Hírek

Jelentkezz gyakornoknak az Átlátszó Oktatáshoz!

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás. Középiskolai diákok, főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését is várjuk az ország minden részéről. Szeretnéd, ha az oktatási intézmények átláthatóbban működnének? Szeretnéd lenyomozni a közpénz útját? Közérdekű adatot igényeltél, de nem adják ki? Tudsz valamilyen visszaélésről, jogszabály-sértésről vagy korrupcióról, de nem tudod, mit tehetnél?  Érdekel az újságírás, de soha nem volt lehetőséged megmutatni, mire vagy képes? Jobbnál jobb képeket készítesz, videókat szerkesztesz, és szeretnéd élesben is bevetni magad? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, TÉGED keresünk!

Az Átlátszó Oktatás Magyarország egyetlen oktatással foglalkozó oknyomozó blogja. Csapatunk leendő tagjaként  költséghatékonyabb és átláthatóbb működésre sarkallhatod az oktatási intézményeket a visszaélések és korrupciós ügyek feltárásával.

Gyakornoki programunk során megkapod az oknyomozó újságíráshoz szükséges tudást, megtanulod feltárni a tényeket és elfogultság nélkül átadni őket az olvasóknak. Emellett a felsőoktatáshoz kapcsolódó nagyobb projektjeinkben is részt vehetsz.

Korábbi munkatársaink később többek között a 24.hu, HVG, és Index (Telex) szerkesztőségénél helyezkedtek el. Volt, aki a magyarországi oknyomozó újságírók legnagyobb elismerését, a Transparency-Soma díjat is megkapta.

Jelentkezés:

Egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint középiskolai tanulók jelentkezését várjuk az ország minden részéről. 18 év alatti diákként is jelentkezhettek. Utóbbi esetben, szülői felelősségi nyilatkozatot fogunk kérni a programba való beválogatás esetén.

Az első körben az alábbiakat várjuk október 17-e éjfélig az [email protected] címre:

    1. önéletrajz,
    2. motivációs levél: miért szeretnél az Átlátszó Oktatásnál gyakornokoskodni, milyen témákról írnál szívesen,
    3. két cikkötlet, és azokhoz kapcsoldódva egy-egy rövid terv arról, hogyan mennél utána az információknak.

A jelentkezés alapján legjobbnak bizonyult jelöltektől egy cikket fogunk kérni, amely alapján eldöntjük, hogy a szóbeli interjúra kiket várunk. A beszélgetést videocseten, Zoom-felületen keresztül oldjuk majd meg.

A képzések várhatóan 2021. október végétől, szombati napokon lesznek majd. A képzés során a blog szerzői és neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, közérdekű adatigénylésről, az újságírás jogi és etikai  kérdéseiről, adatbázisok kezeléséről (például cégjegyzék, ingatlannyilvántartás), stilisztikáról és interjúkészítésről. A képzés során minden résztvevő egy mentort kap maga mellé, akivel együtt fog dolgozni a blogon megjelenő cikkeken és projektjeinken.

A program végén közösen értékeljük az eltelt időszakot, és a program során nyújtott teljesítmény függvényében akár állandó szerzőnek is felkérünk titeket.

Címlapkép: Részlet a Közönséges bűnözők c. filmből (1995), saját szerkesztés. 

Megosztás