komló

Több százmilliós elvonással és megszorításokkal válaszolnak Komlón a veszélyhelyzetre

Míg máshol kivárnak, Baranya megye második legnagyobb városában már döntött arról a polgármester, miből fedezné a veszélyhelyzet okozta bevételkieséseket. Az elvonások fő áldozatai a nem köteles feladatok, azaz a sport, a civil szervezetek és a kultúra. Kisebb felújítások is elmaradhatnak, de a nagy beruházásokhoz akár hitelt is felvesz az ökormányzat.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A napokban jelent meg Komló város honlapján, hogy a polgármester 280 millió forint értékben függeszt fel költségvetési kiadásokat. A tételek sora hosszú.

Átmenetileg elvesznek például 8 millió forintot a képviselői keretből, 3 milliót a zöldterületek kezelésére szánt összegből, a temető üzemeltetéséből 1 milliót, a színháztól 3, a könyvtártól és múzeumtól 1 millió forintot, de az éves támogatásból nem kap meg 37 millió forintot az NBI-es férfi kézilabda csapatot működtető Komló Sport Kft. sem, valamint a civil szervezetektől is elvonnak 8 millió forintot. (A teljes lista itt található.)

A felfüggesztés feloldásáról a szeptemberi adóbevételek ismeretében dönt majd a testület, ekkor módosíthatják a költségvetési rendeletet is. Addig viszont ezekkel az összegekkel nem számolhatnak az érintett intézmények, szervezetek.

Felkerestük a város polgármesterét, Polics Józsefet (Fidesz), hogy tájékoztatást kérjünk a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban. Érdeklődtünk, miért pont ezek a területek lettek kiválasztva, és ki döntött az ügyben.

Polics József elmondta, jelen helyzetben neki kellett meghozni a döntést azzal a felelőséggel, ami ezzel jár. „A felfüggesztésre, zárolásra javasolt tételek sorát első sorban az önkormányzat szempontjából nem köteles feladatok sorából választottam ki, de a döntés előtt széles körű egyeztetést tartottam. Meghallgattam mindenkinek a véleményét, javaslatokat, ötleteket a kezelésre nem nagyon kaptam. Ezt tartottam végül elfogadhatónak, hogy egyáltalán ezt a nehéz helyzetet valamilyen formában kezeljük. Itt most az egyénnek, a családnak, a közösségnek, az országnak önmérsékletet és áldozatot kell vállalnia” – magyarázta a polgármester.

Az állam nem segít, cserébe elvesz

Úgy tűnik, az áldozatot hozók közül egyelőre kimarad az állam, onnan ugyanis egyetlen forint sem érkezett eddig a veszélyhelyzet kezelésére a városba, miközben az önkormányzat saját forrából már közel 10 millió forintot költött védekezéshez kapcsolódó eszközökre, anyagokra és szolgáltatásokra.

„Jogszabály írja elő, hogy ilyen helyzetben naplót kell vezetnünk a védekezéshez kapcsolódó költségek leírásával. Ezt a kollegák az előírások szerint az én hitelesítésemmel végzik. Április 30-ra kell leadnunk a Belügyminisztérium felé az eddig védekezésre fordított költségek részletezését, illetve a becsült, várható költségeket is. A Belügyminisztérium fogja felmérni, hogy országos szinten az önkormányzatoknál milyen plusz kiadások jelentkeztek, és ezek támogatására, a támogatás módjára fog javaslatot tenni.  Ebből adódik, hogy ezeknek a költségeknek a megtérítésére eddig nem került még sor” – mutatott rá Polics József.

Támogatás tehát egyelőre nem érkezett, a gépjárműadó maradékának elvonásával, valamint a várható adóbevétel kieséssel – amit a vállalkozások leállása és a munkanélküliség növekedése okozhat a hiányos gazdasági mentőcsomag miatt – a kormány további terhet ró a városra.

Akiknek a munkahelyét nem védte meg a kormány – személyes történetek elbocsátottaktól

Egy hét alatt 11 960 fővel növekedett a munkanélküliek száma, és idén összesen több mint 320 ezren vesztettek el a munkájukat Magyarországon. Vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági mentőcsomag sokaknak nem jelent megoldást. A számok mögött családok és sorsok állnak – ezekből mutatunk most be néhányat országos körképünkben.

Érdeklődtünk a polgármesternél, összesen mennyi bevételkieséssel számol az önkormányzat a veszélyhelyzet miatt.

„A veszélyhelyzet időtartama és bevétel kiesést okozó hatása kiszámíthatatlan. Jelenleg 200-300 millió forinttal számolunk” – árulta el Polics József, aki hozzátette, emiatt nem szeretnének beruházásokat elhalasztani.  „A cél az, hogy minél kevesebb beruházás kerüljön elhalasztásra vagy törlésre. A beruházások a jelen helyzetben munkát adnak a cégeknek, dolgozóknak, jövedelmet, megélhetést a családoknak. Ezért ezek folytatása Komló jövője szempontjából létkérdés. Azon beruházásoknál, ahol a rendelkezések lehetővé teszik az időbeli átütemezést, azt megtettük. Ezek első sorban az elmúlt évi vis maior pályázatok. Itt kértük a Belügyminisztériumtól a 2021. december 31-i határidők jóváhagyását. Szóbeli hozzájárulást megkaptuk, írásbeli válasz még nem érkezett meg. A bezárt intézményeinknél megkezdtük az ez évre tervezett felújítási munkákat, a városban végig kell menni és Körtvélyestől Zobákig az látszik, hogy mindenütt dolgoznak.”

A nagy (főként uniós) beruházások azonban jelentős önrészeket is igényelnek, ezért rákérdeztünk arra is, megvan-e a fedezet a projektekre vagy kölcsönt kell hozzá felvennie a városnak.

Polics József ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „a saját forrás biztosításának módja jelenleg még teljes egészében nem ismert”, függ a kiegészítő állami támogatások mértékétől és a költségvetés járvány által befolyásolt helyzetétől is.

Az önkormányzat csak a legrosszabb esetben venne fel beruházási hitelt, amit szeretnének elkerülni – ha már egyébként nem sikerült. A polgármestertől ugyanis megtudtuk, hogy a konszolidáció óta most először hitelfelvételre kényszerültek: 10 éves futamidőre jelenleg 148 millió forint a város hitelállománya. (Korábban a városvezető úgy nyilatkozott, hogy a városnak jelenleg 400 millió forint költségvetési hiánya van, emellett nagyjából 620 millió forint rendkívüli kormányzati támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy nullára tudjon kijönni az év végén.)

Komló anyagi helyzetén nem sokat segít az önkormányzati intézmények kényszerű zárva tartása sem. Polics József tájékoztatása szerint ugyanis a rezsi megtakarítás mértéke nem számottevő. A legnagyobb megtakarítás az uszoda, sportközpont esetében várható, ami nagyjából 7,5 millió forintot jelent, a többi intézményben összesesen 1-3 millió forintot spórol meg az önkormányzat.

A gépjárműadóból egyébként tavaly 52 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába, míg az iparűzési adóból 605 millió forint bevétele származott.

Nyílt levélben tiltakoznak

A polgármester döntésével nem mindenki ért egyet.

Dr. Barbarics Ildikó, a Komló Összeköt (KÖT) frakcióvezetője nyílt levelet tett közzé a Facebookon, amelyben a kormányt és a polgármestert is egyaránt felelőssé teszi a kialakult helyzetért, emellett kifogásolja a megszorításokat is.

„A Kormány rá akarja kényszeríteni az önkormányzatokra a városnyomorító intézkedések megtételét. Többször kifejtettük a véleményünket, hogy milyen intézkedéseket tartunk elfogadhatónak és szükségesnek, ennek ellenére folyamatosan olyan döntések születnek, amelyekkel nem értünk egyet, nem a veszélyhelyzethez kapcsolódnak, nem szükségszerűek és nem arányosak.

„A költségvetési megszorításokat a Fidesz kormány intézkedései teszik szükségessé, melyekkel jelentős forrásokat vontak el az önkormányzatoktól, és ahelyett, hogy pénzügyi mentőövet dobnának, a veszélyhelyzetet arra használják ki, hogy víz alá nyomják a településeket, mert elveszítették az önkormányzati választásokat” – írta a képviselő.

Barbarics Ildikó szerint, mivel Polics József a költségvetési kiadások felfüggesztéséről és nem végleges elvonásokról döntött, a veszélyhelyzet után a testület kényszerül majd meghozni a végleges döntést. Vagyis a döntési felelősséget az ellenzéki többségű testületre hárítja át, őket okolva a kialakult helyzetért, és az elvonásokért.

A képviselő szerint ráadásul az intézkedési csomag „politikai alapon összeállított”, miután minden olyan tételt érint, amivel a polgármester nem értett egyet a költségvetési egyeztetések során (így például a képviselői keret, amelyből a területi képviselők a városrészüket fejleszthetik, részönkormányzati források, képviselői tiszteletdíjak, média támogatások). Barbarics Ildikó úgy látja, „a döntés sok olyan területet hátrányosan érint, ami önkormányzati alaptevékenységhez kapcsolódik, ugyanakkor sok nem köteles feladathoz kapcsolódó kiadást, beruházást érintetlenül hagy” – mindez a KÖT álláspontja szerint nem jogszerű.

Élnek a teljhatalommal a polgármesterek

Mint ismert, március közepén hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet a pandémia miatt. A védekezés érdekében életbe lépő rendkívüli jogrend a polgármestereket a szokásosnál nagyobb hatalommal ruházta fel. A 2011-es katasztrófavédelmi törvény értelmében ugyanis veszélyhelyzet idején a településvezetők a képviselő-testület nélkül dönthetnek mindenben.

Ez Komlót különösen érzékenyen érinti, ugyanis, míg a polgármester fideszes, addig a testületben az ellenzéknek van többsége. A polgármester az országban elsőként hozott olyan döntést, amely nagy visszhangot keltett: a városvezető a közelgő határidőre hivatkozva egyedül fogadta el a város költségvetését, felfüggesztette a képviselők tiszteletdíját, megvétózta a médiapályázatot és alpolgármestert is választott.

A helyzetet nemcsak Komlón, de Nagykanizsán és Szekszárdon is kihasználta a fideszes polgármester, akárcsak a főváros VII. kerületének DK-s polgármestere, Niedermüller Péter, aki az önkormányzat nevében szerződést kötött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával.

Niedermüller a veszélyhelyzetre hivatkozva is kötött egy szerződést Czeglédy ügyvédi irodájával

A VII. kerület ellenzéki, DK-s polgármestere a veszélyhelyzetben érvényes jogkörével élve egymaga döntött arról, hogy az önkormányzat nettó 29 millió forint értékben jogi képviselettel bízza meg Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2020. április 1-től december 31-ig. A tavaly októberi választás óta eltelt fél évben ez már a sokadik erzsébetvárosi megbízása Czeglédy irodájának.

Katus Eszter

Fotó: Polics József egy márciusi sajtótájékoztatón. A szerző felvtétele.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás