Egyéb

Kipereltük a jogi kari ösztöndíjakat – megint

Nem sikerült megállítani a pénzszórást az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Hallgatói Önkormányzatában. Hiába a hangzatos választási ígéretek, hiába az egyetemi közfelháborodás, bizonyos embereknek nyitva maradt a pénzcsap – nem is kicsit.

4000__ani_6

 

Egy évvel azután, hogy az Egyetem a Kúrián pert vesztett, és nyilvánossá váltak a 2009 és 2012 közötti kifizetések, az Átlátszó Oktatás kénytelen volt újra perre menni a közéleti ösztöndíjakért. Ugyan többször elhangoztak a hallgatói önkormányzatok prominens tagjaitól az átláthatóságot támogató megnyilvánulások, az ELTE csupán az elsőfokú ítélet után jelezte portálunk számára, hogy nem élnek a fellebbezés lehetőségével, és kiadják az adatokat.

A kiadott kifizetések két részből állnak: közéleti ösztöndíjból (a gyakorlatban ebből fizetik ki a HÖK tagjait); továbbá egy teljesítményalapú eseti ösztöndíjból, a KHTEÖ-ből, mely (az előzőhöz hasonlóan) nincs objektív mércéhez kötve (ez utóbbit 2015 tavaszán megszüntették). Az Egyetem zavaros, trehány módon biztosította számunkra az adatokat: az egyes kifizetésekhez nincs részletes jogcím rendelve, illetve gyaníthatóan ugyanazon hónapban ugyanazon kifizetések többször is fel vannak tüntetve egy-egy embernél, akik több pozícióval is rendelkeznek.

A feltételezhetően duplikált adatokra mutatunk példát az alábbi képen. A 2013-as év kiadásai között Bubla Áron az Elnökség tagjai között tűnik fel az 1. oldalon először, majd azonos kifizetésekkel, jogcímekkel és dátumokkal jelenik meg a 6. oldalon, itt már évfolyamképviselőként. Az adatkiadás minősége egyáltalán nem biztosítja az átláthatóságot, a gyaníthatóan duplikált adatokat ezért összevonva közöljük, vagyis a valós kifizetések akár még magasabbak is lehettek.

 

bubladupli

 

A továbbiakban rövid elemzésünket olvashatják azok, akik nem szeretnék a táblázatokat bújni.

Akiknek bejött a biznisz

Azt gondolhatná az olvasó, hogy egy közpénzt kezelő, közfeladatot ellátó szervezetnél, mint a Hallgatói Önkormányzatok, a fiatal diákok, akik legtöbbje választott tisztséget tölt be, távol állnak a nagypolitika kíméletlen világától és a rájuk bízott pénzzel (mely az ELTE egésze esetén 2012-ben 105 millió forint volt) felelősen gazdálkodnak. A kiadott adatok fényében nem is olyan egyértelmű a fenti állítás.

2012 szeptembere és 2015 januárja között több, mint 14.5 millió forint kifizetés történt, csak a közéleti és a KHTEÖ ösztöndíjak címén, 88 különböző személy számára. A kifizetések viszont jelentős torzulást mutatnak: a 15 legtöbbet kereső személy vihette haza a teljes összeg közel 60 százalékát, a legtöbbet kereső 10 személy pedig a teljes összeg csaknem felét. Az időszak nyertesei mindenképpen a legjobban kereső hat hallgatói önkormányzati tag volt, akik összesen ötmillió forinttal lettek gazdagabbak. A cikkben szereplő pénzek természetesen nem egy összegben kerültek kifizetésre, a bontásukat a cikk végén található linken levő táblázatokban láthatják az érdeklődők.

Bubla Áron (akit a lista hetedik helyezettjével, Vida Mátéval együtt fegyelmi eljárás keretében rúgtak ki a karról a 2013-as gólyatábori nemi erőszak kapcsán, majd aki a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon dolgozott tekintélyes javadalmazásért) 2012 októbere és 2014 januárja között kerek egymillió forintot tehetett zsebre, mely természetesen ösztöndíjként adómentes. Bubla az időszakban elnöki és évfolyamképviselői feladatokat látott el.

Nyitrai Tibor (szociális alelnök és évfolyamképviselő) 920.000, Eperjesi Zsolt (kulturális alelnök, oktatási alelnök és évfolyamképviselő) 883.000, Tallár Ákos (elnök és évfolyamképviselő) pedig 758.000 forint kiutalásban részesültek.

A közéleti és jutalomkeretből legtöbbet felvevők közé tartozik még Tóth Réka (politológus alelnök, Ellenőrző Bizottság-tag és évfolyamképviselő) 722.000, illetve Gerencsér Csaba (gazdasági alelnök és évfolyamképviselő) 698.000 forint javadalmazással az említett időszakban.

Megkerestük az érintetteket, kívánják-e véleményezni a számukra kiutalt összegek mivoltát. Tallár Ákos jelezni kívánta, hogy 2011 októbere óta tölt be különböző hallgatói önkormányzati tisztségeket, ebből a cikkünkre vonatkozó időszakban 9 hónap alelnöki és 11 hónap elnöki tisztséget vállalt, ezek előtt vagy mellett pedig évfolyamképviselő és oktatási bizottsági tag volt, mely időtartam során a kifizetések mindegyike dékáni ellenjegyzéssel történt. Tóth Réka a cikkünket érintő időszakból 2012 őszétől 2014 tavaszáig töltött be tisztségeket a hallgatói önkormányzatban: a fent jelzettek mellett irodavezetői pozíciót is birtokolt, ilyen jogcímen viszont nem szerepelt a kiadott adatokban juttatás.

top15 kiadott

 

Akik a legnagyobbat hajrázták

Az adatokat egyesítettük a már korábban kiperelt számokkal, hogy teljes képet kapjunk: kik voltak a legtöbb ösztöndíjat szerző hökösök 2009 eleje és 2015 eleje között?

A korábbi első helyezett Földvári Krisztiánt (2.552.500 forint) nehéz is lett volna túlszárnyalni, ennek ellenére többen is megpróbálták. Berzétei Áron (akit 2012-ben hökös Küldöttgyűléseken komoly visszaélésekkel gyanúsítottak) és Zaránd Péter ugyan még lemaradva, de szorosan követték a korábbi HÖK-elnököt, 2.031.000 és 1.870.000 forinttal. A listák egyesítésekor hatalmas hajrával zárkózott fel a már említett Bubla Áron, 1.723.100 forint ösztöndíjával az elmúlt évek hallgatói között a negyedik helyet megszerezve. Rajta kívül nagyot ugrott még előre a ranglistán az 1.188.000 forinttal büszkélkedhető Eperjesi Zsolt, aki a 22. helyről a kilencedikre jött fel.

örök top15

 

Akik már csak egy kávét kérnek

Az ELTE jogi karának Hallgatói Önkormányzatának tagjai komoly ellenőrzés és objektív kritériumok hiányában osztottak ki számottevő összegeket saját maguknak. A jelenlegi adatkiadás nem biztosított olyan indoklásokat, mint az előzőnél, így a kifizetések jogossága nem megállapítható. Többszöri emailes és telefonos megkeresésünk ellenére sem az Adat- és Stratégiakezelési Információs Iroda, sem annak vezetője, Rigó Kinga nem volt hajlandó megindokolni, miért szakítanak korábbi jogértelmezésükkel.

Azonban nincs minden veszve, előre mutató változások is történtek. Az Átlátszó Oktatás évek áldozatos munkájával elérte, hogy az ELTE a törvényi előírásoknak megfelelően megváltoztassa a belső szabályzatát, sőt ezeken túlmenően minden kifizetését nyilvánosként kezelje.

Amennyiben úgy tudod, hogy a Te egyetemeden, karodon is felelőtlennek tűnő, nagy mértékű pénzosztás folyik, írj nekünk az [email protected] címre!

(Megjegyzés: a fent bemutatott adatokat az ELTE biztosította az Átlátszó Oktatás számára egy per következményeként. Bármilyen eltérés a feltüntetett és a valós kifizetések között az Egyetem felelőssége. A félreértések elkerülése végett kérjük tanulmányozzátok át a nyers adatsorokat is: https://goo.gl/wjufzK)

 

Kis György Márk

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!
Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.
A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

 

Megosztás