koronavírus

A környező országok ontják az adatokat, csak Szerbia olyan szűkszavú, mint a magyar kormány

A környező országok közül csak Szerbia annyira fukar az adatokkal, mint Magyarország – ez derül ki gyűjtésünkből. Miközben a legtöbb országban közigazgatási egységekre lebontva érhetőek el a koronavírus adatok, addig ez itthon látszólag csak a fideszes politikusok privilégiuma. 

Támogatási kampány

 

„A járvány második hulláma idején elsősorban nem a megbetegedések számára, hanem a halálozásokra kell odafigyelni. Most a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en szeptember 12-én sugárzott interjújában, ami a kormányzati koronavirus.gov.hu-ra is felkerült.

“Még nem kell műtéteket halasztani. Most úgy látni ugyanis, hogy a következő három hétben – bár felszálló ágban marad a járvány – nem várható olyan nagyarányú változás, ami a soron következő, ütemezett ellátások, műtétek lemondásához vezetne” – ezt is Orbán Viktor mondta a koronavirus.gov.hu szerint, október 7-én.

Hogy a két kijelentés között eltelt időben hogyan változott a fertőzöttek száma, vagy épp mennyien haltak meg, nehéz kideríteni, hiszen a kormányzati portál csak az aktuális napi számokat tünteti fel.

De azt sem kereshető formában – vagyis hiába lennénk kíváncsiak, hol nőtt (vagy éppen csökkent) jelentősen a fertőzöttek száma, az állami portálon nem elérhető.

Információ csak kormánypártiaknak?

És nem csak a lakosok tapogatóznak sötétben: Sándorfalva független polgármesterének tájékoztatása szerint, “jelenleg nincsenek naprakész információink arról, hogy Sándorfalván hányan vannak karanténban, hányan betegek. A járványügyi határozatok alapján tavasszal 4 fő, az őszi időszakban 12 fő igazolt fertőzött volt a településünkön. (…) A helyi információkból, lakossági és háziorvosi jelzésekből tudjuk, hogy a vírus most is itt van közöttünk!”

Szentes ellenzéki vezetője hasonló körülményekről számolt be a Facebookon. Szabó Zoltán Ferenc napi szinten kér tájékoztatást a koronavírus fertőzöttséggel kapcsolatban az operatívtörzstől, akik kérését a Népegészségügyi Hivatalnak továbbították, de nem kapott érdemi választ. “Szentes semmilyen információt nem kap a járványhelyzetről, de feltételezhető, hogy több száz megbetegedés lehet térségünkben. A polgármester elmondta, hogy információ nélkül nehéz felelős döntéseket hozni” – írja a Szentesi Mozaik.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Azért vannak jobban informáltak is: Kiskunmajsa polgármestere, Patkós Zsolt (Fidesz-KDNP) a napokban azt mondta, a majsai járásban 100 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje.

Azt, hogy vannak részletes, pontos adatok, a fideszes Nyitrai Zsolt esete is jól mutatja, aki október 30-án azt mondta, “Heves megyében jelenleg összesen 888 aktív beteg van, Egerben pedig 280 fertőzött személyről van tudomásunk”- ezt az egriugyek.hu szemlézte. És az is sokat mondó, hogy a szintén fideszes Szabó Zsolt október 26-án közzétette a választókerület 38 települését érintő járványügyi számait – a cikket aztán gyorsan törölték a Hatvanonline.hu-ról.

„Nincsenek adatok”

A számok nyomonkövetése látszólag mindekinek nehéz: Hadházy Ákos országgyűlési képviselő október végén próbálta megtudni, mely kórházakban, mennyi koronavírusos beteget ápolnak. De a napokban a TASZ sem járt sikerrel: a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adtak be közadatigénylést olyan adatokat kérve, amelyek „a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről –

ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben.”

De azt a választ kapták – Müller Cecília aláírásával – hogy nézzék meg a koronavirus.gov.hu-t, más bontásban ilyen adatok nem állnak a rendelkezésükre. Pedig lenniük kell, hiszen Szepesvári Szabolcs, a kiskunhalasi kórház igazgatója október 28-án arról beszélt, hogy két nagy járványügyi gócpont van, Szeged meg Kecskemét. Ezt pedig adatok nélkül nehéz kijelenteni.

Nem mindenki titkolózik

De mi a helyzet, ha Magyarország szomszédainak koronavírus kommunikációját nézzük? Szlovákiában interaktív térképen lehet követni a fertőzöttek számát, és azt is meg lehet nézni, hogy adott járásban mennyi pozitív eset van. A vírussal kapcsolatos havi hatósági elemzéseket is visszamenőleg elérhetővé tették.

Hasonlóan beszédes adatok érhetőek el Ukrajnában, ahol az állami honlapon egyszerű megnézni, hogy Kárpátalján hogyan áll a vírus. Románia megye szintű keresést tesz lehetővé, Horvátországban a régiós esetszámok mellett az elhunytakat is feltüntetik, és teljes riportokat is közreadnak. Szlovéniában az egészségügyi minisztérium magyar nyelven is letölthető táblázatban közli a koronavírussal kapcsolatos adatokat, az országos belüli terjedést vizuálisan is bemutatják. Érdemes megnézni a videót!

Rast Covid-19: Zmoremo? (2.11.2020)

Prikaz širjenja virusa Covid-19 v Sloveniji od marca pa vse do novembra 2020, po obdobju največje rasti. Animacija na podlagi gostote poselitve Slovenije pri…

De Csehország sem fukarkodik az idősoros koronavírus adatokkal, és Lengyelország is kiadja a területi számokat. A TASZ által emlegetett Ausztria korcsoportokra és nemekre lebontva is közli az adatokat (a legtöbb fertőzött a 15-50 év közöttiek között van, a halottak többsége viszont a 74 év felettiek közül kerül ki), de a kórházi ágyak számát is közzéteszik.

Az osztrák koronavírus oldal.

A magyarhoz hasonló szűkszavú tájékoztatást csak Szerbiában találtunk.

Itthon grafikonokat, térképeket és letölthető idősoros adatok az Átlátszó Koronamonitorja tesz közzé, amely nemcsak részletes, de kereshető is. Az oldal a hivatalos és elérhető országos adatokat tartalmazza, amelyeket az Átlátszó minden nap rögzít.

Eszerint Orbán Viktor idézett kijelentései napján: 7134 (szeptember 12.) és 23 088 (október 7.) aktív fertőzött volt. A kórházi ápoltak száma szeptember 12-én 282, míg október 7-én 656 volt.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

2020. április 2. – Az elmúlt héten az oldalunk négy új grafikonnal bővült. Az egyik grafikon az elhunytak nemének és életkorának eloszlását mutatja meg, a másik az előrejelzéseink változását, a harmadik a gyógyultak és az elhunytak arányát a lezárt eseteken belül, a negyedik pedig az új teszteken belüli pozitív tesztek arányát.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A koronavirus.gov.hu Facbook oldala

Megosztás