Egyéb

Micsoda mázli: pont jókor váltott tevékenységi kört a metrópótló buszokat szállító cég

Deutsch Tamás testvérének cége és Németh Szilárd birkózói is a Szerencsejáték Zrt. támogatottjai között; feltúrták a Margitszigetet a vizes vébé miatt; gyanús nyertes a a BKV használtbusz tenderén.

Ezekről ne maradj le!

Fidesz-közeli cégek a Szerencsejáték Zrt. támogatási listáján (Átlátszó)

Felvillan a Svájc-Alcsútdoboz tengely a használtbusz beszerzésben (HVG)

Az MSZP-sek átnyomták, hogy Zugló engedjen a Mundo-projekt miatti tartozásból (24)

Ha van 3 perced:

Fidesz-közeli cégek a Szerencsejáték Zrt. támogatási listáján
A Szerencsejáték Zrt. egy nonprofit kft. révén osztja ki támogatásait, amiből rendesen juttatnak a sportnak és rendezvényszervező cégeknek. Több Fidesz-közeli cég és egyesület működését is szponzorálják.  Támogatják például Deutsch Tamás öccsének Élményliget Kft.-jét vagy a korábbi fogathajtó-világbajnok Lázár-testvérpár Lovas-Show nevű rendezvényszervező cégét, sőt, az országgyűlési képviselőknek tenisztornát szervező céget is. (Átlátszó)

Felvillan a Svájc-Alcsútdoboz tengely a használtbusz beszerzésben
A BKV összesen két milliárdból vesz használt buszokat a hármas metró pótlásához. A buszok szállítását a Lektorna Kft. végzi majd, amelynek az augusztusi tulajdonosváltás óta fő tevékenysége a járműkereskedelem. Előtte titkárnői és fordítói feladatokra jegyezték be, 0 forintos bevétellel. A tenderen  500 millió forintos éves árbevétellel lehetett volna nyerni, így az alkalmassági igazolást egy másik, svájci cég mutatta be, melynek vezetője Alcsútdobozon van bejelentve. (HVG)

Az MSZP-sek átnyomták, hogy Zugló engedjen a Mundo-projekt miatti tartozásból
A zuglói önkormányzat jó tíz éve adott el egy négy hektáros területet a lengyel Echo Investmentnek, amely új városközpontot tervezett, sok közcélú épülettel. Ez lett volna a Mundo-projekt, de a beruházás nem indult el, az Echo így 150 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak. A helyi MSZP-sek Papcsák Ferenc embereinek szavazataival átnyomták a testületen, hogy az önkormányzat 60 millióért engedje el a tartozást és minden további követelést. A polgármester vétózni fog. (24)

Az uniós pénzek elégetése a szükségtelen projektekkel kezdődik
Sokszor egészen nevetséges eredménye van egy-egy uniós projektnek, ami 100 milliós vagy akár milliárdos összeget emésztett fel. De a probléma nem a kivitelezés közben elégetett pénzzel kezdődik, hanem ott, hogy egyszerűen nem célszerű a pályázás. Az önkormányzatok kényszerhelyzetben érzik magukat: ha nem lehet pályázni iskolafelújításra, akkor pályáznak játszótérre. Ráadásul sok cég keresi meg őket azal, hogy elintéznek mindent. (Átlátszó Videó via ATV)

Széttúrták a Margitszigetet, ide is ömlik a vizes vébé milliárdjaiból
Jelenleg nem igazán alkalmas pihenésre a Margitsziget, ahol hatféle munka folyik, részben a vizes vébé miatt. Például a Hajós-Széchy uszoda felújítása, amelyet egyébként három éve már szintén felújítottak 800 millió forintból. Most 3 milliárdból esik neki a meghívásos tenderen győztes Épkart. A stadionépítésben sikeres ZÁÉV pedig a Palatinust újítja meg 2,7 milliárdért. (444)

Ha van még két perced:

A CEU alapításának idején sem mentek könnyen a dolgok: bár kezdetben Pozsony, Prága, Varsó és Budapest is örült volna, de a támogatás mindenhol nacionalista felhangokkal hagyott alább. (Átlátszó, Átlátszó Oktatás)

Húszezer oldalnyi dokumentumot adott át a FIFA a svájci ügyészségnek. A korrupciós botrányba belebukott a FIFA és az UEFA elnöke is, és hét embert le is tartóztattak. (HVG)

Az OTP-vezér Csányi Sándor és a MOL elnöke, Hernádi Zsolt is befektetett Garancsi István egyik, egyelőre kevéssé futó építőipari cégébe. A bejáratott trió tagjainak így egy- egyharmados tulajdona lett. (Átlátszó)

Az előző uniós támogatási ciklust vizsgáló tanulmány szerint uniós források nélkül nem csak növekedés nem lett volna, de 11 százalékkal  esett volna vissza a lakossági fogyasztás. (Vastagbőr)

Az állami hírműsorok egyszerűen nem teljesíti a médiatörvényben és a közszolgálati kódexben megfogalmazott szerkesztési elveket. Itt a Mérték tartalomelemzése a januári termésből. (Mérték)

A HÖK monitor Európában az első olyan adatbázis, amely segít átláthatóvá tenni a hallgató érdekképviselők kifizetéseit. Összesen 1,7 milliárdos kifizetés vált most nyilvánossá. (Átlátszó Oktatás)

Az állami műsorszóró Antenna Hungária lecseréli a TV Paprikát, a helyére Andy Vajna kisebb nézettségű Chili TV-je kerül. Üzletpolitikai döntések hátteréről nem nyilatkoznak. (24)

Idén 345 millió forintot költ a kormány a Kerényi Imre álmodta Nemzeti Könyvtár sorozat köteteire. Az Alaptörvény díszalbumára is jut 228 millió. (444)

Nem bizonyította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatása a kormány állítását, miszerint alacsonyabb minőségű termékek kerülnek a polcokra itt, mint “nyugaton”. (Így írnánk mi)

A Jobbik az oligarchákat tolvajozó kampányba kezdett, méghozzá Simicska “kegyvesztett oligarcha” Lajos plakáthelyein. A Publimonttal kötött szerződést viszont nem mutatták meg. (444)

 

A mai Mutyimondót készítette: Vikár Anna

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás