Egyéb

Lovász László matematikus lehet az MTA elnöke

Négy forrásunk is megerősítette, hogy akadémiai berkekben úgy tudják, Lovász László Wolf-díjas matematikus, a kombinatorika és a számítógép-tudomány világhírű kutatója lehet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Pálinkás József második hároméves ciklusának idei lejárta után.

Négy forrással beszéltünk a kérdésről, köztük vannak matematikusok és akadémiai kutatóintézetek kutatói is. Állítólag az MTA intézeteiben már közszájon forgó tény Lovász kinevezése. Van aki szerint Pálinkás József jelenlegi elnök már el is kezdte az ügyek átadását. Egy forrásunk szerint nem ez az első alkalom, hogy Lovászt megkeresték, de korábban nemet mondott. Több forrásunk is azt mondta, Lovász nem kifejezetten szimpatizál a jelenlegi kormányzattal, van aki szerint ez az akadémia finanszírozásának esetleges csökkentése esetén előny is lehet az ország vezetése számára: nem volt kollégájukat, a 2001 és 2002 között az első Orbán-kormány oktatási minisztereként dolgozó, kiváló jobboldali kapcsolatokkal rendelkező Pálinkás Józsefet hoznák ugyanis rossz helyzetbe. Lovász személyében egy világszinten elismert tudós kerülne az akadémia élére. Tudományos eredményeit még a gyakran inkább ideológiai alapon pozicíókat és kitüntetéseket osztogató jelenlegi kormányzat is elismeri. Ennek jó példája Lovász 2001-es Corvin-lánca. A Corvin-láncot Horthy Miklós kormányzó a háború előtt adományozta, majd az első Orbán-kormány idején alapították újra. 2001-ben Lovászon kívül megkapta még a Nobel-díjas Teller Ede és Oláh György is, ugyanakkor a korántsem világhírű Makovecz Imre és Nemeskürty István is a kitüntetettek között voltak, az ő esetükben ennek oka inkább a jobboldali kormányzattal ápolt kapcsolatuk lehetett.

Lovász László 1948-ban született. 1966-ban a Fazekas Gimnázium első speciális tantervű matematika tagozatos osztályában érettségizett. Osztálytársai voltak Laczkovich Miklós, Pelikán József, Pósa Lajos, Baranyai Zsolt, Berkes István, Vesztergombi Katalin és Major Péter elismert matematikusok. Vesztergombi Katalin egyébként Lovász felesége. 1964-ben, 1965-ben és 1966-ban is aranyérmet szerzett a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián. 1971-ben szerezte matematikus diplomáját az ELTE-n, de kandidátusi értekezését már egy évvel korábban megvédte. 1977-ben akadémiai doktor, 1979-ben az MTA levelező, 1985-ben rendes tagja lett. Vendégprofesszor volt többek között a Princetonon és több más neves amerikai egyetemen. 1993 és 2000 között a Yale professzora volt. 1999-ben elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi matematikai elismerésnek számító Wolf-díjat. További fontos kitüntetései: Állami Díj (1985), a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (1998), Gödel-díj (2001), Corvin-lánc (2001), Széchenyi-nagydíj (2008), Kiotó-díj (2010), Fulkerson-díj (2012). 

Lovász László lehet az akadémia első matematikus elnöke. Pálinkás József jelenlegi elnök atomfizikus, elődje, Vízi E. Szilveszter pedig farmakológus volt. Pálinkás és Vízi E. előtt pedig három történész, Glatz Ferenc, Kosáry Domonkos és Berend T. Iván vezette a Magyar Tudományos Akadémiát.

Megosztás