menekültek

Kormányközeli munkaerő-toborzó cég hirdethet az ukrán menekülteknek az állami központokban

Az ukrajnai menekülteket fogadó központokban, „szállásos munkahelyet” ígérve reklámozzák a menekülteknek egy olyan HR-es cég oldalát, amelynek a tulajdonosi köre az MTK-ból lehet ismert, és a közelmúltban százmilliókat nyert el közbeszerzéseken. A safeinhungary.hu egy olyan oldalra visz tovább, amelyet már a háború előtt bejegyeztek. A Prohumán munkaközvetítővel korábban Szijjártó Péter írt alá stratégiai megállapodást az állam nevében, elmondásuk szerint az állammal és a segélyszervezetekkel dolgoznak össze a menekültekkel való munkájuk során. Az Idegenrendészet és Katasztrófavédelem viszont azt mondta, nincs együttműködésük az oldal üzemeltetőivel.

„Üdvözöljük Magyarországon! Amennyiben szállásos munkalehetőségre van szüksége hívja az alábbi telefonszámaink egyikét” – olvasható magyarul és ukránul azokon a plakátokon, amelyeket az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tranzitváróban helyeztek ki. A hirdetések a safeinhungary.hu nevű oldalt reklámozzák, ahol hasonló szöveg fogadja a látogatókat, és ugyanazok a telefonszámok láhatók, valamint egy hivatkozás munkavállalóknak és egy a munkaadóknak: előbbi az ukrán nyelvű robotavengrii.hu, utóbbi a Prohumán 2004 Kft. HR-vállalkozás oldalára vezet. A tájékoztató szerint az oldal munkatársai fogadóközpontokban regisztrációs pontokat is kialakítottak.

Később az Átlátszónak a Migration Aid munkatársai is megerősítették, hogy a safeinhungary.hu hirdetései és regisztrációs pontjai megtalálhatók a budapesti BOK sportcsarnokban kialakított fogadóállomáson.

Az egyik tranzitváróban kihelyezett hirdetések (forrás: Átlátszó)

Az MTK tulajdonosa, a kormány stratégiai partnere toboroz

A hivatalosnak tűnő oldal azonban nem állami szerv vagy segélyszervezet oldala, hanem egy piaci vállalkozás hirdetése. A Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. az egyik vezető hazai munkaerőkölcsönző vállalat, amely

2020-ban stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal, az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter külügyminiszter írta alá.

Szijjártó a következőkkel indokolta az aláírást: „A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra.”

A Prohumán Kft. ügyvezetőjének, Zakor Sándornak a neve legtöbbeknek az MTK-ból lehet ismerős. Zakor régóta tagja a futballklubot működtető részvénytársaság elnökségének, 2017-ben pedig annak vezérigazgatója lett – a pozíciót Deutsch Tamás fideszes politikustól vette át. Két évvel később, amikor az MTK kiesett az NB1-ből, Zakor Sándor megszerezte a sportklub kizárólagos tulajdonjogát is. Deutsch Tamás ennek ellenére nem szorult ki a csapatból, a klub elnöke maradt, 2021-ben pedig újabb öt évre elnöknek nevezték ki.

Tolakodnak az építőipari cégek, hogy a Puskás Akadémiát támogathassák – Interaktív összesítés

Az NB1 tizenkét, és az NB2 húsz csapatának összesen 219 szponzora van. A felcsúti Puskás Akadémiának egyedül 41, amivel messze a legnépszerűbb focicsapat a támogatók körében, különösen az építőipari cégeknél.

Ezzel párhuzamosan Zakor Sándor cégei sikeresen szerepeltek a közbeszerzéseken: tavaly például a Digitális Jólét Program keretében a Brightly reklámügynökség, amelynek szintén ő az ügyvezetője, 505 millió forintot nyert el a „digitális tudásközpontok szolgáltatási portfólió kialakítása és kapcsolódó szolgáltatások beszerzése” megnevezésű projekt keretében.

Ugyanebben az évben az ügynökség a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivataltól kapott több mint 366 millió forintot „motivációs rendezvényszervezési és videogyártási feladatokra”.

Egy másik cége, a Protocall 2009 Web- és Telemarketing Kft. szintén tavaly több mint 185 millió forint értékben kötött szerződést az NKM Energia Zrt.-vel telefonos ügyfélszolgálat ellátására.

Nem tudni, hova kerülnek a menekültek személyes adatai

A munkaerőkölcsönző jelenléte a tranzitpontokon azért meglepő, mert egyébként a menekülteket fogadó hatóságok erősen szűrik, ki mehet be a központokba – emlékezetes, hogy a köztévén kívül a média képviselői sem mehettek be, és állítása szerint a Migration Aid egyik alapítóját, Ujhelyi Sándort is kiutasították a budapesti fogadóközpontból (ugyanakkor maga a Migration Aid jelen van a központokban).

Felhívtuk a fogadóközpontokban megadott számot, és arról érdeklődtünk, tudnak-e a menekülőknek lakhatásban segíteni. Erre válaszul megadtak egy telefonszámot mondván, azon a számon tudunk lakhatással kapcsolatban érdeklődni. Az operátor valójában a kormányzati nyilvános, ingyenes menekült-ügyfélszolgálat számát (06-80/310-310) adta meg. A munkavállalással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta:

elsősorban gyárakba keresnek alkalmazottakat, különösen olyanokat, akik több nyelven beszélnek.

Egy másik alkalommal kifejezetten a munkavállalásról érdeklődtünk a vonalon, amelyet az operátor „segélyvonalnak” nevezett. Ekkor azt kérték, telefonon diktáljuk be az adatainkat (azt elutasították, hogy írásban adjuk meg az adatainkat), amiket majd elküldenek a „központba”, és pár nap múlva visszahívnak majd.

A safeinhungary.hu regisztrációs pontja a budapesti BOK csarnokban (forrás: Migration Aid)

Azt, hogy kihez kerülnek az adatok, többszöri kérdésre sem árulták el.

Csak annyit mondtak, hogy a „Safe in Hungary kampány”, illetve közelebbről meg nem nevezett „kollégák” kapják majd meg a telefonon bediktált személyes adatokat. Ez adatvédelmi aggályokat is felvet, mivel a név, elérhetőség és iskolai végzettség mellett olyan adatokat is kérnek, mint az édesanya leánykori neve és az érdeklődő betegségei.

A vonalon azt is mondták, hogy azoknak is tudnak munkát ajánlani, akiknek még nincs hivatalos státuszuk (menekültstátusz vagy állampolgárság) Magyarországon, valamint hogy segítenek a státusz megszerzésében.

A bevándorlásüggyel nincs hivatalos együttműködés

Az Átlátszó kérdésére a Prohuman másik ügyvezetője, Juhász Csongor azt mondta, munkájukat a kormányzattal is koordinálják.  „A (Safe in Hungary) kezdeményezés tőlünk,

a Prohumantól indult, később pedig egyfajta »jó gyakorlatként«, már működő példaként felfigyelt a kormányzat is a kezdeményezésünkre.

Ennek következtében jelenleg a humanitárius szervezeteken kívül a kormányzattal és annak háttérintézményeivel is koordináljuk a tevékenységünket és igyekszünk segíteni” – írta e-mailben.

Elmondása szerint „a különféle helyszíneken szorosan, de informális keretek között működünk együtt a menekültek ellátását, segítését végző szervekkel. Egy jó példa erre, hogy azokat a call centerünkbe érkező megkereséseket, melyek nem munkavállalási célúak, átirányítjuk a kormányzati tájékoztatási vonalra” (valójában, ahogyan tapasztaltuk, a vonalon csak megadják az érdeklődőknek a nyilvános állami segélyvonalat).

Munkaerőkölcsönzéssel szerezne dolgozókat a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok

Tavaly 150 vendégmunkás érkezett Romániából a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokra, a szerződés szerint ezért az állami cég csak a szállításért 1,6 millió forintot fizetett. Idén a koronavírus miatt munkaerő-kölcsönzéssel pótolnák a kézdivásárhelyieket. Ez a fajta “alkalmazás” azonban hátrányosan érinti a munkavállalókat.

Ezzel szemben az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy „a megkeresésben nevesített safeinhungary.hu oldallal az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nem áll kapcsolatban”. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely szintén részt vesz a tranzitvárók működtetésében, ugyancsak azt válaszolta az Átlátszó kérdésére, hogy nem vesznek részt a weboldal üzemeltetésében.

„A célunk, hogy segíteni tudjunk azoknak az Ukrajnából érkező menekülteknek, akik szeretnének hazánkban munkát vállalni. Reméljük, a munkánk sokak számára jelenthet kézzelfogható segítséget ebben a nehéz helyzetben” – írta Juhász Csongor hozzátéve, a Prohumán mint az ország legnagyobb munkaerőkölcsönző vállalata már évek óta foglalkoztat Ukrajnából érkező vendégmunkásokat. „A háború kitörésekor szinte azonnal létrehoztuk a safeinhungary.hu segélyvonalat és weboldalt, hogy segíteni tudjuk azokat a menekülteket, akik szeretnének munkát vállalni hazánkban. Mi úgy gondoljuk, hogy közös érdek, hogy a menekültek ne tábori körülmények között éljenek, hanem lehetőség szerint munkát vállalva, tisztes körülmények között el tudják tartani magukat és családjukat.”

A cikkben megnevezett szervezetek és személyek kapcsolatai

Arra kérdésre, hogy még milyen piaci cégekkel van még kapcsolatban az oldal, amelyek munkát adnának az ukrán menekülteknek, a Prohumán ügyvezetője kitérő választ adott, nem nevezett meg konkrét vállalatokat. „Bármilyen partner vállalattal együttműködünk és biztosítjuk az információk áramlását a menekültek érdekében, hogy a lehető legtöbb ember számára tudjunk segítséget nyújtani. A Safe in Hungary weboldalon a munkáltatók is tudnak regisztrálni, hogy első kézből tájékozódhassanak az információs vonalon keresztül jelentkező potenciális munkavállalók kapcsán” – írta.

Migrációs szakértő és sikeres közbeszerző

A safeinhungary.hu regisztrációs adatlapjáról kiderül, hogy a domaint Szabó Dávid József jegyeztette be. Ő LinkedIn-profilja szerint a Zakor Sándor-féle Profólió cégcsoport stratégiai igazgatója, emellett pedig az MTK-nál és a Prohumán Kft.-nél is pozíciókat tölt be, előbbinél nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető, utóbbinál stratégiai igazgató.

Szabó Dávid Józsefet ugyanakkor elsősorban politikai elemzőként ismerheti a nagyközönség: az elmúlt években számos alkalommal nyilatkozott a közmédia és más kormánypárti médiumok meghívott „beszélő fejeként”, szereplésein a Századvég kutatójaként és a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet stratégiai igazgatójaként mutatták be.


Szabó Dávid József nyilatkozik a migrációról a HírTV-nek

2018-ban például élesen kritizálta az ENSZ migrációs csomagját, amiért az szerinte bátorítja a gazdasági migrációt. 2020-ban az uniós újjáépítési alap kapcsán „Soros brüsszeli szövetségeseit” és a „migránstaxiztató NGO-kat” ostorozta.  Egy évvel korábban pedig a tusnádfürdői szabadegyetemen beszélt a migrációról szóló panelbeszélgetésen (a XXI. Század Intézet erről Küzdelem a bevándorlás ellen: földön, vízen, szavazófülkében és az emberi elmében címmel számolt be). Itt Szabó kimondottan

a határokon túli munkavállalás ellen szólalt fel, szerinte „a bevándorlást az EU-ban” többféle érdek mozgatja, köztük „a globális techcégek üzleti érdekei, melyek, egy ponton úgy tűnt, egybeesnek a német gyáripar munkaerő-éhségével”.

Már a háború előtt bejegyezték

A safeinhungary.hu-n a munkavállalók számára egyetlen hivatkozás elérhető, ez egy ukrán nyelvű, magyarországi munkákat kínáló oldalra vezet (robotavengrii.hu). Az oldalt a domain-adatok szerint még jóval a háború előtt, 2021 decemberében regisztrálták.

Már ebből kiderül, hogy az oldalt nem a háború miatt menekülők segítése érdekében jegyezték be.

Az itt található leírás szerint a site a Service Flow Kft. – a Prohumán-cégcsoport egy másik tagja – beregszászi munkaközvetítő irodájához kapcsolódik, és célja, hogy ukrán munkavállalókat közvetítsen ki magyarországi cégeknek.

A Service Flow ügyvezetője, Finfera Maximilián Zakor Sándorhoz hasonlóan szintén az MTK vezetőségének tagja, ő a csapat sales-igazgatója. Ő egyébként szintén igen sikeres közbeszerző: tavaly év végén az általa vezetett Modern Oktatási Eszközök Kereskedelmi Kft. közel félmilliárd forint értékben szerződött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel „IT élmény- és demonstrációsközpontok” létrehozására, valamint a Digitális Jólét Program keretében közel 200 milliót kapott „digitális tudásközpontok szakmai felkészítésére”.

Zubor Zalán

Címlapkép: Safe in Hungary (Facebook-képernyőkép)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás