Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

bekemenet

Bőségesen kaptak működési támogatást az idei büdzséből kormányközeli civil szervezetek, a dúsgazdag Teleki László Alapítványtól kezdve a fideszes képviselő Simonka György által vezetett Magyar Dinnye Szövetségen át az állami támogatásokról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökéhez, a Békemenet-szervező Csizmadia Lászlóhoz köthető Polgár Portálig. A NEA nem kívánta a nyilvánosság elé tárni a döntéseket bemutató listát, pusztán a tájékozódást korlátozó módon, egy-egy szervezet eredményét megjelenítő keresőt üzemeltet. Az atlatszo.hu most a teljes listát közzéteszi.

A Nemzeti Együttműködés Pályázati Rendszere

Idén először végzi a civil szervezetek működési célú támogatására szánt állami források elosztását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) nevű állami szervezet. Ez a szervezet – elődjével, a sokszor joggal kritizált Nemzeti Civil Alappal ellentétben –  egyértelműen kormánypárti befolyás alatt áll: a szervezetet irányító kilenc tagú testületbe, a Tanácsba  három tagot az Országgyűlés az illetékes szakbizottságon keresztül delegál, másik hármat pedig a területért felelős miniszter (a döntés idején ez Navracsics Tibor, a KIM minisztere volt, azóta a terület átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumához), és csak a maradék három tagot jelölhetik maguk a civil szerveztek. A tanács tagjait kijelölésük és megválasztásuk után a miniszter bízza meg, a Tanács munkatervét és ügyrendjét a miniszter hagyja jóvá, és a Tanács elnökét is a miniszter nevezi ki.

Az egyes pályázatokról a tényleges döntést alapesetben a NEA Kollégiumai hozzák meg. Ezek a kollégiumok a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján az 5/2012. (II.16.) számú KIM miniszteri rendelettel jöttek létre. Ezek alapján nem lehet kétséges a kormányt képviselő miniszter, illetve az országgyűlési többséget adó kormánypárt felelőssége a NEA működését illetően, hiszen a döntéseket meghozó tisztségviselők kétharmada a kormány, illetve a kormánypártok jóvoltából tevékenykedik a NEA-ban.

A rendelkezésre álló – a költségvetésben külön soron szereplő – forrásokhoz a civil szervezetek a NEA által elbírált pályázat útján juthatnak hozzá: a 2012-es költségvetés 3 milliárd forintot biztosít erre a célra. A keret tíz százaléka fölött a miniszter rendelkezik, ezt egyedi döntésekkel, de pályázat útján juttatja az arra érdemes civil szervezeteknek. A fennmaradó rész kiosztása felől alapvetően a NEA kollégiumai döntenek, bár az új civil törvény (a 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról) a NEA elnökét felhatalmazza hogy azon kollégiumi döntéseket, melyekkel nem ért egyet, „megállítsa”, azaz hatályosulásukat megakadályozza, és azokat végleges elbírálásra a Tanács elé vigye.

A Pesti Srácok jobb és bal zsebe

A NEA elnökének Navracsics miniszter az ún. békemenetek szervezése révén elhíresült Csizmadia Lászlót nevezte ki. Csizmadia bonyolult felépítésű, demonstratívan kormánypárti és nemzeti érzelmű szervezetekből álló hálózat vezetője: ő a Civil Együttműködési Tanács (CET) első embere – saját állítása szerint ez a szervezet négyszáz civil szervezetet fog össze. Csizmadia a kormánypárti demonstrációkat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű,  jogi személyiséggel nem bíró alakulaton keresztül szervezi, a finanszírozást pedig – részben legalábbis – a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) biztosítja. Bár a civil törvény egyértelműen tiltja, hogy azon szervezetek, amelyek vezetői  a NEA döntéshozó testületében tisztviselők, állami támogatást kaphassanak, Csizmadia egy májusi rendezvényen maga büszkélkedett el azzal, hogy a kormány végre támogatja a CÖF-CET-konglomerátumot. Csizmadia beszéde a 16. perctől hallható:

Csizmadia ott mondta el azt is, hogy a minszteri keretből kapott támogatást az általa irányított szervezetekhez kötődő Polgár Portál, amellyel nagy terveik vannak. A saját magát “a magyar civil együttműködés lapjaként” definiáló portál felelős szerkesztője Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, és ő a portált kiadó GerillaPress Kft. egyik tulajdonosa is. A 2011. szeptemberében bejegyzett cég tavaly három hónap alatt 8 millió forint bevételre tett szert. Érdekesség, hogy a GerillaPress Kft. adja ki a PestiSrácok oknyomozó blogot is, míg a Polgár Portál jelenleg leginkább az október 23-ára időzített Békemenetet népszerűsíti.

Megszereztük a támogatási listákat

Csizmadia László több ízben is élt fent már említett „megállítási” jogosultságával, és kétszáz szervezet esetében a működési költség fedezésére beadott pályázatokat elbíráló kollégiumi döntést felülírva a Tanács elé terjesztette a saját javaslatát. A beavatkozás tényén kívül hivatalosan erről ma sem tudható szinte semmi: milyen szempontok alapján válogatott az általa támogatandónak ítélt szervezetek esetében, mely szervezetek kerültek ki az egyszer már nyertesnek nyilvánítottak listájáról hogy helyet biztosítsanak az elnök által támogatottaknak, sőt, a kedvezményezettek pontos névsora sem volt ismert. Augusztus végén aztán egy ezzel a témával foglalkozó blog, a civilnea.blog.hu közzé tett egy listát (PDF) a kedvezményezettekről, de ezen az egyes szervezetek csak a pályázati azonosítójukkal szerepelnek – a lista még „dekódolásra” vár.

A pályázatokat bonyolító NEA és a tevékenységét felügyelő minisztérium mindent megtett azért, hogy a civil szervezetek létét alapvetően befolyásoló döntések egésze ne legyen átlátható, ezért a minsztérium honlapján olyan keresőt üzemeltet, ahol csak egy-egy szervezetre lehet rákeresni – az összes döntést tartalmazó egységes listát nem hozták nyilvánosságra. Mi most megtesszük. E nehezen kezelhető adatbázist teljes egészében (XLS), és némileg feldolgozva is közreadjuk:

 a nyertes, ill „várólistás” szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

– az egymillió forint feletti támogatást nyert szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

Csináltunk egy némileg szofisztikáltabb szűrést is: a negyedik listánkon az 1 millió forintnál többet nyert szervezetek találhatók, a pályázott és a megítélt összeg közti különbség mértékének növekvő sorrendje szerint (XLS). Vagyis a lista elején azok a szervezetek állnak, amelyek 1 millió feletti összeget nyertek, és pontosan annyit, amennyire pályáztak, míg a lista végén az a szervezet található, ahol a pályázott és az elnyert összeg különbsége a legnagyobb. Még ebben az elitklubban is volt hat ún. várólistás szervezet – ezek de facto nem nyertek: míg a hivatalos kommunikáció a nyertesek közé próbálja számítani őket, az EPER, az elektronikus pályázatkezelési rendszer ezeket a pályázatokat az elutasítottak közt kezeli.

A politikai kereszténység menő

A negyedik lista (XLS) alapján könnyen levonhatóak a következtetések a döntéshozók preferenciáiról. Abban a halmazban, ahol nincs különbség a pályázott és az elnyert összeg között, a legtöbbet, 5 millió forintot a kormánnyal deklaráltan együttműködő, sokmilliárd forintos vagyonnal gazdálkodó Teleki László Alapítvány kapta. De a pályázott összegnél mindössze 19 ezer forinttal kevesebbet, azaz 4,4 millió forintot  nyert a Magyar Dinnye Szövetség, melynek elnöke Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

Ugyancsak előkelő helyen van ezen a listán a Magyar Tanyákon Élők Egyesülete, amelyik 4,36 millióra pályázott, és 4 milliót kapott. Ennek az egyesületnek egy másik fideszes képviselő, Balogh József az elnöke. A toplistán szerepel a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a pályázott 1,35 és a nyert 1,2 millió forinttal. Ez az egyesület tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének, amelyik maga is pályázott 5 millióra, és 3,3 milliót meg is nyert, és amelynek tiszteletbeli elnöke és alapítója Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő. 3,5 millió forintra pályázott és ennyit is nyert a Nők a Magyar Nemzetért Egyesület, melynek az interneten megtalálható egyetlen aktivitása az, hogy csatlakozott a Csizmadia-féle Civil Összefogás Fórumhoz.

Eközben a közismert és igen tevékeny nővédő szervezet, a 13 éve működő NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen a pályázott összeg alig több mint tizedét, mindössze 500 ezer forintot kapott működésre. Igaz, ők csak egy telefonos segélyszolgálatot tartanak fenn bántalmazott nőknek, és nem szerveztek Kárpát-medencei Asszonytalálkozót. Hosszan folytathatnánk a sort a politikailag motiváltnak tűnő döntések kiemelésével, de azt reméljük hogy ezt majd helyettünk olvasóink a kommentekben megteszik. Erősen úgy tűnik, hogy a „nemzeti elkötelezettségű”, nacionalista, konzervatívnak gondolt vagy a politikai kereszténység kategóriájába illeszkedő, a kormánypártokhoz sokszor személyes szálakon is kötődő civil szervezeteknek állt a zászló az idén.

Becker András

(Címlapkép: innen.)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • József Tóth

  Nagy meló lehetett csak gratulálni tudok! Csak így tovább!

 • lesly&jerry

  Mondj 1 olyan kormányt aki nem az őt támogatókat segíti. A Hilari kit támogat?

  • Igazad van, de ők azt mondták, válasszák meg őket, mert ők nem lesznek olyanok mint elődeik! Stimt? Mert akkor ugye mégis csak olyanok, vagyis olyanabbak!!!

  •  Akik így csinálják azok szarul csinálják!!!

  •  Aki így csinálja az szarúl csinálja.ugye te is így gondoltad??????????

 • moksony

  En megertem..hogy mindenki a sajat.talpnyaloit reszesiti elonybe..biztositja a jo penzeket..csak ebbe a nagy adakozas kozben arra is kene gondolni hogy ezeket a penzeket kik es mire forditjak..maguk ajnarozasara vagy arra amire valoban kene ..ezt edig sem es ezuta nsem ellenorzi senki..mi fizetjuk az adot..amit szigoruan behajtanak..csak azt elfelejtik kozolni hogy mire koltik..Orban 13millios repulesere..autocserek  Kover benzin penzere amellett hogy hivatali kocsival jar..de ha en maszekolok es rajonnok hogy utana nem adozok..a gatyam ramegy annyi buntetesvan..sok mindent nem ertunk mi ebben az orszagban..es ahogy magunkat elnezem sokaig nem is fogunk..

 • MIÉRT NEM LEPŐDÜNK MEG EZEKEN SRÁCOK? Nagyon jó az anyag, főleg a PestiSrácok érdekes. Huth és Szenvedi GerillaPress KFT-je, erre már mi is ráálltunk a sok gyanúsan bennfentes írásuk miatt! Többek közt Portik stb ügyekben, miközben a Magyar Hírlap minket kőkemény bűnözőnek titulált. Átvesszük, ha nem bánjátok,,,,, baráti üdvözlettel: http://hungarianvirus.wordpress.com/

 • Klassz anyag, sokszorosíthatjuk??? A PestiSrácok, Huth és Szenvedi munkássága igen érdekelt már eddig is minket! http://hungarianvirus.wordpress.com/ 

 • Nem megyünk békemenetre, nem foglalkozunk a politikával, “csak” ápoljuk a lengyel-magyar barátságot a maga valóságában, politikamentesen! 250 ezer támogatást hagytak jóvá DE:  mindezt a pénzt az 1727. helyen várjuk a várólistán! Vagyis ha 1726-an nem kötik meg a szerződést, akkor van esélyünk a pénzre. Ez egyszerűen nevetséges. A szakmai programokra kiírt pályázatnak még eredménye sincs. A pályázati adatlap szerint pedig már elszámolni kellene a támogatással. Ebből arra a következtetésre jutunk, hogy “abból” is csak azok részesednek majd, akik a
  politikai programokon vesznek részt. Mélységesen felháborított a 200 pályázat elnöki megtorpedózása is. Az indokok egy része abból állt, 3 millió készpénzzel rendelkezik mint önerő, akkor több támogatást érdemel. Adjuk oda, ahol amúgy is van! Akinek pedig egy vagyonnal érne fel a 250 ezer forint, az várjon az 1727. helyen. Teljesen igaz a cikk befejező mondata:
  “Erősen úgy tűnik, hogy a „nemzeti elkötelezettségű”, nacionalista,
  konzervatívnak gondolt vagy a politikai kereszténység kategóriájába
  illeszkedő, a kormánypártokhoz sokszor személyes szálakon is kötődő
  civil szervezeteknek állt a zászló az idén.”

 • Mint pályázó szervezet képviselője az alábbi információkat teszem hozzá: szeptember 21-én a PolgárPortál szerkesztőitől érkezett egy e-mail, amelyben tájékoztatnak arról, hogy kihirdették az eredményt, és megadják a kereső linkjét (valamint figyelmünkbe ajánlják a PolgárPortált). Ekkor még az EPER-ben nincs fent az eredmény. A hivatalos értesítőt csak október 11-én kapjuk meg az elutasított (a kereső szerint várólistás) pályázatról, melyben azt írják, hogy bővebb tájékoztatást is küldtek a megadott e-mail címre – ez nem érkezett meg azóta sem.

 • szepujvilag

  “A Civil Összefogás Fórum a társadalmi hálót erősíti, hangsúlyozta az
  alapító, aki úgy véli, ideje két részre bontani a civil társadalmat. Az
  egyik rész a 60-70 ezer hobbi civilszervezet. Szükség van ugyanakkor
  arra, hogy a kormány elismerje a civil politizálókat, s ez az elismerés
  intézményes rendszerben valósuljon meg, hiszen pénz, paripa és fegyver
  nélkül a civilek sem boldogulnak, tette hozzá Csizmadia László.” 
  polgarportal.hu/vezeto-hirek/961-a-bekemenetben-a-lelkek-talalkoznak

 • ramona85

  Ahol közpénzek elosztása nem törvényben rögzített automatizmusok, jogosultságok, hanem egyedi személyes döntések alapján történik, ott burjánzik a korrupció. Ez a normatív és a diszkrecionális elosztás közötti egyik nagy különbség. Nyilván nehéz pl. a törvény által szabályozott közalkalmazotti bérekkel vagy nyugdíjjakkal korruptnak lenni; annál inkább lehet az egyedi döntéseken alapuló kiadásoknál, pl. stadionépítésekkel vagy a cikkben leírt NEA elosztási mechanizmusában  közpénzt lopni. Egy rendszer nagyon fontos ismérve, hogy mennyire jellemzők rá a hatalom egyedi döntései a jogosultság-alapú, automatizmusokon alapuló közpénz-elosztással szemben. Minél jobban törekszik a hatalom a korrupcióra, annál több, annál nagyobb volumenű az egyedi, személyes döntések köre.

 • Kedves Becker András!

  Ez aztán a nagyon borzasztó, nagyon szörnyűséges összefonódás! Jaj nekem, most megfogtál! 14 éves oknyomozó újságírói tapasztalattal a hátam mögött részt venni egy minden irányba lövő és mellesleg balosnak és jobbernek kikiáltott kollégákat egyaránt foglalkoztató tényfeltáró blog működtetésében és mindeközben elvállalni egy egészen más, konkrét feladatra szóló megbízást, ugye az valóban tarthatatlan dolog? Aki tehát létrehoz egy szerény vállalkozást, ami havi néhány tízezer forintos kiegészítő jövedelemhez juttat egy tucat (amúgy köztudomásúan roppant módon túlfizetett újságírót), az nyilván semmi mással nem foglalkozhat többé? A szakmájában ne létezzen, ne keressen, éljen aszkétaként.
  Egyébként meg  az a cikkben felhánytorgatott PolgárPortál naponta több saját írással frissül, havonta alig több mint nettó félmillió forintból. Ez a leleplezés? Csak emlékeztetőül: az éppen ma felkent Bajnai Gordonék kilencvenmillió forintért csináltattak olyan civil portált, ami érdemben egyetlen napig sem működött. Biztos vagy benne, hogy jó irányba dobálod a fekáliát? Nem mellesleg az Átlászó egy hónapja még jogi támogatást ígért a PestiSrácok.hu-nak, még szerencse, hogy nem keveredtetek bele ebbe a bűnös korrupciós mocsárba…

  Üdv

  Huth Gergely

  • Kedves Gergő, a PestiSrácok.hu-nak ajánlott jogsegély ajánlatot továbbra is fenntartjuk. Azt viszont nem gondoljuk fekáliadobálásnak hogy napvilágra került ez az összefonódás.

   • A “napvilágra került összefonódás” a mi zsargonunkban negatív tartalommal bír, holott mi eddig is mindent napvilágon, transzparens módon, a szerkesztők és a kiadó feltüntetésével működtettünk. A cikketekben felhánytorgatott, éves szinten igen szerény támogatást sem mi pályáztuk meg, hanem a pályázati nyertes megbízásából vállalkozóként látjuk el a kiadói tevékenységet. És szerte a médiaszakmában sok mást is. Nem is értem ezért, hogy mi köze van a 2011-es árbevételünknek a 2012. áprilisában elindult civil portálhoz? Továbbra sem tudok mást mondani, minthogy az Átlátszó ezúttal inkorrekt írást közölt.

    Üdv

    Huth Gergő

    • abecker

     Tisztelt Huth Gergely!

     A Polgár Portált az impresszuma
     szerint a GerillaPress Kft adja ki a Civil Együttműködési Tanács
     (CET) megbízásából. Ön azt állítja, hogy:
     „…[a] támogatást
     sem mi pályáztuk meg, hanem a pályázati nyertes megbízásából
     vállalkozóként látjuk el a kiadói tevékenységet.”
     A nálunk is megtekinthető videó 39. percében
     a viszont a megbízó CET elnöke azt mondja, „(…) támogatásra
     került a Polgár Portál hírügynökség egyedi támogatás alapján
     a minisztérium részéről(…)”. Akkor most ki pályázott, és
     ki kapott támogatást? A CET? De hiszen az nem bejegyzett szervezet.
     A Polgár Portál maga talán? Ez sem valószínű. Márpedig valaki
     részesült támogatásban, hiszen ezt a tényt egybehangzóan
     állítja Ön és Csizmadia László, a CET elnöke. Ki kapott tehát
     és milyen pályázat alapján – és ha már így benne vagyunk-
     mennyi pénzt a portál működtetésére? Az sem világos, miképp
     szerződhetett az Ön cégével az impresszum szerinti megbízója, a
     CET, lévén jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, így
     szerződést sem köthet. És ha mindezen kérdéseken túl vagyunk,
     és már tudjuk, ki honnét és mennyit, akkor rátérhetünk az
     érdemibb problémákra: miképp fér össze akár a józan polgári
     ízléssel, akár a közpénzből támogatott civil szervezetek
     számára a politikai tevékenységet tiltó „civil törvény”
     betűjével és szellemével az a tény, hogy a civileknek – értsd:
     nem állami, nem politikai szervezeteknek, közkeletű nevén
     NGO-knak- szánt közpénzből olyan szervezeteket és
     tevékenységeket finanszírozzon az állam, amelyek egyértelműen
     és deklaráltan politikai célokért jöttek létre, illetve folynak
     – az Ön által szerkesztett portál hónapok óta top hírként
     kezeli – és részben szervezi is- a „Békemenet” nevű
     kormánypárti rendezvényt. És ha most Ön azzal jön, hogy ez nem
     politikai rendezvény volt, akkor arra kérném, hogy ezt a disputát
     a Hírcsárdán folytassuk tovább.

     Üdvözlettel:

     Becker András

 • A közpénzek szabálytalan felhasználásának a vizsgálata az ügyészség dolga.Néhány év ezen lista alapján is kiosztható.Jogállamban büntetőeljárás a szabálytalan pénzfelhasználás hozadéka.Ilyenkor hol van a TEK?

 • handback
 • handback

  Kis adalék! Ez a cikk még a döntések lőtt készült…

  http://funyiro.hu/talentum-blogok/friss/1629-riport-egy-betiltott-blog-szerzjevel

 • gyuszipapa587

  Remélem az elszámoltatásnál is előre állnak ezek a szarházik!!!!!!!!!!!!

 • Polgár Portál

  Kedves Becker András!

  Akkor maradjunk a “kollegiális” magázódásnál.

  1) Ha már elfelejtette mindezt a cikk írása előtt megkérdezni, kérem a most
  következő válaszomat emelje ki a civilek egy részét szarházizó büdösbunkók
  megszólalásai közül és szerkessze be keretes írásként a cikkébe.

  2) Íme a válasz:

  A rendszerváltás előtti idők óta megszokott, hogy azonos elvet képviselő
  emberek be nem jegyzett mozgalmat alapítanak. Ilyen volt például a Duna
  mozgalom, aminek a második nagy harcából én is kivettem a részem (még fogdában
  is csücsültem egy napot), és ilyen például a Civil Együttműködési Tanácskozás
  (CET). A be nem jegyzett mozgalmakat egyébként a civil törvény is elismeri.

  A civil pénzek osztogatásába a rendszerváltás óta beleszól a politika, ne
  felejtsük el, hogy egy évtizedig egy parlamenti bizottság döntött a
  nyertesekről. Megszokott volt az is (különösen Baja Ferenc környezetvédelmi
  minisztersége idején), hogy a pénzek nagyobbik része miniszteri keretből került
  a zöld szervezetekhez. Ám a leginkább gyomorforgató gyakorlat véleményem
  szerint a Medgyessy-Gyurcsány-kormány idején alakult ki, amikor Kiss Péter ex
  KISZ-vezér, szocialista miniszter irányításával olyan álcivilek döntöttek a
  győztesekről, mint például Barabás Miklós állampárti vezető és lelepleződött
  besúgó. A szocialista kormányok alatt mindvégig jellemző gyakorlat volt, hogy
  egykori KISZ-vezetőkből lett civilek terelgették megfelelő zsebekbe a központi
  és a minisztériumi támogatásokat. Na idáig a narancssárga előke, és íme a
  konkrétumok:

  A CET fontos társadalmi célokat vállaló, 400 szervezetet tömörítő, és tavaly
  decemberben a parlament felsőházi termét megtöltve formálisan is megalakuló
  Kárpát-medencei mozgalom. Nem mellesleg az alakuló ülésre és azt azt megelőző
  előkészítő tárgyalásokra még Kárpátaljáról, vagy éppen Erdély legtávolabbi
  pontjairól is a saját utazási- és szállásköltségükre érkeztek a delegáltak, ami
  nem éppen mondható el a KISZ-reikarnáltak ankétjairól. (Lásd pl. Zuschlag
  konferenciáit.) A mozgalom választott vezetői döntöttek arról, hogy szükség
  egy, a magyar civil szervezeteket határoktól függetlenül összefogó és
  kiszolgáló hírügynökségre, mert ezt a feladatot sem a már működő civil orgánumok
  (nonprofit.hu, Civil Szemle, stb.), sem a Magyar Távirati Iroda nem látja el.
  Mivel a CET mozgalom és nem szervezet, a vezetők a CET egyik tagját, a Nők a
  Magyar Nemzetért Egyesületet bízták meg a szervezéssel és a pályázat
  elkészítésével. Így született meg a PolgárPortál, aminek legfőbb feladata, hogy
  a CET-tagok tevékenységéről, küzdelmeiről és sikereiről profi újságírók által
  feldolgozott híreket, tudósításokat közvetítsen a közönség felé, továbbá, hogy
  új civil közösséget teremtsen a világhálón. Fontos, hogy a CET nem egy
  deklaráltan jobboldali, vagy kormánypárti mozgalom, a 400 tagszervezet
  nagyobbik része sokéves múltra tekint vissza és más szövetségekben is feltűnik.
  Ez nem zárja ki véleményem szerint, hogy bizonyos kérdésekben a kormányt
  támogató demonstrációra hívja fel tagjait, de ez nem az én ügyem.

  Hadd hívjam fel a figyelmet arra is, hogy a Millát és az LMP-t szinte kivétel
  nélkül civilek alapították. Olyanok, akik hosszú évek óta bőségesen el vannak
  látva hazai, uniós, vagy éppen külföldi alapítványi pénzekkel. Szerintem sem a
  Milla, sem az LMP, sem pedig a CET esetében nincs semmi probléma azzal, ha a
  szó valódi értelemében vett civilek (tehát nem a politikából élő emberek)
  nyilvánítanak közéleti véleményt, vagy próbálják formálni a közvéleményt.

  Bár ebben nem én vagyok az első számú illetékes, de úgy tudom, hogy a Nők a Magyar
  Nemzetért Egyesület tízmillió forintos egyedi támogatásra nyújtott be
  pályázatot a KIM miniszteri keretének terhére, amit (tekintve, hogy a
  kezdeményezés találkozik a kormány nemzetpolitikai céljaival) többedik
  nekifutásra sikerült elnyerni. Ez az egyesület kötött szerződést a cégünkkel,
  amely 7,4 millió forint + áfáért vállalta, hogy kifejleszti a PolgárPortált és
  azt a próbaüzem letelte után 10 hónapon keresztül működteti.  Ezért írtam
  azt, hogy a fejlesztési költségen túl alig több, mint havi 500 ezer forint +
  áfa jut a portál és hírügynökség működtetésére. A közreműködő profi újságírók
  így például egy helyszíni riportért 16 ezer forintot, egy tudósításért 8 ezer
  forintot kapnak (ebbe az úti- és telefonköltség, stb, is benne van), míg a
  szerkesztők havonta 50, vagy 70 ezer forintért látják el munkájukat. Nem tudom,
  ehhez képest a Millamédia, vagy az Átlátszó milyen honoráriumokat alkalmaz. Azt
  pedig nem is tudhatom, hogy a Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején
  nyolcvanmillió forintért létrehozott civil.info.hu
  (http://www.civil.info.hu/static/ekop.html) mennyi pénzért készíttetett saját
  írásokat, mert azon a rövid működése során olyan nem jelent meg.

  Nem a hírcsárdán, hanem itt érdemes disputát folytatni kedves András arról is,
  hogy nem a tényfeltáró újságírás csúcsa az érintettek megkérdezése nélkül
  szinte szó szerint leközölni azt az anyagot, amellyel az NCA korábbi vezetője,
  a NEA mai tagja, a saját szervezeteinek juttatott több mint húszmillió forint
  miatt vizsgálatokkal is érintett Nagy Ádám hónapok óta házal az egész magyar
  sajtóban.

  Üdvözlettel

  Huth Gergely

   

  • abecker

   Tisztelt  Huth Gergely,
   Ön azt mondja terjedelmes leveleiben, hogy  teljesen rendben van az, hogy a kormány a civileknek szánt közpénzekből támogatja a saját maga melletti demonstráció szervezését. (Balog miniszter utal a nemzeti nőknek, ők pedig szerződnek az Ön cégével. hogy működtesse a demonstrációt szervező portált.) Első látásra meglepő állítását két argumentummal támasztja alá: 
    – a komancsok is loptak, sőt, sokkal többet,  Zuschlag szelleme lebeg a dermedt, önérdek-érvényesítésre képtelen civil világ felett
    – ha a rendszerváltás előtt alakíthattak mozgalmakat a civilek, keresve a szocialista jogrend réseit, akkor most is lehet forradalom, hiszen Ön is ült egy napot Horn Gyula fogdájában – vagy valami hasonló.
   Mondom, Hírcsárda, ott bírják az abszurdot.

   üdvözlettel:

   Becker András

 • Polgár Portál

  Addig is, amíg a cenzor végre átengedi a fenti cikkre küldött válaszomat, íme egy kis adalék, ami elkerülhette a szerző figyelmét (a Bajnai-féle kilencvenmillió forintos civil.info.hu-n kívül): tehát a fenti gyűjtést készítő Nagy Ádám, az NCA korábbi elnöke szerkeszti a Civil Szemle című negyedéves folyóiratot, aminek tartalma az interneten is olvasható: civilszemle.hu . Ez a kiadvány 2004 és 2011 között összesen 29 millió forint támogatást kapott az NCA-tól, mit sem törődve azzal, hogy Nagy Ádám mindvégig vezetőségi tagja, egy időben elnöke volt a szervezetnek. Az tehát átlagosan 3,6 millió forint évente, azaz 900 ezer forint számonként. A 29-es számban például 8 darab írás található, azaz cikkenként 110 ezer forintról beszélünk. Jellemző a valóság és a fenti cikkben sugallt látszat között tátongó szakadékra, hogy Nagy Ádám lapját a kormány ma is támogatja.

 •  “A Hilari kit támogat?” Ő kicsoda és kit támogat?

 • nagyadam

  Tisztelt Huth
  Gergely Úr,

   

  bár engem
  ezideáig  nem kérdezett meg, s azt az Ön
  magánügyének tekintem, hogy milyen véleménnyel van rólam, de az NCA-val és a tevékenységemmel
  kapcsolatos hamis tényállításokat helyesbíteni szeretném.

   

  1) A Civil
  Szemle nevű folyóiratot valóban én alapítottam (sok más elismert civil
  szakmabelivel), mert nem volt a szektornak folyóirata. Az elmúlt 8 év azt
  mutatja, hogy érdemes volt, ott olyan írások születtek, amelyek
  tudományos-szakmai síkon is segítették a szektor fejlődését. Ám miután úgy
  hiszem, hogy attól életképes egy intézmény (szervezet), ha nem az alapító
  uralja el azt, 2007-ben az azt működtető alapítvány elnöki posztjáról, 2009-ben
  NCA elnökké választásomkor (és itt lényeges, hogy akkor még választották a
  pénzosztó testületek vezetőjét) a főszerkesztői posztról lemondtam. A lapot
  azóta mások szerkesztik, magam négy éve nem veszek részt a szerkesztőség
  munkájában.. Megjegyzem, a cikkenkénti 100 000 forintos költség nem fedezi
  a nyomdai előállítást sem. De nagy örömmel tölt el, hogy a Civil Szemle azóta
  is működik, sőt bekerült a nemzetközi citációs indexbe, amelyet alig fél tucat
  magyar lap mondhat el magáról. Irigyen jegyzem meg, hogy ezen sikerekhez nekem
  már vajmi kevés közöm van, miképp ahhoz is, hogy a lap szerkesztői hogyan
  finanszírozzák a periodikát. Szóval megtisztel, hogy a Szemlét az én lapomnak
  tekinti, de ez sajnos sem jogi, sem szakmai, sem erkölcsi értelemben nincs így
  – azt meg már fel sem vetem, hogy a Civil Szemlében jelent meg az NCA-t érintő
  kritika; vajon a polgárportálon történt már ilyen?).

   

  2) NCA elnökké
  választásomkor valamennyi más szervezet vezetéséről lemondtam. Nincs, ismétlem,
  nincs olyan szervezet, sem a Civil Szemle, sem más, amelyet NCA elnökségem
  idején vezettem volna, így nem volt olyan általam vezetett szervezet, amely
  akár egy forintot is kapott volna az én NCA vezetésem alatt.

   

  3) A
  civil.info nevű webldalhoz az NCA-nak semmi köze nem volt, azt a minisztérium
  gondozta, ott civilek nem is publikálhattak. Hozzáteszem: „a Bajnai-kormány
  ellehetetleníti a civil szervezeteket” címmel kiadott NCA-elnöki közleményemet
  az nca.hu weboldalon nem közölték, a Gyurcsány-kormányt kritizálót pedig csak a
  tárca és a miniszteri titkárság elhatárolódásával együtt voltak  hajlandók közzétenni
  (http://www.nca.hu/?page=testulet/details&usgr_id=2&menu=ftr&ftr_id=930&offset=15).

   

  4) Nem dolga, hogy mindenről tudjon az NCA ügyeit illetően,
  ezért most megosztom Önnel: az NCA-nál nagyon felemásan létező
  összeférhetetlenségi szabályok tanácsi szigorítását összesen hét alkalommal
  kíséreltem meg – kétségkívül sikertelenül: többször egy szavazaton múlt a
  szükséges tanácsi kétharmad. Én kezdeményeztem az NCA éves jelentésének
  kiadását, ahol mi mutattuk ki, hogy a döntéshozók mennyivel több forrást
  ítélnek meg az általuk érintett szervezeteknek, mint amennyit egy átlagos civil
  szervezet nyer. (http://www.nca.hu/download.php?fil_id=8182).
  Sőt, ha megengedi én voltam az egyetlen, aki a Zuschlag-ügy kirobbanása előtt
  jegyzőkönyvről jegyzőkönyvre tiltakoztam az egyedi támogatások ellen, Bár ez
  nem az NCA, hanem a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában történt, hadd
  vessem fel a párhuzamot az ottani és a NEA egyedi támogatásokat tekintve: „ Akadt olyan tanácstag is, aki kifejezetten
  ellene volt az egyedi támogatások nyújtásának. Nagy Ádám …. 2003 októberében
  javasolta ennek a támogatási formának a megszüntetését.  ….A jegyzőkönyvekből kikövetkeztethető, hogy
  négy szervezet – … a tanácsülés napján beküldött ugyan néhány iratot, de
  ezekkel még mindig nem teljesítették a feltételeket. Az időzítést Nagy Ádám
  gyanúsnak találta, és ennek hangot is adott. “Vannak olyan pályázók, akik
  egy órával előbb hozzák be a dokumentumokat, ezért én azt gondolom, hogy nem
  kell nekik előnyt adni, azoknak, akik éppen be tudnak jutni ide a
  minisztériumba” – mondta. Megjegyezte azt is: “értem én, hogy mi van
  itt a háttérben”, de szerinte ettől függetlenül vissza
  kell vonni az érintett szervezetek támogatását. (http://www.origo.hu/itthon/20080310-zuschlag-janos-ugye-gyia-tanacs-uleseirol-keszult-jegyzokonyvek.html)

  Megítélésem szerint az egyedi támogatási rendszer most is a
  korrupció, a részrehajlás, a kontrollálatlanság melegágya. Ezért javaslom, hogy
  a polgárportál is vegyen részt a versenyben, amelyben teszem azt a nonprofit.hu,
  a Civil Szemle vagy más civil sajtóorgánumok versengenek a forrásokért, és ne a
  miniszter egyedi keretére utazzon.

   

  5) Vessük össze röviden az NCA és a NEA teljesítményét: az
  NCA 2010-ben január első munkanapján kiírta a pályázatokat, a NEA idén
  áprilisban. Nem mentség, hogy a miniszter nem sokkal előtte nevezte ki a
  tagokat, mert a törvény már 2011. decemberében hatályba lépett. Az NCA-ban
  7-7,7 mrd. állt rendelkezésre – a NEA-ban mindössze 3 mrd.; ebből még lejön a
  10%-os miniszteri keret, az Ön nagy szerencséjére. Az NCA esetében kétharmados
  civil választotti létszám volt a tanácsban, a kollégiumoknál 90%-os, a NEA
  esetében ez egyharmados kisebbség.  Az
  NCA-ban volt éves jelentés, weblap, bemutatkozó anyag, vidéki fórum, stratégia,
  a NEA esetében ezek egyike sincs. Az NCA-nál választott elnök vezette a
  testületeket, a NEA-nál a miniszter által kinevezett. A Tanácsot az az
  egyébként nyílt (békemenetes) politikai szerepet játszó Csizmadia László
  vezeti, aki elindult a tanács civil helyéért folyó versenyben, de ott közel a
  legkevesebb szavazattal az utolsó előtti helyre futott be.

  Nem volt az NCA tökéletes, dehogy volt. Az
  összeférhetetlenség, a minisztériumi apparátus testületekre való rátelepedése,
  egyes civil döntéshozók elbasásodása mind-mind érzékelhető volt a rendszerben.
  Csakhogy a NEA megszületésével transzparens, gyors, tiszta rendszert ígértek –
  ehhez képest nincs használható adatbázis, a döntéseket húzzák-halasztják, és
  itt van a polgárportálos, meg indirekt békemenetes miniszteri támogatás.
  Nemhogy átláthatóbb, gyorsabb és tisztább rendszer nem jött létre, de sikerült
  a civilesített döntéshozatal előnyeit is ledózerolni.

   

  6) És még valami: a civil sajtót, amely szeretett volna
  közvetíteni a NEA tanácsi ülésekről,  nem
  egyszer próbálták ellehetetleníteni: névbitorlással kapcsolatos eljárással
  fenyegették meg a tudósító blogot (civilnea.blog.hu); megakadályozták az élő
  webes közvetítést stb. Kíváncsi vagyok, lenne-e kedve egyszer a polgárportálnak
  is tudósítani az ülésekről.

   

  híve:

   

  Nagy Ádám

 • keleti42

  Huth Gergely Úr!

  Az előttem szóló volt NCA-elnök sok mindenre választ adott. Halkan jegyzem meg, hogy a Huth Gergely úr által Nagy Ádámra vonatkozó kijelentései kimerítik az új Btk. egyes pontjait, de ez legyen a Nagy úr dolga jogilag eldönteni.
  Én kicsit másra fókuszálnék. Jó ideje hangoztatom már minden fórumon, hogy évekkel ezelőtt megjelentek a “megélhetési civilek” az ágazatban, akik miatt egy teljes szférát bélyegeznek meg, függetlenül attól, hogy Zuschlagnak vagy Granasztóinak hívják. Ezeknek az embereknek semmi köze a civilséghez, mint ahogyan nincs köze Csizmadia Lászlónak, Fricz Tamásnak vagy Huth Gergelynek. Ezek az emberek lejáratják azokat a valós, immár 15-20 éve civilként tevékenykedő szervezeteket, embereket, akiknek viszont ez elhivatottság kérdése. Igen, vannak sokan olyanok, akik nem zsíros pénzekért mozdulnak meg a közjóért. Egyre kevesebben, de vannak. Na ezek az emberek, szervezetek nem kaptak most pénzt a működésükhöz a NEA-tól.
  Önök kisajátítják azt a szót, hogy civil, amihez semmi közük! Tisztelt Huth Gergely úr! A civil nem azt jelenti, hogy “nem katona”.
  Azt írják a PolgárPortálon, hogy 400 szervezetet képviselnek. A honlapon mégis mindössze 30 szervezet logója van fent. Ki a többi 370 szervezet? Miért nincs egy kimutatás arról, hogy kik a tagjai a CÖF-CET-nek? (Tartok tőle, hogy ilyen kimutatást sosem fogunk látni, egyrészt mert nincsenek 400-an, másrészt mert esetleg kimutatható lenne, hogy “érdemes” CÖF-tagnak lenni, ha pénzt akar valaki a NEA-tól.)
  Azt írja Huth Gergely úr, hogy őt nem kérdezik meg, mielőtt leírnak róluk valamit. Az a Huth Gergely, aki a korábbi NCA elnökkel szemben az állításait megfogalmazta, azokra a cizellált választ megkapta, de ígérete ellenére (!) mégsem hozta le a válaszokat a portálján. Egy olyan portálon, ahol nincs fórum, nem lehet hozzászólni semmihez. Tehát amit Huth Gergely úr elvár másoktól, annak még a csíráit sem biztosítja saját portálján.
  És mit olvashatunk ezen portálon? Csupa “civil” hírt, ami a civil szervezeteket segíti: felhívás a békemenetre, a békemenet ajnározása, Benes-dekrétum, átépítés, magyarellenes diszkrimináció, szóval csupa olyan “hír”, amelyek nagyon lázba hozzák az állatvédőket, környezetvédőket, sport egyesületeket, szociális szférában tevékenykedőket. Egyszóval minket, CIVILEKET!
  Közpénzből kormánypropaganda. Még arra se veszik a fáradságot, hogy legalább pályázatfigyelés legyen a portáljukon. Az meg már csak merő ábránd, hogy bemutassák a “400” szervezet mindennapjait, tevékenységét.
  Tisztelt Huth Gergely úr! Végezetül hadd mondjak egy idézetet Önnek, amit sikerült az utóbbi időkben jelentősen kiforgatni, de ez eredetileg így olvasható a Bibliában: aki nincs ellenünk, az velünk! Jó lenne ezen elgondolkodnia Önnek is, ha már egyszer egy keresztény párt elkötelezett híve. (És nagyon elhatárolódni a jelen “aki nincs velünk, az ellenünk” hangulatától!)

  Tisztelettel:

  Nagy István
  valós civil

  • Nagy István úr egyet értünk a leirtakkal és ez az igazság megy a nép hülyités és herdálják a 100 milliókat!!!!!!

 • Huth Gergely

  Kedves István, Tisztelt Nagy Ádám!

  Elbeszélünk egymás mellett. Bár megint csak nem az én ügyem, de tudomásom szerint a 400 civil delegált tavaly december 9-én megjelent, aláírt és szavazott a CET megalakulásáról, amit előzőleg több egyeztetés előzött meg, ahol a nagyobb szervezetek képviselői (szerte a Kárpát-medencéből) voltak ott, több tucatnyian.
  (http://www.civilosszefogas.hu/component/content/article/1-friss/243-civil-egyuettmkoedesi-tanacskozas.html). A PolgárPortál-on bárki blogot indíthat, illetve hozzászólhat a cikkekhez, és hozzá lehet szólni a portál facebook-modulján is. Írja, hogy a híreink nem hozzák lázba az “állatvédőket, környezetvédőket, sport egyesületeket, szociális szférában tevékenykedőket. Egyszóval minket, CIVILEKET!”. Azok is civilek, akik a békementen, vagy a Milla tüntetésén ott vannak, ne vitassa el tőlük a jogot. Ám ha pl. most megnézi a PolgárPortált, a vezető hírek között és a több írás sorában is sok szolgáltató jellegű, amely az állatvédőknek, környezetvédőknek hasznos. Pl. a Levegő Munkacsoport felhívása.

  Kérem ne vitassák el a saját civil kötődésemet sem, amikor nagy médiafigyelem mellett rengeteg rendezvényt, tüntetést szerveztem, turistautakat jelöltünk ki, természetvédelmi bázist építettünk, stb. Szabadfelfogású Természetvédők Köre, Duna Kör, Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom, stb. Nézzen utána.

  Üdvözlettel

  Huth Gergely

  • keleti42

    Tisztelt Huth Gergely Úr!

   A nevezett honlapon 230 szervezet van feltüntetve, vagyis az Önök által kommunikáltnak alig a fele. És ezen 230 szervezetnek is legalább a 15-20 %-a polgári kör… Bár a 400 valószínűleg úgy jön ki, hogy a MAGOSZ 297 szervezetével van jelen. Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy ez mennyire látens vagy sem.

   Tisztelettel

   Nagy István

 • Csaba Katona

  Kedves Gergely!

  Az Ön civilségét hivatlból kötelesek vagyunk megkérdőjelezni mi egyszerű polgárok.

  Önnek onnantól kezdve semmi köze nincs a független állampolgári önszerveződések világához, hogy az egyik nagypárt politikai marketingjében kulcsszerepet vállalt.

  A független állampolgári önszerveződéseknek óriási szerepe van az egészséges társadalmakban az érdekképviseletben és a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítésében például.

  Az Ön által favorizált pártot, mint ahogy az MSZP-t is én a “civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe” eposzi jelzővel illetem már évek óta.

  Lassan 15 éve, hogy a FIDESZ és az MSZP a Halász_Zuschlág paktumban megegyezett arról a forrás elosztási gyakorlatról, amely szerint pártkomiszárok döntenek pályázatokról és egyre fokozódó mértékben félresöprik a szakértői és a saját érdekkepveseletek véleményét.

  Ebből a 15 évből 10 úgy telt el, hogy évi 600 vagy később 1000 milliárd Ft-ot fordítottunk pl. humánfejlesztésekre.

  A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe lelkén szárad az, hogy nálunk ennek az elköltött forrásnak gyakorlatilag nincsen társadalmi hasznossága!

  A hazai III. szektor nemhogy likvidtőkével, vagy profi humánszolgáltató apparátussal nem rendelkezett az EU források felhasználásához, de ebben az időszakban folyamatosan pusztul a független állampolgári önszerveződések világa!

  Lassan az utolsó intézményesült független civil szervezetek is elhalnak!

  A párt propagandisták meg vívják a szánalmas emancipációs harcukat?

  Hol civilek Önök?

  Mondom ezt 20 év közösségfejlesztő tapasztalat után.

  reszvetelidemokracia.blog.hu

 • Csaba Katona

  Kedves Gergely!
  Az Ön civilségét hivatlból kötelesek vagyunk megkérdőjelezni mi egyszerű polgárok.

  Önnek onnantól kezdve semmi köze nincs a független állampolgári önszerveződések világához, hogy az egyik nagypárt politikai marketingjében kulcsszerepet vállalt.

  A független állampolgári önszerveződéseknek óriási szerepe van az egészséges társadalmakban az érdekképviseletben és a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítésében például.

  Az Ön által favorizált pártot, mint ahogy az MSZP-t is én a “civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe” eposzi jelzővel illetem már évek óta.

  Lassan 15 éve, hogy a FIDESZ és az MSZP a Halász_Zuschlág paktumban megegyezett arról a forrás elosztási gyakorlatról, amely szerint pártkomiszárok döntenek pályázatokról és egyre fokozódó mértékben félresöprik a szakértői és a saját érdekkepveseletek véleményét.

  Ebből a 15 évből 10 úgy telt el, hogy évi 600 vagy később 1000 milliárd Ft-ot fordítottunk pl. humánfejlesztésekre.

  A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe lelkén szárad az, hogy nálunk ennek az elköltött forrásnak gyakorlatilag nincsen társadalmi hasznossága!

  A hazai III. szektor nemhogy likvidtőkével, vagy profi humánszolgáltató apparátussal nem rendelkezett az EU források felhasználásához, de ebben az időszakban folyamatosan pusztul a független állampolgári önszerveződések világa!

  Lassan az utolsó intézményesült független civil szervezetek is elhalnak!

  A párt propagandisták meg vívják a szánalmas emancipációs harcukat?

  Hol civilek Önök?

  Mondom ezt 20 év közösségfejlesztő tapasztalat után.

  reszvetelidemokracia.blog.hu

 • Zoltan Patai

  “Csizmadia László arról tájékoztatott, elsőként egy olyan felvilágosító kiadványt kívánnak eljuttatni a mintegy 4.3 millió hazai háztartáshoz, amely elemzi az elmúlt nyolc év történéseit gazdasági-politikai-társadalmi viszonylatban…

  …Sokaknak vannak illúzióik Magyarországon Bajnai Gordon esetleges miniszterelnökségével kapcsolatban, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy a CÖF, a CET, mögöttük a Békemenet többszázezer fős tömegével, kifejtse a véleményét a volt miniszterelnökről.”

  Ha ez a fizetett kiadvány megjön, akkor onnantól semennyire se fogom elhinni a CET védekezéseit az itteni “vádakkal” szemben. Egy sima civil szervezet kiállhat, hangot adhat véleményének, aláírást gyűjthet, stb. De élő ember nem hiszi el, hogy több százmillió forintért leveleket küldözget ki.

 • Kan di Átusz

  Mindent átsző és virusosá tesz határon innen és túl, ezért nemjut a határon belülieknek az adóért ellenértéként sem normális egészségügy, oktatás, szociális ellátás. Miért nem ismerik fel a fiatalok, hogy csak eszközök a hatalombirtokában.