ELTE

Egy korszak vége és egy új reménye: íme a felvilágosult ELTE

Az elmúlt néhány évben már mondhatni hétköznapivá vált, hogy az ELTE nem igazán mondta meg mennyi pénzt is kapnak a hökösök. Ha pedig pert nyertünk az adatok kiadásáért szinte biztosra vehető volt, hogy az egyetem fellebbezést nyújt be és még jó pár évig nem fogjuk megismerni a számokat. Az elmúlt egy évben azonban két olyan eddig elképzelhetetlennek tartott változás történt az egyetem hozzáállásában, amiket nem tudunk másképp értelmezni, mint egy új korszak kezdetét vagy legalábbis annak reményét. 

4000__ani_6

Az Egyetem belső szabályzatának változása

Az ELTE még 2014-ben úgy módosította belső szabályzatát, hogy abba bekerült egy olyan passzus is, amely szerint mindenki, aki közéleti tevékenységéért cserébe pénzre pályázik az egyben hozzájárul adatai nyilvánosságra hozásához is. Egészen konkrétan a pályázással a hallgató automatikusan vállalja, hogy nyilvánosak lehetnek a következő adatai:

  • az a tény, hogy ő kapott pénzt
  • mennyi pénzt kapott
  • miért kapta a pénzt.

Noha a valóság az, hogy a törvényi kötelezettség amúgy is ezt diktálta, a szabályzat módosítás mégis egy hatalmas előrelépés volt a kari és egyetemi hökök átláthatóságára nézve. Az egyetem ugyanis először tett arra mutató lépést, hogy hajlandó elfogadni azt a már bíróság által is kimondott tényt, miszerint a HÖK egy közfeladatot ellátó, közpénzből működő szerv, aminek gazdálkodása ebből adódóan teljesen nyilvános kell, hogy legyen. A változások ugyanakkor ezzel mégsem voltak még teljesek. Idén ugyanis hiába adtunk be adatigénylést a korábbi ELTE ÁJK-n történt hökös kifizetésekre az egyetem nem volt hajlandó maradéktalan választ adni. A 2014 utáni kifizetéseket a szabályzat módosítása ugyan nyilvánossá tette, azonban a korábbi, 2012 és 2014 közöttieket nem. Az ügyet végül bíróságra vittük, ami megállapította, hogy noha az egyetem törvénykehez igazodó szabályzatmódosítása valóban előremutató lépés azonban, a hökös kifizetések a törvények szerint mind most, mind pedig korábban közérdekű adatnak minősültek, amelyek nyilvánossága megkérdőjelezhetetlen.

Nem fellebbez az egyetem

A friss bírósági döntést ismertető cikkünk publikálása előtt megkérdeztük az ELTE-t kívánnak-e fellebbezést benyújtani az elsőfokú ítélet ellen. Korábban, 2012 és 2014 között ugyanis az egyetem nem igen hajlott arra, hogy benyugodjon egy bíróság döntésébe. Miután 2013-ban első fokon megnyertük a pert, az egyetem rögtön fellebbezést nyújtott be. Majd a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet követően – mely szintén azt mondta ki, hogy az egyetemnek ki kell adnia az adatokat – az ELTE főtitkára, Rónay Zoltán az alábbiakat mondta egy interjúban:

„Ha megjön a jogerős ítélet, akkor az adatokat természetesen ki fogjuk adni, de az Egyetem valószínűleg felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, mert az ítélet alapjául szolgáló jogértelmezéssel nem értünk egyet.”

A mostani per után viszont úgy tűnik az egyetem eddigi, az információszabadságot korlátozó hozzáállása a végéhez közeleg. A tegnapi napon szerkesztőségünk e-mail címére megérkezett az ELTE válasza, az a válasz, amit valószínűleg minden Átlátszó Oktatás-olvasó már közel 3 éve várt. Az egyetem kijelentette: nem fog fellebbezést benyújtani a döntés ellen, tehát elfogadja a tényt, hogy a hökös kifizetéseknek nyilvánosnak kell lenniük.

Válasz_Átlátszó Oktatás

Az, hogy az egyetem lemond a lehetőségről, hogy megtámadja a döntést, illetve hogy a 2014 utáni kifizetéseket automatikusan nyilvánossá teszi azt mutatja, véget ért az ELTE információszabadsággal vívott küzdelme. A korszakot, amit a történelmi perspektívából leginkább a sötét középkor fogalmával jellemezhetnénk felváltotta a felvilágosodás. Az egyetem pedig szemlátomást belátta, hogy a HÖK gazdálkodásának nyilvánossága nem ellene, hanem érte és minden hallgatójáért irányul, akik így most már képesek lehetnek ellenőrizni saját megválasztott képviselőiket.

 

 

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás