médiaszereplés

Számos uniós projekt célszerűsége megkérdőjelezhető – Vágó Gábor az ATV-ben

 

Sok cég házal az önkormányzatoknál olyan projektekkel, amelyekre az adott településnek nincs is szüksége.

A Heti Napló Sváby Andrással március 26-i adásában az egyik riport az értelmetlen uniós beruházásokkal foglalkozott. Bemutatták például azt az 1,1 milliárd forintos hatvani bicikliutat és kalandparkot, amellyel az Átlátszó is foglalkozott, és amely teljesen kihasználatlanul áll.

Leginkább a projektek célszerűsége kérdőjelezhető meg ezekben az esetekben – jegyezte meg Vágó Gábor, az Átlátszó újságírója a műsorban. Szükség van-e például a hatvani cikkcakkos kerékpárútra és kalandparkra, amelyet senki sem használ? Vannak olyan cégek, amelyek már a projektek kiírásakor megjelennek az önkormányzatoknál, gyakorlatilag azzal házalnak, hogy ők beadják a pályázatot, sőt, vállalják a kifizetést is, az önkormányzatnak csak vállalnia kell a befogadó szervezet szerepét.

Kapcsolódó cikkünk

Uniós pénzszórás Hatvanban: bizarr objektum és gazos kerékpárút több mint egymilliárdért

Munkatársunk a riportban az Átlátszó által fejlesztett uniós támogatási térkép segítségével mutatta meg, hogyan lehet megnézni egy település esetében, hogy egy lakosra mennyi uniós támogatás jutott egy évben. Felcsúton ez 103 ezer forint, más, környékbeli településeken azonban nulla forint.

A riport itt megtekinthető:

 

Megosztás