Egyéb

Tucatnyi külföldi lap idézte az Átlátszó szerzőit és cikkeit az országgyűlési választások kapcsán

 

A választások közeledtével, márciusban és áprilisban a külföldi sajtó fokozottan érdeklődött a magyarországi események iránt, és az Átlátszó cikkeit és munkatársait számos külföldi médium idézte.

A legtöbb, hazánkba látogató külföldi újságíró számára az utcákat elárasztó “sorosozós” és “migránsozós” plakátok voltak. Nagyon sokan idézték Erdélyi Katalin cikkeit a témában, aki folyamatosan követ, mennyi pénzt költ a magyar állam az adófizetők pénzéből propagandára.

A legtöbbször idézett cikk az volt, amely összeszámolta, hogy a kormány 2017-ben 12 milliárd forintot költött a sorosozós reklámkampányokra. Ezt a cikket idézte az AP hírügynökség zágrábi tudósítója is a “Szélsőjobboldali és szélsőséges eszmék a fősodorban Közép-Európában” című cikkében. Ezt a tudósítást pedig sok más médium között átvette a The New York Times, a The Washington Post, a Taipei Times és egy borenói lap is.

Ugyanezt a cikket idézte a választások utáni tudósításában az NBC News is, illetve hosszú, a magyar politikai helyzetet ismertető cikkében a The Intercept is. A Politico is idézte, mennyit költött a kormány ‘sorosozásra’, ám ők a legfrissebb cikkünket vették el, amelyből az derül ki: idén télen, februárig máris elköltött még két és fél milliárdot sorosozásra a tavalyi 12 milliárdon felül.

Más cikkeinket is idézték: a The New York Times például a “Hogyan formálja át a magyar társadalmat Orbán Viktor saját akarata szerint” című cikkében Becker András egy 2012-es írását idézte, amelyben arról ír, milyen alapítványokat támogat a magyar kormány, azaz milyen saját “civil” szervezeteket épít fel, és hogyan hálálja meg nekik a támogatást.  

A The Daily Beast pedig arra az cikkünkre figyelt fel, amelyben Kőműves Anita megírta: a magyar kormány Donald Trump izraeli kampányfőnökét fogadta fel lobbistának, hogy segítsen javítani a Washingtonban hazánkról kialakult képet.

A Vsquare.org oldalon angolul is megjelent Kőműves Anita cikke arról, hogyan terjednek az orosz forrásból származó, illetve orosz stílusú álhírek a magyar kormánymédiában. Ezt a cikket idézte a CNN riportja, illetve Anne Applebaum is a The Washington Postban megjelent elemzésében.

Kollégáink interjúkat is adtak külföldi lapoknak. Kőműves Anita a The Interceptnek, a CNN hírtelevíziónak, a litván 15min.lt internetes oldalnak, a European Center for Press and Media Freedom újságírójának és a cseh közrádiónak nyilatkozott. Bodoky Tamás a De Standaard belga napilapnak adott interjút a választásokat megelőző kormányzati propagandahadjárat hatásairól.

Bátorfy Attila az amerikai The Daily Beast-nek a magyar média tulajdonosi szerkezetének problémáiról beszélt. A Vecer című szlovén napilapnak a magyar politikai helyzetről nyilatkozott, a litván Lietuvos Zinios számára pedig szintén a médiapiacról beszélt. Bátorfy Attila szólalt meg a Vice német nyelvű, szintén a médiát ért támadásokról készült riportjában, illetve az International Press Institute a sajtószabadság kérdéseiről írt elemzésében is.

Megosztás