az Atádhír beszámolója szerint – meglepő őszinteséggel – azt mondta, hogy a fejlesztéseket „nem tudjuk saját zsebből kifizetni, nem szeretnénk olyan képet festeni magunkról, ami nincsen. Természetesen külső forrásokat és támogatásokat szeretnénk igénybe venni.” Kérdés, hogy a következő, várhatóan szűkös időkben képesek lesznek-e megszerezni ezeket, vagy kezdődik minden elölről.

A csokonyavisontai fürdő (fotó: Facebook / Szászfalvi László)

Huszka Imre

Címlapkép: A csokonyavisontai fürdő (Fotó: Szászfalvi László Fb oldala)  Hajtó Péter és Kuti Balázs közös szelfije Orbán Viktorral (Fotó: Átlátszó szerkesztés – Hajtó Péter Fb oldala). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás