Mutyimondó

Cigarettacsempészek hurcolhatták be a sertéspestist Kárpátaljáról, utánajártunk. | Heti Mutyimondó

Az elhallgatott járvány – cigarettacsempészek hurcolhatták be a sertéspestist Kárpátaljáról

Egészen Munkácsig mentünk az afrikai sertéspestis-járvány (ASP) terjedésének nyomait keresve. Kárpátaljai forrásaink szerint a fertőző betegség egy éve megjelent a térségben, a vaddisznóállomány rövid idő alatt eltűnt, de a házisertések jelentős része is megfertőződött, vagy az elkobzást megelőzve levágták az állatokat. Végül a határ közelében megtaláltuk azt a sertéstelepet, ahonnét nagy valószínűséggel behurcolták a betegséget a vásárosnaményi térségbe. Videóriport.

Bűncselekményeket követtek el pest megyei rendőrök – több milliós kártérítést fizethet a főkapitányság

Akár több millió forintos kártérítést fizethet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK), miután három volt rendőrét jogerősen elítélték többek között jogellenes fogvatartás és közokirat-hamisítás, egyiküket pedig még lopásra való felbujtás miatt is. A testület részéről arra hivatkozva nem adtak tájékoztatást a kártérítésre vonatkozó megkeresésünkre, hogy az ügy még folyamatban van a bíróságon. Kétmillió forintot vittek el egy rendőr megbízásából egy elkábított embertől egy Pest megyei városban még 2010-ben, jogellenesen tartottak fogva egy másik embert és aztán a városi rendőrőrsön bántalmazták őt, majd ennek leplezésére átírták a jelentést 2011-ben. Ezekkel vádolták azt a három rendőrt, akik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartoztak, és további két civillel együtt kerültek a vádlottak padjára.

Furcsa tenderrel került új kézbe a fővárosi patkányirtás – a KDB mégis mindent rendben talált

Idén 47 év után nem a Bábolna Bio Kft., hanem egy négytagú konzorcium nyerte el a fővárosi patkányirtásra kiírt közbeszerzést. A Fővárosi Önkormányzat többször módosította a jelentkezési feltételeket, és a későbbi nyertest több alkalommal hiánypótlásra szólította fel, majd végül őt hozta ki győztesnek. A Bábolna Bio szerint nem megfelelőek a konzorcium referenciaigazolásai, ezért megtámadta az eredményt, de a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a cég jogorvoslati kérelmét.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. augusztus 31-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás