Egyéb

A Fideszből súgnak a szegedi kancellárnak

devecz-orbán

 

Mindössze három hónapja kezdte meg munkáját Devecz Miklós kancellár a Szegedi Tudományegyetemen, de egyre érdekesebb csapat bontakozik ki körülötte. A szervezeti átalakításban jutott hely a kirúgott fideszes cégvezérnek és felbukkant egy titokban sajtóközleményeket írkáló elhasalt képviselőjelölt is.

Az egyetem szóvivői hírleveleihez mellékelt pdf és doc file-ok úgynevezett metaadataiban – amelyek file létrehozásával és módosításával kapcsolatos adatokat tartalmazzák – ugyanis érdekes részletekre bukkantunk. A SZTE Média Centrum március 16-án kelt „Kancellária – új lehetőségek az SZTE előtt” című meghívójának pdf mellékletében a dokumentum szerzőjeként Magyar László jelenik meg. Az április 20-án kiküldött „Háttérbeszélgetés a duális képzésről” című sajtómeghívóhoz csatolt doc file létrehozója szintén Magyar László, míg a későbbi módosításokat láthatóan Újszászi Ilona szóvivő végezte.

A PDF szerzője Laszlo Magyar

A PDF szerzője Laszlo Magyar

A file létrehozója Laszlo Magyar

A doc file létrehozója Laszlo Magyar

Magyar László neve nem ismeretlen a szegedi közéletben. A 2014-es önkormányzati választáson a Szeged-Belváros (11) választókerületben a  Fidesz-KDNP-L.É.T. Egyesület közös képviselőjelöltje volt. Sikertelenül, mert körzetét Dr. Szondi Ildikó, az MSZP-DK-Együtt-PM-Szegedért jelöltje vitte el. De kapcsolata a helyi jobboldallal ennél jóval korábbra tehető, mert információnk szerint az előző ciklusban kommunikációs tanácsokkal segítette Nagy Ferencet, a helyi ingatlankezelő IKV Zrt. – Fidesz-KDNP közgyűlési többséggel kinevezett – akkori vezetőjét.

Hatékony tagadás
 Az esetleges névazonosság tisztázása érdekében megkerestük Magyar Lászlót és az egyetemet, de mindkét fél cáfolta az összefüggést.

“a Szegedi Tudományegyetem nem áll kapcsolatban Magyar Lászlóval”

Arra kérdésünkre, hogy ennek ellenére miért szerepel a neve a sajtóanyagok file-jaiban, az egyetem végül elismerte, Devecz Miklós kancellár kinevezésétől kezdődően kapcsolatban áll a korábbi képviselőjelölttel. Módosult álláspontjuk szerint bár bizonyos kommunikációs kérdésekben egyeztetnek, ez azonban nem közérdekű adat, de nem is titok. Ugyanis: “A kancellári rendszer kialakításával járó változások kommunikációs kihívásait az SZTE Média Centrum így hatékonyabban tudta kezelni”. A sajtómeghívók szövegezése viszont túlnyúlik egy szokványos informális tanácsadói szerepkörön. Mára mindkét általunk vizsgált dokumentumot levették az egyetem weboldaláról.

Csere
De nem Magyar az egyetlen helyi jobboldalhoz köthető prominens, aki szerephez jut az új csapatban. Néhány hete a kancellár visszavonta Sinkovicz Attila, az Egyetemi Számítóközpont vezetőjének megbízott vezetői státuszát és helyére Mihálffy Lajost, a szegedi önkormányzati tulajdonú Ritek Zrt. korábbi vezérigazgatóját igazolta. Mihálffy három és fél évet töltött a város informatikai cégének élén, sőt az őt kinevező jobboldali többség – benne unokatestvérével, Mihálffy Béla képviselővel – a választások előtti hónapokban 2015 végéig szerződést hosszabbított vele. A Botka László vezetésével felálló kétharmados baloldali közgyűlés a választásokat követően – a megbízás idejére járó 3,7 millió forint bér kifizetése mellett – indoklás nélküli felmondással menesztette.

(Szalai Balázs)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás